Περισσότεροι απο 7000 θεατές στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Επταπυργίου

Περισσότεροι απο 7000 θεατές στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Επταπυργίου

 Με μια ατμοσφαιρική βραδιά με τίτλο «Ο Ελύτης συναντά τον Ελυάρ» ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Επταπυργίου.

Στην παράσταση, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας υπέγραψε η Άννα Μυκωνίου, οι εξαιρετικές μουσικές επιλογές του Αντώνη Σουσάμογλου, η ανάγνωση κειμένων της ηθοποιού Γιολάντας Μπαλαούρα, αλλά κυρίως οι μοναδικές απαγγελίες της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου μάγεψαν και μύησαν το κοινό, που είχε κατακλύσει το χώρο, στην ενδιαφέρουσα επικοινωνία που υπάρχει ανάμεσα στα ποιήματα και στις θεματικές των δυο μεγάλων αυτών δημιουργών.

Συνολικά 10 οι παραστάσεις του Φεστιβάλ

Τις δέκα παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επταπυργίου, το οποίο αποτελεί διοργάνωση και παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO, παρακολούθησαν περισσότεροι από 7.000 θεατές.

Το γνωστό μνημείο της πόλης πλημμύριζε από τις 2 έως τις 22 Ιουλίου από υπέροχες μελωδίες και αγαπημένες ιστορίες.

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αθανάσιου Κολαλά, ήταν εναρμονισμένες με την ιστορία του μνημείου και ο χώρος αποτέλεσε ένα υπέροχο «φυσικό» σκηνικό για όλες τις παραστάσεις.

Μεγάλη η ανταπόκριση των Θεσσαλονικέων αλλά και των τουριστών

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε για το νέο θεσμό: «Αναδεικνύουμε ένα απ’ τα ωραιότερα μνημεία της Περιφέρειας μας, μέσα από εκδηλώσεις υψηλού κύρους και ιδιαίτερης αισθητικής.

Ο νέος πολιτιστικός θεσμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει ακόμη περισσότερο την πολιτιστική ζωή αλλά και την τουριστική δυναμική της Θεσσαλονίκης. Σχεδιάζουμε πλέον το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2020».

Η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Άννα Μυκωνίου επεσήμανε: «Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε ένα Φεστιβάλ με 6 ιδιαίτερα απαιτητικές παραγωγές μέσα στο Επταπύργιο με σκοπό να αναδείξει το υπέροχο αυτό μνημείο. Αυτό που ξεχωρίζει στο νέο θεσμό είναι ότι όλες οι εκδηλώσεις αποτελούν παραγωγή και διοργάνωση του φορέα πολιτισμού μας, του Κέντρου πολιτισμού.

Στις παραγωγές αυτές συνεργάστηκαν αρμονικά όλοι οι σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης: η ΚΟΘ, το ΚΘΒΕ, ο ΟΜΜΘ, η Διεύθυνση πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.α. Το στοίχημα κερδήθηκε, το κερδίσαμε όλοι μαζί, φορείς, καλλιτέχνες, θεατές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κοινό της πόλης μας, που έδωσε ένα ηχηρό παρών και αγκάλιασε ένθερμα την προσπάθεια».

“Το μνημείο ξαναζωντάνεψε φιλοξενώντας διεθνούς φήμης καλλιτέχνες σε ένα μωσαϊκό εκδηλώσεων που, με σεβασμό στο χώρο, συμπλήρωσαν το πολιτιστικό προφίλ της πόλης”

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου κ. Αθανάσιος Κολαλάς σημειώνει: «Το φρούριο του Επταπυργίου, ένας χώρος που ακολουθεί ιστορικά την πόλη της Θεσσαλονίκης για αρκετούς αιώνες, επανασυστήνεται στο κοινό μέσα από ένα βιωματικό τρόπο.

Το μνημείο ξαναζωντάνεψε φιλοξενώντας διεθνούς φήμης καλλιτέχνες σε ένα μωσαϊκό εκδηλώσεων που, με σεβασμό στο χώρο, συμπλήρωσαν το πολιτιστικό προφίλ της πόλης.

Η επιλογή παραγωγών με διεθνή αναγνωσιμότητα προσέκλισε πολλούς τουρίστες, παράλληλα η χρήση συντελεστών, ως επι το πλείστον από την Περιφέρεια, ανέδειξε το μεγάλο καλλιτεχνικό δυναμικό της κεντρικής Μακεδονίας. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, τόσο στον προγραμματισμό από την ανακοίνωσή του, όσο και στο ίδιο το φεστιβάλ, με σχεδόν όλες τις παραστάσεις sold out, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και προτροπή για την επόμενη χρονιά».

Ο χώρος των εκδηλώσεων

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Επταπυργίου, η εσωτερική αυλή του σημαντικού μνημείου της πόλης μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη θεατρική σκηνή, με κερκίδες, καμαρίνια, ηχητικές και φωτιστικές εγκαταστάσεις.

Οι 750 θέσεις ήταν αριθμημένες ώστε οι θεατές να μην ταλαιπωρούνται ενώ τα καθίσματα, αμφιθεατρικά τοποθετημένα προκειμένου η θέαση στην σκηνή να είναι απόλυτα ικανοποιητική από κάθε σημείο. Η σήμανση του χώρου ενισχύθηκε με 10 πινακίδες που γράφουν «Επταπύργιο» και δημιουργήθηκε πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των θεατών.

Η έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη μουσική παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Felix Μendelssohn.

Ακολούθησε η «θεατρομουσική» συναυλία «Μουσική του Πάθους» με τον πολυβραβευμένο σολίστ του σαξοφώνου Θεόδωρος Κερκέζος.

Κεντρική παραγωγή του Φεστιβάλ Επταπυργίου αποτέλεσε το αριστούργημα του Pietro Mascagni «Cavalleria Rusticana», σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Αθανάσιου Κολαλά. Δόθηκαν πέντε παραστάσεις που ενθουσίασαν το κοινό.

Ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Επταπύργιο- Ένας αιώνας σε μια μέρα 1899-1989», με την υπογραφή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ενώ στη συνέχεια οι θεατές έζησαν μια «Νύχτα Μαγικιά….», μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μια υπέροχη βραδιά ποίησης και μουσικής με τίτλο «Ο Ελύτης συναντά τον Ελυάρ».

Loading