Β. Ανατολίτης: «Να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάναμε στην ΠΚΜ»

Β. Ανατολίτης: «Να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάναμε στην ΠΚΜ»

Για το έργο που έχει συντελεστεί στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τους στόχους του ιδίου και της παράταξης «Αληλλεγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα μίλησε στο Flash 99,4 και την εκπομπή “Politik – Μιλάμε Πολιτικά”, με τον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Ανατολίτης.

Αρχικά, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αθλητισμού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αθλητικά σωματεία και τον τρόπο με τον οποίο η ΠΚΜ προσπαθεί να ενισχύσει το έργο και τη δράση τους.

Το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας

«Υπάρχουν γύρω στα 1.500 σωματεία στο νομό Θεσσαλονίκης, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το βόλεϊ. Στο πολεοδομικό συγκρότημα, στο κέντρο της πόλης, υπάρχει πρόβλημα στο να στεγαστούν πολλά εξ αυτών. Υπάρχει μάλιστα και ένα θέμα όσον αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας, καθώς δεν έχει καθαρίσει ακόμα για πολλά στάδια ότι ανήκουν στο δήμο. Υπάρχουν εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στο υπουργείο Γεωργίας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ακόμη και γήπεδο που είναι χαρακτηρισμένο πράσινο και στο οποίο έχουν διεξαχθεί αγώνες Β’ Εθνικής και Κυπέλλου Ελλάδος», δήλωσε αρχικά ο κ. Ανατολίτης και προσθεσε:

«Οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μελέτες ούτως ώστε τα γήπεδά τους να πληρούν τις προδιαγραφές για να μπορούν να τελεστούν αγώνες. Εμείς ως περιφέρεια κάθε Παρασκευή δίνουμε άδεια τέλεσης αγώνα σε όλες τις αθλητικές συναντήσεις του σαββατοκύριακου, πατάμε σε παλιές άδειες οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Δυστυχώς, είναι πάρα πολλά τα προβλήματα με την ιδιοκτησία των γηπέδων, με τα αρμόδια υπουργεία στα οποία ανήκει έστω ένα κομμάτι γης από κάποιο γήπεδο, ειδικά στη Β’ περιφέρεια. Φανταστείτε ότι υπάρχει γήπεδο με τίτλους επί Τουρκοκρατίας και γήπεδο απ’ όπου περνάνε οι γραμμές του παλιού τρένου, προς την περιοχή της Ασπροβάλτας!».

«Κονδύλι 3,3 εκατ. ευρώ αναξιοποίητο!»

Σύμφωνα με τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο, μάλιστα, «υπάρχει ένα κονδύλι 3,3 εκατ. ευρώ που είχε εγκριθεί, προ περίπου 10-12 ετών, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και δεν μπορεί να απορροφηθεί γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό ή δεν έχουν άδεια οικοδομής. Δεν υπάρχουν φαρμακεία, ιατρεία, ούτε καν πυροσβεστήρες. Άρα, έχουν πάρα πολλή δουλειά οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Εμείς σαν περιφέρεια δίνουμε ενίσχυση στα ερασιτεχνικά σωματεία και σε εκδηλώσεις, μόνο σε υλικό, όπως μετάλλια, κύπελλα, έπαθλα, πλακέτες και έντυπο υλικό, για να γίνουν κάποιες διοργανώσεις».

Οι ευκαιρίες που προσφέρει το ΕΣΠΑ

Ο κ. Ανατολίτης αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που παρέχονται σε συλλόγους να ενισχυθούν οικονομικά μέσω ΕΣΠΑ, παράγοντας παράλληλα σημαντικό έργο.

«Περίπου το 65% των σωματείων έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη αναγνώριση, η οποία είναι απαραίτητη για μπορούν να μπουν σε κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ ή στο Leader. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να είναι τακτοποιημένα, να έχουν καταθέσει ισολογισμούς κάθε Δεκέμβριο προς την ΠΚΜ. Έτσι, μπορούν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων να ανοίξουν ΚΔΑΠ, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, και να έχουν κάποια σημαντικά έσοδα από εκεί», δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε:

«Φανταστείτε ότι για κάθε παιδί το οποίο φιλοξενείται σε χώρο ενός συλλόγου τα απογεύματα, είναι περίπου 1.300 ευρώ το έτος. Άρα, ένας σύλλογος με πολλά παιδιά στις ακαδημίες του, μπορεί να πάρει άδεια ΚΔΑΠ από την περιφέρεια και να φιλοξενήσει σε έναν χώρο 200-300 τμ περίπου 100-150 παιδιά, ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδά του. Είναι από τις λίγες πηγές εσόδων που μπορεί να έχει ένα σωματείο».

