Υψηλές τιμές ενέργειας μέχρι και το 2025 προβλέπει η Κομισιόν

Προβλέψεις για τις τιμές της ενέργειας για όλο το 2022 κάνει η Κομισιόν

Η Κομισιόν, στα έγγραφα του RePowerEU που ανακοίνωσε προχθές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, προβλέπει υψηλές τιμές ενέργειας για όλο το 2022 αλλά μέχρι και το 2025, με σημάδια αποκλιμάκωσης.

Με βάση τις προβλέψεις της, οι τιμές του φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα θα βρίσκονται στα 100 ευρώ ανά μεγαβατόρα (MWh), ενώ θα διατηρηθούν σημαντικά υψηλότερες του μέσου όρου των τελευταίων ετών για το μέλλον, με τις εκτιμήσεις για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να κινούνται ανάλογα.

Οι φόβοι είναι ότι οι τιμές αυτές μπορούν να απογειωθούν εφόσον το Κρεμλίνο αποφασίσει να διακόψει την ροή φυσικού αερίου προς την Δύση κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ορατό.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν και τις αναλύσεις που επικαλείται του φορέα των ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύων φυσικού αερίου (ENTSOG), σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου, τις μεγαλύτερες δυσκολίες για να καλύψει την ζήτηση αντιμετωπίζει η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η βόρεια Γερμανία.

Δείτε επίσης: Σήμερα ξεκινά το συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – «Η κοινωνία στο προσκήνιο», το κεντρικό σύνθημα