Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εκδήλωση-ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού από τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» νομού Θεσσαλονίκης.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού στο ζήτημα του καρκίνου του μαστού, που αποτελεί την πρώτη ασθένεια σε αριθμό κρουσμάτων στον γυναικείο πληθυσμό, ενώ –βάσει ερευνών– μία στις 10 γυναίκες (και με βάση άλλα στατιστικά μία στις οχτώ) προσβάλλεται από τη συγκεκριμένη ασθένεια στις υγειονομικά ανεπτυγμένες χώρες.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Άλμα Ζωής νομού Θεσσαλονίκης κ. Ρίκα Γιουβανέλλη και ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου κ. Ιωάννης Καμαρινός, ενώ ο ειδικός χειρούργος μαστού κ. Σταύρος Ιντζές ανέδειξε τις ιατρικές πτυχές του ζητήματος.
Καμαρινός: «Ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας»
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου με τον συνδυασμό «Ξεκινάμε από την Αρχή» Ιωάννης Καμαρινός συνεχάρη τον σύλλογο «Άλμα Ζωής» ν. Θεσσαλονίκης για την αποψινή εκδήλωση-ενημέρωση, τονίζοντας πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις «στέλνουν ηχηρό μήνυμα ελπίδας και κοινωνικής αλληλεγγύης».
Ξεκαθαρίζοντας πως «ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας», καθώς «στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 4.500 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο», έστειλε ηχηρό μήνυμα πως «ο φόβος μπορεί και πρέπει να νικηθεί».
Υποχρέωση κάθε σύγχρονης πολιτείας είναι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε όλα τα πρωτόκολλα θεραπείας· να προσφέρεται αξιόπιστη και αποτελεσματική φροντίδα σε όσους δίνουν μάχη με τον καρκίνο. Αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία της πρόληψης μέσω των δημοτικών ιατρείων· να προσφέρουν τη δυνατότητα δωρεάν μαστογραφίας, αλλά και έγκαιρη ενημέρωση για όλες.
«Άλμα Ζωής»: 11 χρόνια αδιάκοπης στήριξης στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» ν.Θεσσαλονίκης Ρίκα Γιουβανέλλη, η οποία ενημέρωσε το κοινό για τις δράσεις του συλλόγου, οι οποίες είναι εγκεκριμένες από την επιστημονική επιτροπή που διαθέτει ο σύλλογος (ο οποίος αποτελείται από γιατρούς σχετικών ειδικοτήτων) και οι οποίες κατανέμονται σε τρεις κατευθύνσεις: ενημέρωση, πρόληψη και στήριξη.
Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά η κ. Γιουβανέλλη, η ενημέρωση γίνεται «μέσω ομιλιών για ιατρικά, θέματα νέων τεχνολογιών, καινοτόμων φαρμάκων, διατροφής και άσκησης, αλλά και στυλ και μακιγιάζ»· θέματα τα οποία αποτελούν καίρια ζητήματα για τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού.
«Η πρόληψη γίνεται τόσο τοπικά, όσο και στην περιφέρεια. Κινητοποιούμε τις γυναίκες να εξεταστούν επί τόπου, να κάνουνε –εφόσον απαιτείται– μαστογραφία. Ετησίως προσφέρουμε σημαντικό αριθμό δωρεάν μαστογραφιών σε ανασφάλιστες γυναίκες, σε συνεργασία με τοπικά ακτινολογικά εργαστήρια» τόνισε η κ. Γιουβανέλλη.
Από την άλλη πλευρά, η στήριξη πραγματοποιείται μέσω της προσφοράς που παρέχουν οι εκπαιδευμένες εθελόντριες στήριξης του συλλόγου «Άλμα Ζωής», και η οποία –όπως τόνισε η Αντιπρόεδρος– «αποτελεί τη μεγάλη αγκαλιά ενσυναίσθησης για όλες εμάς».
Παράλληλα, στο πλαίσιο ενεργούς δράσης του συλλόγου περιλαμβάνεται –και σε όσες γυναίκες ή μέλη των οικογενειών τους το χρειάζονται– δωρεάν ψυχολογική στήριξη με κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο.
