Κλεάνθης Μανδαλιανός: «Το πρωί στο Δήμο, το απόγευμα στο ιατρείο» (vd)

Κλεάνθης Μανδαλιανός: «Το πρωί στο Δήμο, το απόγευμα στο ιατρείο» (vd)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου με το συνδυασμό «Νέα Πνοή» Κλεάνθης Μανδαλιανός στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4 της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Politik – Μιλάμε Πολιτικά» με το Θόδωρο Παπαδόπουλο.

«Γιατρός ήμουν, γιατρός είμαι και γιατρός θα παραμείνω» απάντησε σε όσους ρωτάνε εάν θα συνεχίσει να ’ναι γιατρός και αν μπορεί να τα καταφέρει να τα συνδυάσει και τα δύο. «Εάν το επιτρέψει ο κόσμος –και ο Θεός, πάνω από όλα– να βρεθούμε στη θέση της διοίκησης, μπορώ να συνδυάσω πρωινές ώρες στο δήμο και το απόγευμα στο ιατρείο».

Στην ερώτηση του Θόδωρου Παπαδόπουλου αν κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει ή θα αναγκαστεί να κλείσει το ιατρείο, ο κύριος Μανδαλιανός απάντησε: «Μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό θα είναι εις βάρος του δικού μου προσωπικού χρόνου, εις βάρος της οικογένειάς μου. Θέλει πάρα πολλή υπομονή απ’ τη γυναίκα μου και απ’ την κόρη μου. Φυσικά, θα λειτουργήσει – έχω περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, κύριε Παπαδόπουλε, στη ζωή μου, όπου αυτό μου φαίνεται σχετικά εύκολο, και θα το κάνω, σκοπεύω να το κάνω. Το πόσος χρόνος θα μου μείνει και πώς θα τα καταφέρω, αυτό είναι κάτι που θα ζορίσει εμένα· το υπόσχομαι απέναντι σε όλους τους ασθενείς μου, πρώτα από όλα, και κατόπιν στους δημότες».

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρη το κείμενο της συνέντευξης του Κλεάνθη Μανδαλιανού στο Flash 99,4, καθώς και η σχετική ηχογράφηση:

Επιστρέψαμε εδώ, στον αέρα του Flash στους 99,4. «Μιλάμε πολιτικά», είμαι ο Θόδωρος Παπαδόπουλος και έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε εδώ στο στούντιο του Flash τον κύριο Κλεάνθη Μανδαλιανό, υποψήφιο δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου [ή Ελευθερίου-Κορδελιού – που θέλουνε να το λέμε έτσι, γιατί υπάρχει και κόσμος από το Ελευθέριο (το ξέρω κύριε Μανδαλιανέ, σίγουρα το έχετε ακούσει και εσείς, εδώ έχει φτάσει στα δικά μας αυτιά), να το λέμε Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου] με την παράταξη Νέα Πνοή. Καλημέρα, κύριε Μανδαλιανέ.

Καλημέρα σας. Η χαρά και η τιμή είναι πρώτα δική μου, που με καλέσατε στην εκπομπή σας· σας ευχαριστώ για αυτό. Ναι, πραγματικά υπάρχει μια αντιπαλότητα μεταξύ Ελευθερίου-Κορδελιού και Ευόσμου, δηλαδή στις περιοδείες μας που κάναμε στις γειτονιές πολλοί μας ρωτούσαν (με ρωτούσαν μάλλον προσωπικά, και κάποιους από τους συνεργάτες μου) αν κατάγομαι από το Κορδελιό ή από τον Εύοσμο. Όταν τους έλεγα ότι κατάγομαι από τον Εύοσμο, οι Κορδελιώτες δηλώναν μια απαξίωση, με την έννοια ότι «κι εσύ δεν θα ενδιαφερθείς για εμάς». Είναι κρίμα να σκεφτόμαστε έτσι, είναι ένας ενιαίος Δήμος πλέον, όπου πρέπει να γίνουν έργα ισόρροπα και στις δύο δημοτικές κοινότητες. Το Ελευθέριο Κορδελιό – Εύοσμο – ναι, πραγματικά ο τόπος λέγεται Ελευθέριο-Κορδελιό, είναι δύο συνενωμένοι χώροι…

Ήταν η προηγούμενη συνένωση έτσι; το Ελευθέριο και το Κορδελιό.

Μπράβο, ναι. Και τώρα κανονικά θα έπρεπε να λέγεται Ελευθέριο Κορδελιό – Εύοσμος, και σεβόμαστε όλους τους δημότες και των δύο κοινοτήτων και δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο ρατσισμός, γιατί –όχι μόνο από τους Κορδελιώτες προς τους Ευοσμίτες, και από τους Ευοσμίτες προς τους Κορδελιώτες– είναι κρίμα να υπάρχουν αντιπαλότητες· δεν ωφελούν σε τίποτα.

Έχουμε άλλωστε νομίζω μεγαλύτερα θέματα…

Φυσικά.

