ΥΠΕΞ: Το Ιστορικό Κέντρο της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ να εγγραφεί το Ιστορικό Κέντρο της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κατά τη Σύνοδο της Επιτροπής την Τρίτη (24/1), χαιρετίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του το υπουργείο αναφέρει πως, η ένταξη του Ιστορικού Κέντρου της Οδησσού στον Κατάλογο, αποτελεί «κατάληξη συντονισμένων προσπαθειών, στις οποίες η ελληνική πλευρά πρωτοστάτησε […] με σκοπό την προστασία της πόλης».

propoli

Επισημαίνεται δε, η σημασία που αποδίδεται από την Ελλάδα στην πόλη της Οδησσού, τονίζοντας ότι «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνικού έθνους» αλλά και στο πρόσωπο του Γρηγορίου Μαρασλή, μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα χαιρετίζει ενθέρμως την εν λόγω απόφαση, καθώς πρόκειται για μια επιτυχή κατάληξη συντονισμένων προσπαθειών, στις οποίες η ελληνική πλευρά πρωτοστάτησε, ως μέλος της Επιτροπής (σε συντονισμό με Βέλγιο, Βουλγαρία, Ιταλία και Ιαπωνία) με σκοπό να ανταποκριθούμε άμεσα στο αίτημα της Ουκρανίας για να προστατευθεί η πόλη, ειδικά υπό τις παρούσες εμπόλεμες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επιδόθηκε σε μια διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να κάμψει οιεσδήποτε επιφυλάξεις, θεωρώντας υψίστης σημασίας την προστασία της εμβληματικής αυτής πόλης, για τον Ελληνισμό αλλά και για την Ουκρανία.

Για τις ανωτέρω καθοριστικές ενέργειες της Ελλάδας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ευχαρίστησε σήμερα, Πέμπτη (26/1) τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Η Ελλάδα επέδειξε από την πρώτη στιγμή ευαισθησία και υποστήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται. Ακόμη δε περισσότερο για τις περιοχές όπου έχει αφήσει το αποτύπωμά της η ελληνική παροικία, όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός.

Άλλωστε, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις εν λόγω περιοχές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να παραμείνει εν λειτουργία το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό και επισκέφθηκε την πόλη δύο φορές (3 Απριλίου και 12 Ιουλίου 2022), ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η ρωσική εισβολή.

Αμέσως μετά τη δεύτερη επίσκεψη και έχοντας συνομιλήσει με τις τοπικές Αρχές της πόλης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε επιστολή στη Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Audrey Azoulay, στις 18 Ιουλίου 2022, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της εγγραφής της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια για την επίτευξη του σκοπού αυτού, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε τεχνικό.

Στο πλαίσιο της εν λόγω δεύτερης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, υπεγράφη Συμφωνία με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού, για την συγχρηματοδότηση, από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, της ψηφιοποίησης του τμήματος των ιστορικών αρχείων της πόλης που αφορά στην ελληνική παρουσία στην Οδησσό.

Η Οδησσός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνικού έθνους, καθώς στην πόλη διαβιούσε μια ακμάζουσα ελληνική κοινότητα και υπήρξε το μέρος όπου εκκίνησε ο επαναστατικός αγώνας για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Το σημείο συναντήσεων των μελών της Φιλικής Εταιρείας ήταν το πατρικό σπίτι του Εθνικού Ευεργέτη, Γρηγόριου Μαρασλή.

Ο Γρηγόριος Μαρασλής, γεννήθηκε στην Οδησσό και υπηρέτησε ως Δήμαρχος της πόλης για 16 έτη στα τέλη του 19ου αιώνα. Επί Δημαρχίας του και με δικά του έξοδα μετέτρεψε την Οδησσό σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, υλοποιώντας έργα όπως ο ηλεκτροφωτισμός της, το οδικό της δίκτυο, θέατρο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο κ.ά.»

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος «χτύπησε» το λιμάνι της Οδησσού

Loading