Ο σχεδιασμός της ΠΚΜ

Όσον αφορά το σχεδιασμό της ΠΚΜ και τις αναπτυξιακές ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν, ο κ. Ανατολίδης δήλωσε:

«Είχαμε κάνει μία αδελφοποίηση με την κυβέρνηση Αγίας Πετρούπολης πριν κάποια χρόνια και μας προσκάλεσαν σε ένα τουρνουά πέρυσι το Φεβρουάριο, με ακαδημίες από το νομό Θεσσαλονίκης. Επτά βράδια φιλοξενηθήκαμε εκεί. Παίξαμε σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο κλειστό. Έξω είχε -20 βαθμούς Κελσίου και ένα μέτρο χιόνι, ενώ εμείς μέσα… σκάγαμε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένας τέτοιος χώρος. Φιλοξενηθήκαμε σε αθλητικό σχολείο, κάτι το οποίο λείπει από εδώ. Η περιφέρεια δεν έχει τους χώρους για να δημιουργήσει τέτοιου είδους αθλητικές εγκαταστάσεις, δεν έχει ιδιοκτησίες. Άρα μόνο σε συνεργασία με τους δήμους ή τη ΓΓΑ θα μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο.

Αυτή τη στιγμή, η περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει, λόγου χάρη, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου ενός γηπέδου, όπως αυτό του ΠΑΟΚ που θα χτιστεί τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί φυσικά να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ή ανάπλαση ενός ιδιόκτητου γηπέδου ή έναν ιδιοκτήτη που θέλει να χτίσει, παρά μόνο να αναπλάσει τον περιβάλλοντα χώρο.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα σωματεία που ασχολούνται με το στίβο, τα οποία είναι πάρα πολλά στην πόλη μας. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτός από το Καυτανζόγλειο ένας αθλητής θα πρέπει να ανέβει στο Πανόραμα ή να πάει στο Δημοτικό Στάδιο των Αμπελοκήπων. Από εκεί και πέρα, το χάος… Ειδικά όταν μιλάμε για κλειστό γήπεδο».

«Μεγάλη η αποδοχή για Τζιτζικώστα και Αλληλεγγύη»

Όσον αφορά τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, ο Βασίλης Ανατολίτης σημείωσε:

«Σίγουρα υπάρχει ένα προβάδισμα για την παράταξή μας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και η υπόλοιπη ομάδα έκανε καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος μας εμπιστεύεται και θέλω να πιστεύω ότι από την πρώτη Κυριακή θα δείξουμε ότι είμαστε άξιοι να συνεχίσουμε το έργο μας. Υπάρχουν 150 χωριά, εκτός από την Α’ Θεσσαλονίκης, τα οποία επισκεφθήκαμε. Το κλίμα είναι πολύ καλό όσον αφορά τον Απόστολο Τζιτζικώστα, η αποδοχή είναι μεγάλη και θέλω να πιστεύω ότι θα νικήσουμε από την πρώτη Κυριακή, με υψηλά ποσοστά, με τη στήριξη του κόσμου».

Οι στόχοι της ΠΚΜ

Ερωτηθείς για τους στόχους της περιφέρειας την επόμενη τετραετία, ο κ. Ανατολίδης απάντησε:

«Να είναι η ΠΚΜ πρωταθλήτρια και πάλι στην απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάναμε, όπως για παράδειγμα τη στήριξη στο Διεθνή Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος”, τον οποίο για 14 συναπτά έτη συνδιοργανώνουμε με το σύλλογο ΜΕΑΣ Τρίτων με μεγάλη επιτυχία, καθώς πολύς κόσμος από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτεται την Κεντρική Μακεδονία.

Εκτός από το αθλητικό κομμάτι, υπάρχει και το θέμα της ανάπτυξης. Ναι μεν είμαι αρμόδιος στο θέματα αθλητισμού, ωστόσο έχω μία εταιρεία κατασκευαστική εδώ και πάρα πολλά χρόνια με έδρα την Αθήνα και γνωρίζω καλά πόσο «πονάει» αυτός ο κλάδος και γενικότερα την έλλειψη ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η εικόνα που έχω από την Αθήνα είναι ότι σε αυτόν τον κλάδο υπάρχει μία ανάκαμψη όσον αφορά τις ανακαινίσεις και τις πωλήσεις σε αγοραστές από το εξωτερικό, ιδιαίτερα Κινέζους που αγοράζουν γη για να πάρουν την άδεια παραμονής. Εδώ λιγότερο και αυτό με θλίβει. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να έρθει και εδώ κόσμος να επενδύσει, για να μπορέσει η «κινηθεί» η οικοδομή, που αφορά δεκάδες επαγγέλματα.

Επίσης, ένας τρόπος ανάπτυξης είναι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κύπρου, όπου υπάρχει ένας οργασμός ανοικοδόμησης σε Λευκωσία και Λεμεσό, όπου είναι τα περισσότερα Πανεπιστήμια. Ο κόσμος εκεί επενδύει, σηκώνει οικοδομές, οι φοιτητές νοικιάζουν και αφήνουν χρήματα στην πόλη και γενικότερα στη χώρα. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να υπάρξει και εδώ».

Loading

Play