Ακόμα, ο σύλλογος λειτουργεί τόσο Τράπεζα Ειδών, η οποία είναι ανοικτή δωρεάν σε γυναίκες που δυσκολεύονται να τα αγοράσουν (προϊόντα όπως προθέματα σιλικόνης, σουτιέν, περούκες, μαντήλια και σκουφιά), όσο και Τράπεζας Αίματος για τις ανάγκες των μελών.
Σταύρος Ιντζές: «Η θεραπεία είναι εφικτή»
Έπειτα, τον λόγο πήρε ο ειδικός χειρούργος ιατρός μαστού Σταύρος Ιντζές, ο οποίος εξήγησε ότι οι όγκοι που εμφανίζονται στην περιοχή του μαστού χωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι καλοήθεις όγκοι εμφανίζονται σε 1 στις 4 γυναίκες, ενώ «κατά πλειοψηφία δεν έχουν δυναμική κακοήθους εξαλλαγής. Άρα σε πολλές περιπτώσεις αυτό που απαιτείται μόνο είναι παρακολούθηση».
Από την άλλη πλευρά, ο καρκίνος του μαστού, που είναι ο συχνότερος γυναικείος καρκίνος, σύμφωνα με τον κ. Ιντζέ «εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 50 και 70», ενώ –αφού εξήγησε το πώς εμφανίζεται– τόνισε ότι «είναι ο πλέον θεραπεύσιμος καρκίνος στην εποχή μας».
Όσον αφορά δε το κρισιμότερο στάδιο που δεν είναι άλλο από την πρόληψη, ο ειδικός ιατρός στο ζήτημα, ξεκαθάρισε ότι επιτυγχάνεται μέσω του υγιεινού τρόπου ζωής «που εξασφαλίζεται μέσω της διατροφής και της άσκησης» και του τακτικού ελέγχου «μέσω αυτοεξέτασης που καλό είναι να ξεκινάει από 20 ετών και να γίνεται μια φορά τον μήνα. Απεικονιστικοί έλεγχοι ξεκινάνε στην ηλικία των 25 ετών με το πρώτο υπερηχογράφημα. Η πρώτη μαστογραφία συστήνουμε να γίνει στην ηλικία 35-40. Από τα 40 και μετά ετήσια μαστογραφία μαζί με υπερηχογράφημα. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, όπου εκεί η γυναίκα οφείλει να ξεκινήσει τις εξετάσεις της νωρίτερα».
Παράλληλα, ο κ. Ιντζές έστειλε σαφές μήνυμα πως «η θεραπεία είναι εφικτή!».
«Κάθε μέρα είναι μία νίκη απέναντι στον θάνατο»
Ακόμα, τον λόγο πήρε και η Ιωάννα Δουμάνη, η οποία είναι σύζυγος, μητέρα τριών παιδιών και εκπαιδευμένη εθελόντρια του συλλόγου «Άλμα Ζωής» νομού Θεσσαλονίκης, αλλά κυρίως πρώην καρκινοπαθής που πέρασε και βγήκε αλώβητη από το «τούνελ» του καρκίνου του μαστού.
«Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν μας προετοιμάζει για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση υγείας, όπως είναι ο καρκίνος. Πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί σε εμάς, παρά μόνο στον διπλανό μας, και ξαφνικά –όταν μας χτυπήσει την πόρτα– τότε ένα “γιατί” σφηνώνεται στο μυαλό μας.
Με είχε καταβάλει ο φόβος και ο θρήνος που ακολουθεί τον καρκίνο. Η ζωή όμως είναι ένα όνειρο. Αποφάσισα να την ακολουθήσω. Δε το έβαλα κάτω. Είμαι ικανή και μπορώ να τα καταφέρω, είπα στον εαυτό μου. Μην αμφιβάλλετε ποτέ για τη δύναμη που έχετε μέσα σας. Ακόμα και αν κάποια στιγμή αισθάνεστε αδύναμοι, ζητήστε βοήθεια» τόνισε από την πλευρά της η κ. Δουμάνη, προσθέτοντας πως «κάθε μέρα είναι μια νίκη απέναντι στον θάνατο. Συνεπώς, ζήστε το σαν γιορτή!».