Στον Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή της Μίνας Αφεντούλη φιλοξενήθηκε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Συμμαχία Πολιτών» στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου Στάθης Καϊτετζίδης.
Ο κ. Καϊτετζίδης που αποφάσισε να ξαναμπεί στη μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ερώτηση για το λόγο που αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά, τόνισε πως: «πράγματι ήταν πολύ μακρόχρονη η πορεία μου στο δήμο Ελευθερίου Κορδελιού πριν από τη συνένωση με το δήμο Ευόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «όταν θεώρησα ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου διέκοψα την υποψηφιότητά μου αλλά και όχι την ενασχόλησή μου. Θεωρούσα ότι ο δικός μου πολιτικός κύκλος έχει κλείσει, μετά τη συνένωση με το δήμου Ευόσμου η οποία γενικώς δεν ευόδωσε τα αναμενόμενα για το λαό, διότι οι πολίτες βγήκαν ζημιωμένοι. Θεωρώ ότι η ίδια η χρονική συγκυρία με κάλεσε. Δεν διεκδικώ απολύτως τίποτα για μένα, έχω υπηρετήσει 32 χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι έδωσα αρκετά από αυτά που διέθετα. Θεωρώ ότι πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε ό,τι εμπειρία δημιουργήθηκε στα προηγούμενα χρόνια και να τη δώσουμε στους νέους, για να ασχοληθούν καλύτερα και επιτέλους να δημιουργήσουμε αυτό το οποίο θέλουμε να ζούμε στην καθημερινότητά μας. Έτσι μπήκα στον πειρασμό να θέσω την υποψηφιότητά μου και προσπάθησα να βρω ό,τι καλύτερο και καινοτόμο γιατί πιστεύω ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται η πρωτοτυπία και η αγωνιστικότητα των ανθρώπων που την υπηρετούν».
«Δεν είναι εύκολο να διοικηθεί το Κορδελιό»
Ο κ. Καϊτετζίδης υπήρξε δήμαρχος Κορδελιού και σε ερώτηση για την πορεία του, επισήμανε μεταξύ άλλων πως από τα κινήματα ακόμη, ασχολήθηκε κυρίως με το θέμα του περιβάλλοντος. «Εγώ ασχολήθηκα από πολύ νέος με την Τ.Α. όχι απαραίτητα ως δημοτικός σύμβουλος ή αιρετός αλλά με τα διάφορα κινήματα. Ξέρετε στην περίοδο του 1975 και μετά υπήρχε ένα έντονο κίνημα που δημιουργήθηκε στη δυτική Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο δήμο Ελευθερίου Κορδελιού και είχε σχέση με το περιβάλλον.
Συμμετείχα ως έφηβος τότε και υπηρέτησα αυτή τη θέση και τις σκέψεις μου και στο μέλλον και ως ενήλικας και ως δημοτικός σύμβουλος και μετά από τη θέση του δημάρχου. Από εκεί και πέρα γνωρίζω πάρα πολύ καλά αυτός ο τεράστιος δήμος που έχει δημιουργηθεί είναι ο δεύτερος δήμος της Β. Ελλάδας μετά το δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτός ο δήμος δεν είναι εύκολο να διοικηθεί με τον τρόπο που εμείς πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να διοικήσουμε. Θα πρέπει να ξεχάσουμε το δημαρχοκεντρικό σύστημα, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να διοικήσει αυτήν την περιοχή και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να ανατρέψει ένα κακό παρελθόν ή ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε», ανέφερε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.
Και συμπλήρωσε: «ένας δήμαρχος της δυτικής Θεσσαλονίκης πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες από έναν δήμαρχο κεντρικού δήμου, διότι ο κεντρικός δήμος έχει λυμένα προβλήματα πριν από 30 και 40 χρόνια τα οποία ακόμα και σήμερα αναδεικνύονται και φαντάζουν ανυπέρβλητα για την περιοχή αυτή».
