Υπογράφηκε από τη Σουηδία το αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ

Υπογράφηκε από τη Σουηδία το αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει αντίδραση αν ενταχθούν στη Συμμαχία η Σουηδία και η Φινλανδία

Υπογράφηκε πριν από λίγο η αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με την Υπουργό Εξωτερικών Ann Linde να βάζει την υπογραφή της στο έγγραφο όπως είχε γίνει γνωστό από χθες ότι θα συμβεί.

Η Σουηδία θα περιμένει να ψηφιστεί η απόφαση από το φινλανδικό κοινοβούλιο για την ένταξη και στη συνέχεια θα στείλει την αίτησή της στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ είτε σήμερα είτε αύριο.

Την Κυριακή η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αναμένεται αντίδραση από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Μπορεί να μην αποτελεί απειλή η ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξει αντίδραση από τη Ρωσία σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο.

Για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, δύο χώρες που δεν εντάχθηκαν ποτέ στη Συμμαχία ακόμη και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, αυτή η στροφή 180 μοιρών να είναι το αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εκλαμβάνεται ως απειλή από τους γείτονές της.

Ο Στόλτενμπεργκ βολιδοσκοπεί την Τουρκία, για το όχι που είπε στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε χθες βράδυ ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψην.

«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter έπειτα από συνδιάλεξή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Νορβηγός απέφυγε να επεκταθεί.

Η Φινλανδία και η Σουηδία επισημοποίησαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο NATO μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η Άγκυρα διαμηνύει πως θα συναινέσει μόνο εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Χθες Δευτέρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει στην εισδοχή στη συμμαχία κρατών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και επανέλαβε την κατηγορία του πως το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ή οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ του NATO στο Βερολίνο προχθές Κυριακή, ο κ. Τσαβούσογλου καταφέρθηκε εναντίον άλλων κρατών-μελών διότι έχουν περιορίσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει εναντίον των δύο οργανώσεων των Κούρδων.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες πως είναι «ξενώνες τρομοκρατών».

Δεν είναι σαφές το πώς -με ποια ανταλλάγματα- θα πειθόταν η Τουρκία να μην ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, που η ατλαντική συμμαχία θέλει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η παροχή εγγυήσεων από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμφωνίες πώλησης όπλων θα μπορούσαν να άρουν το αδιέξοδο. Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται στην Άγκυρα διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών κρατών για συνομιλίες.

Δείτε επίσης: Κουλέμπα: «Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Ουγγαρία για εμπάργκο στο πετρέλαιο»

Loading

Play