Ζοζέπ Μπορέλ: Πιθανό να σταλούν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και η Γερμανία να καταλήξουν να αντιστρέψουν τη θέση τους όσον αφορά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

Η παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο προκαλούσε διαμάχες“, θύμισε ο κ. Μπορέλ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο αύριο Παρασκευή (3/2). “Ωστόσο η συμφωνία έκλεισε και αυτή η “κόκκινη γραμμήξεπεράστηκε“, συνέχισε.

Όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύρραξης“, συμπλήρωσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί για το ζήτημα ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της αποστολής μαχητικών.

Η δική μου δουλειά είναι να προσπαθώ να επιτευχθεί συναίνεση, κι ένας από τους καλύτερους τρόπους για αυτό είναι να μην παίρνεις θέσεις που θα μπορούσαν να τη θέσουν σε κίνδυνο“, εξήγησε ο κ. Μπορέλ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του πως η Βαρσοβία θα έστελνε μαχητικά στο Κίεβο, αν υπήρχε συναίνεση για αυτό στο NATO.

Ωστόσο η Γερμανία και οι ΗΠΑ, που πρόσφατα υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με βαριά άρματα μάχης για να αποκρούσει τα ρωσικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022, απέρριψαν κατηγορηματικά την ιδέα να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Δείτε επίσης: Μπορέλ: «Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που είναι απαραίτητα για να ανακτήσει έδαφος»

Loading