…σημαντικότερα προβλήματα από το ονοματολογικό. Βέβαια, αρέσκονται να το λέμε σαν Ελευθέριο-Κορδελιό, εγώ πού και πού το θυμάμαι, το λέω σαν Ελευθέριο-Κορδελιό.

Να ξεκινήσουμε από την αρχή. Εσείς είστε γιατρός· πώς σας βρίσκουμε τώρα μες στις εκλογές; Από την αρχή, πώς βρεθήκατε σε αυτήν την…

Ναι, γιατρός ήμουν, γιατρός είμαι –δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά 15 χρόνια με το ιδιωτικό μου ιατρείο στον Εύοσμο– και γιατρός θα παραμείνω, γιατί πολλοί ρωτάνε –είτε από αγάπη και ενδιαφέρον γιατί έχω δεθεί με τους ασθενείς μου εδώ και πολλά χρόνια, είτε μερικοί με πονηρό σκοπό για να το χρησιμοποιήσουν σαν μέσο να με πολεμήσουνε– εάν θα συνεχίσω να ’μαι γιατρός και ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω να συνδυάσω και τα δύο. Εάν το επιτρέψει ο κόσμος –και ο Θεός, πάνω από όλα– να βρεθούμε στη θέση της διοίκησης, μπορώ να συνδυάσω πρωινές ώρες στο δήμο και το απόγευμα στο ιατρείο.

Η απόφασή μου πάρθηκε μετά από πολλά χρόνια – γιατί μου είχε γίνει πρόταση και άλλες φορές να ηγηθώ κάποιου συνδυασμού. Η απόφασή μου πάρθηκε γιατί, αφού πέρασα κάποιες προσωπικές δοκιμασίες που δεν μου επέτρεπαν επί πολλά χρόνια να θέσω υποψηφιότητα, σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν να παραπονιόμαστε για κάποια κακώς πεπραγμένα στο δήμο και να μην κάνουμε τίποτα. Το να παραπονιέσαι μόνο δεν ωφελεί, είναι λίγο στείρο. Αποφάσισα να κατέβω, για να κάνω κάποια πράγματα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα 48 χρόνια σε αυτόν τον τόπο, τον είδα αυτόν τον τόπο, τον έζησα από τότε που ήτανε χωράφια και στάβλοι, μέχρι τώρα που έχει γίνει ένας μεγάλος αστικός Δήμος, ο δεύτερος μεγαλύτερος της Κεντρικής Μακεδονίας, και θέλω να κάνω έργα, να τον δω να αναπτύσσεται. Αυτός είναι και ο λόγος – δεν σκοπεύω να γίνω πολιτικός, δεν κατεβαίνω για να βγάλω χρήματα, δεν κατεβαίνω για να καταξιωθώ. Δόξα τω Θεώ με τη δουλειά μου τα καταφέρνω – όσα μπορεί να καταφέρει κανείς τη σημερινή εποχή.

Απαντήσατε όντως σε κάτι το οποίο και εγώ το ’χω ακούσει – και αφορά και άλλους συναδέλφους σας θα πω, γιατί δεν είναι μόνο δικό σας έτσι χαρακτηριστικό θα πω, έχουμε δει κι άλλους γιατρούς δημάρχους, νομίζω ο κύριος Γαβότσης είναι τώρα εν ενεργεία…

Σωστά.

…και φαντάζομαι είναι κι άλλοι που δεν θυμάμαι γιατί έχω διαφορά στο μυαλό μου. Ήτανε μία συζήτηση. Θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει όμως ή θα αναγκαστείτε να κλείσετε το ιατρείο, για να μπορέσετε να…

Μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό θα είναι εις βάρος του δικού μου προσωπικού χρόνου, εις βάρος της οικογένειάς μου. Θέλει πάρα πολλή υπομονή απ’ τη γυναίκα μου και απ’ την κόρη μου. Φυσικά, θα λειτουργήσει – έχω περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, κύριε Παπαδόπουλε, στη ζωή μου, όπου αυτό μου φαίνεται σχετικά εύκολο, και θα το κάνω, σκοπεύω να το κάνω. Το πόσος χρόνος θα μου μείνει και πώς θα τα καταφέρω, αυτό είναι κάτι που θα ζορίσει εμένα· το υπόσχομαι απέναντι σε όλους τους ασθενείς μου, πρώτα από όλα…

Αυτό θα σας έλεγα…

Και κατόπιν στους δημότες, εντάξει;

Κατανοητό.

Ναι, ναι.

Δεχθήκατε κριτική –κι έχετε δεχθεί και το τελευταίο διάστημα, από ό,τι έχω δει, και από συνεντεύξεις, από πρώην δημάρχους, από τον κύριο Καϊτετζίδη και από άλλους– και εστιάζεται η κριτική στο εξής: όταν ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας, είχατε δίπλα σας τον κύριο Σωτηράκη, που ήταν πρώην υποψήφιος δήμαρχος με το ΠