Ζόραν Ζάεφ: Διαγράφει τη λέξη «Βούλγαρος» από την περιγραφή του «φασίστα κατακτητή»

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν αναφέρεται το όνομα του έθνους, αναφέρεται ο φασίστας κατακτητής και σε αυτό το πνεύμα, στο πνεύμα της φιλίας, της συνεργασίας και της καλής γειτονίας, αναμένουμε κανονικά να γίνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ

Ο οδικός χάρτης, το σύντομο και το ολόκληρο όνομα της χώρας, η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο είναι έργο της ΕΕ με τη Βουλγαρία, είναι τα συγκεκριμένα βήματα στα οποία εργαζόμαστε και πιστεύω ότι θα δουλέψουμε μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στις συναντήσεις με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέλι. 

«Πιστεύω ότι όλους αυτούς τους μήνες χτίζουμε επιπλέον φιλίες, το εμπόριο αυξάνεται, έχουμε αμοιβαίες επενδύσεις και στις δύο χώρες, η συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων είναι πιο ορατή, η υποδομή μεταξύ των δύο χωρών βελτιώνεται όλο και περισσότερο επειδή δεν είναι μόνο νομικά τυπικά για να συμφωνήσουμε, είναι επίσης σημαντικό να βελτιωθεί η συνολική συνεργασία και υποδομή μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε από την πλευρά του ο Βαρχέλι.

Διευκρίνισε ότι είναι πρώτα απαραίτητο να έχουμε ένα διπλωματικό σημείωμα που να περιγράφει ότι η συντομογραφία Βόρεια Μακεδονία είναι ίδια με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ότι δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, επισημαίνοντας ότι επειδή πρόκειται για πολίτες της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και πρέπει να αναζητούν τα δικαιώματά τους ως άτομα, όπως είναι οργανωμένα στη Βόρεια Μακεδονία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, είναι σημαντικό να αντιδράσουμε στην πρόληψη της ρητορικής μίσους, κυρίως τα ίδια τα θεσμικά όργανα να φροντίζουν μέσω όλων των δραστηριοτήτων τους να χτίζουν φιλία και να μην προκαλούν ορισμένες εχθροπραξίες, αλλά και να ενεργούν μέσω συνομιλιών.

Σχετικά με τα μνημεία, ο Ζάεφ είπε ότι πολλά από τα μνημεία στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να είναι σε “φιλικό πνεύμα“, έτσι ώστε, όπως επεσήμανε, ο φασισμός δεν πρέπει να έχει εθνική διάσταση.

«Σε μερικά από τα μνημεία μας έχει ήδη γίνει. Εκεί που βρισκόταν ο “Βούλγαρος φασίστας κατακτητής” είναι τώρα “φασίστας κατακτητής”, επειδή δεν μπορείτε να κατηγορήσετε ένα έθνος για αυτό, για τη συμμετοχή στο τρίτο σύμφωνο εκείνη την εποχή ή κάτι τέτοιο. Έτσι, στο μέρος όπου ρωτάτε για αλλαγή ονομάτων, μουσείων και παρόμοια όχι, δεν έχουμε ανάγκη. Τα μουσεία μας είναι καλά, αλλά ορισμένα μνημεία, ορισμένα εγχειρίδια στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, δηλαδή και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει να διδάξουμε τις επόμενες γενιές με πνεύμα φιλίας,» είπε ο Ζάεφ. 

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν αναφέρεται το όνομα του έθνους, αναφέρεται ο φασίστας κατακτητής και σε αυτό το πνεύμα, στο πνεύμα της φιλίας, της συνεργασίας και της καλής γειτονίας, αναμένουμε κανονικά να γίνει. Έχουμε αναγνωρίσει ορισμένες αδυναμίες στα βουλγαρικά σχολικά βιβλία, και είναι επίσης έτοιμη η βουλγαρική πλευρά να κάνει το ίδιο γιατί έτσι χτίζεται η φιλία, γιατί ούτε τα εγγόνια και τα παιδιά των προηγούμενων γενεών, ούτε εκείνη η εποχή μπορεί να χαρακτηρίσει ένα ολόκληρο έθνος για μια ορισμένη περίοδο», είπε ο Ζάεφ.  

Δείτε επίσης: Συμφωνία Πρεσπών: Απόπειρα δολοφονίας του Ζάεφ απέτρεψαν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες

Πηγή: IBNA