Ζελένσκι προς Έλον Μασκ: «Αν θέλετε να καταλάβετε τι έχει κάνει η Ρωσία, ελάτε στην Ουκρανία»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέπληξε το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Έλον Μασκ και κάλεσε τον δισεκατομμυριούχο να επισκεφθεί την Ουκρανία για να δει τη ζημιά που προκλήθηκε στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα από τις ρωσικές δυνάμεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος χλεύασε την ειρηνευτική συμφωνία του Μασκ σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι New York Times και του ζήτησε να επισκεφτεί την ευρωπαϊκή χώρα αντ’ αυτού.

«Νομίζω ότι είτε κάποιος έχει επιρροή πάνω του, είτε με κάποιο τρόπο βγάζει συμπεράσματα μόνος του», είπε ο Ζελένσκι μέσω βίντεο σύνδεσης στη σύνοδο κορυφής.

Και πρόσθεσε: «Αν θέλετε να καταλάβετε τι έχει κάνει η Ρωσία εδώ, ελάτε στην Ουκρανία και θα το δείτε με τα μάτια σας».

«Μετά από αυτό, θα μας πείτε πώς να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο, ποιος ξεκίνησε και πότε μπορούμε να τον τερματίσουμε».

Τον περασμένο μήνα, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πυροδότησε διαμάχη λέγοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας θα μπορούσε να τερματιστεί με την επανάληψη «δημοψηφισμάτων» σε τέσσερις κατεχόμενες από τη Μόσχα ουκρανικές περιοχές που οργανώθηκαν από τον ΟΗΕ και αναγνωρίζοντας τη ρωσική κυριαρχία στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Μασκ ξεκίνησε επίσης μια δημοσκόπηση στο Twitter ρωτώντας εάν «η βούληση του λαού» θα πρέπει να αποφασίσει εάν οι καταληφθείσες περιοχές παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας ή αν γίνουν μέρος της Ρωσίας.

Σε μια σαρκαστική απάντηση, ο κ. Zelenskyy δημοσίευσε μια δική του δημοσκόπηση στο Twitter ρωτώντας «ποιος Elon Musk σου αρέσει περισσότερο; Αυτός που υποστηρίζει την Ουκρανία ή αυτός που υποστηρίζει τη Ρωσία».

Ο Μασκ απάντησε: «Εξακολουθώ να υποστηρίζω πολύ την Ουκρανία, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η μαζική κλιμάκωση του πολέμου θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Ουκρανία και πιθανώς στον κόσμο».

Στην εκδήλωση της Τετάρτης, όταν η σύνδεση του βίντεο αποσυνδέθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Ζελένσκι αστειεύτηκε ότι ο κ. Μασκ μπορεί να βρίσκεται με κάποιο τρόπο πίσω από το περιστατικό.

Ο πρόεδρος είπε ότι οι Ουκρανοί ήταν ευγνώμονες για τη δικομματική βοήθεια των ΗΠΑ. «Οι λαοί μας αγωνίζονται για τις κοινές μας αξίες, για την ελευθερία και τη δημοκρατία, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

«Εάν η Ουκρανία δεν αντέξει αυτόν τον πόλεμο, ο πόλεμος θα εξαπλωθεί σε άλλα εδάφη».

Είπε ότι σχεδόν έξι εκατομμύρια Ουκρανοί εξακολουθούν να υπομένουν τον πόλεμο της Ρωσίας χωρίς ηλεκτρική ενέργεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας εν μέσω παγετώνων.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη στην πρωτεύουσα, καθώς και στις περιφέρειες Κιέβου, Βίνιτσια, Λβιβ, Οδησσού, Χμελνίτσκι και Τσερκάσι», είπε ο πρόεδρος στη νυχτερινή του ομιλία.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όλες οι υπηρεσίες μας κάνουν τα πάντα για να σταθεροποιήσουν το σύστημα και να δώσουν στους ανθρώπους περισσότερη ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Δείτε επίσης: Ζελένσκι: «Το Κρεμλίνο θέλει να μετατρέψει το κρύο του χειμώνα σε όπλο μαζικής καταστροφής»