«Πρέπει να υπάρξει συνεργασία, έχουμε γινάτι»
Η πεποίθηση του κ. Καϊτετζίδη είναι ότι «αν δεν υπάρξει συνεργασία και αν δεν καταφέρουμε επιτέλους από ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό 155.000 κατοίκων να βρεθούν 50 άνθρωποι, 50 επιστήμονες με αγωνία και ας μην είναι απαραίτητα τόσο μεγάλοι επιστήμονες, είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να τους βρούμε για να βοηθήσουμε τον ίδιο τον εαυτό μας και την περιοχή μας. Πιστεύω πάρα πολύ στις συνεργασίες και δεν εννοώ τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές. Σε αυτό βέβαια πρέπει να ανέβει αρκετά ο πολιτικός πολιτισμός μας διότι την αντιπαράθεση την έχουμε στο αίμα μας και όχι μόνο αυτό, το χειρότερο είναι ότι έχουμε γινάτι. Ας πούμε το οποίο ενίοτε παρόλο που δεν είμαστε μανιάτες τους ξεπερνάμε και σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεοντολογικά το να έχεις συνεργασία για τον κοινό σκοπό φαντάζει πάρα πολύ ωραίο. Στην πράξη όμως δεν είμαστε έτοιμοι και αυτό είναι μία αλήθεια. Όμως έτσι δεν μπορούν να αναδειχθούν τα προβλήματα και φυσικά, δεν μπορούν να λυθούν».
Το πρόγραμμα της παράταξης:
Ερωτώμενος για το πρόγραμμα της παράταξης με επικεφαλής τον Νίκο Ζυγά, ο κ. Καϊτετζίδης τόνισε πως: «είχα αρκετές προτάσεις από διάφορα ψηφοδέλτια. Έβαλα τα δικά μου κριτήρια: δηλαδή τον άνθρωπο που θα μπορούσα να εμπιστεύομαι την επόμενη μέρα. Για μένα ο Νίκος ο Ζυγάς ήταν εντελώς άγνωστος άνθρωπος, μόνο από συζητήσεις τον ήξερα. Βέβαια, έβαλα το ένστικτό μου και τον εμπιστεύτηκα», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει με τους τρεις φορείς που αποτελείται η παράταξη:
«1ον) Ο παλιός συνδυασμός ο δικός μου “Ανάπτυξη Πρώτος Ρόλος”, 2ο) ένα κίνημα οικολόγων και ευαίσθητων πολιτών που έχουν αναδείξει τα μικρά προβλήματα της κοινωνίας και τα έκαναν ιδεολογία και 3ο) είναι οι ενεργοί πολίτες που λειτουργούν στον Εύοσμο. Οι τρεις λοιπόν βρεθήκαμε και καταθέσαμε τις σκέψεις μας, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και αυτό ήταν πολύ παρήγορο γιατί όταν γίνονται οι συζητήσεις με τις προτάσεις σε ένα τραπέζι, διότι η συζήτηση για τον επικεφαλής κράτησε μισή ώρα και οι προτάσεις μας κράτησαν περισσότερη ώρα».
«Καταγγέλλω το δημαρχοκεντρικό σύστημα»
Ο κ. Καϊτετζίδης συνεχίζοντας τόνισε πως καταγγέλλει το δημαρχοκεντρικό σύστημα. «Το ελπιδοφόρο για μένα ήταν το ότι δεν υπήρξε εγωκεντρισμός από κανέναν, δεν υπήρξε η αλαζονεία “εγώ είμαι και κανένας άλλος”. Εγώ προσωπικά καταγγέλλω το δημαρχοκεντρικό σύστημα και το καταγγέλλω πρώτα προς ημάς τους απασχολούμενους, το να θέλουμε να έχουμε όλα τα πράγματα στα δικά μας τα χέρια, εάν δεν γίνει συλλογική δουλειά, δεν μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα. Το θαύμα γίνεται μόνο όταν δουλεύεις γι’αυτό, και εδώ θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ στην ίδια κατεύθυνση, την ίδια χρονική στιγμή. Εγωισμοί και φιλοδοξίες ευτυχώς στο δικό μας συνδυασμό δεν υπάρχουν. Το συνδυασμό μας τον ονομάσαμε “Συμμαχία πολιτών Ελευθερίου Κορδελιού” διότι πραγματικά είμαστε μία συμμαχία».
Σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση που παίρνει η συμμαχία στο ζήτημα του περιβάλλοντος, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος απάντησε πως: «όλοι θα συμφωνούσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ζήτημα του περιβάλλοντος που επηρεάζει όλους τους πολίτες του δήμου Κορδελιού – Εύοσμου. Η θέση του Συνδυασμού μας είναι πάρα πολύ πιο προχωρημένη από τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν ακουστεί. Μετωπική ρήξη. Πιστεύω πάρα πολύ στην αντίδραση η οποία αναγκαστικά δημιουργείται μέσα από μία δράση».
Για την ανάπτυξη και τις υποδομές του Ευόσμου
Καλούμενος να σχολιάσει την ανάπτυξη σε σχέση με τις υποδομές στον Εύοσμο, ο κ. Καϊτετζίδης διαμήνυσε πως: «είναι δυσανάλογη η περίπτωση της ανάπτυξης και της ανόδου ποιότητας ζωής των πολιτών της περιοχής του Ευόσμου. Ο δήμος Ευόσμου για 10 χρόνια ήταν πρώτος στην ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα. Αυτό ήταν λίγο αλόγιστο. Όταν χτίζουμε αφειδώς σε μία περιοχή δεν σκεφτόμαστε ότι σε μία οικοδομή η οποία θα έχει 15 διαμερίσματα θα πρέπει να έχει 15 θέσεις στάθμευσης. Σε μία οικοδομή με 15 διαμερίσματα εγώ σας λέω ότι θα έχει 50-60 ενοίκους. Από αυτά, ένας αριθμός είναι τα παιδιά που θα πάνε σχολείο. Σε ποιο σχολείο θα πάνε; Την αναπτύξαμε μία χαρά την περιοχή. Όμως τι γίνεται με τις υποδομές;», διερωτήθηκε ο υποψήφιος δημ. σύμβουλος.
Και πρόσθεσε: «Έχουμε πάνω από την Περιφερειακή μία πραγματικά πολύ ωραία περιοχή, το “Πανόραμα της Δυτικής Θεσσαλονίκης” όπως το λέω εγώ, δηλαδή η περιοχή του Ευόσμου πάνω από τον μεγάλο δρόμο, όμως εκεί δεν υπάρχει σχολείο, δεν υπάρχει ούτε ένα αστικό. Τώρα γίνονται κάποιοι ανισόπεδοι κόμβοι τουλάχιστον να υπάρχει σύνδεση και να μην κινδυνεύει η ζωή των οδηγών που περνούν την Περιφερειακή. Δημιουργεί ρήξεις αυτή η σκέψη διότι θα συγκρουστεί με συμφέροντα, τα οποία όσο πιο μεγάλα είναι τόσο πιο ισχυρά και δυνατά. Ο συντελεστής δόμησης δεν πρέπει να ελέγχεται από την Τ.Α. έτσι που να μην επιτρέπει να γίνονται αυτοί οι γίγαντες που στο κάτω κάτω της γραφής μας εκδικούνται μετά από κάποια χρόνια; Σε μία περιοχή του Ελευθερίου Κορδελιού τότε όταν ήμουν δήμαρχος και φυσικά αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, την οποία εντάξαμε τότε στο σχέδιο πόλης την περιοχή της Διαλογής όπως την ονομάζουμε, προτείναμε συντελεστή δόμησης 0,6% διότι λέμε ότι θα πρέπει να κάνουμε μία πόλη που θα πρέπει να είναι φιλική με τους πολίτες, τα παιδιά τα οποία δεν έχουν πού να παίξουν και αυτό το ζουν έντονα όλες οι οικογένειες», κατέληξε ο κ. Καϊτετζίδης.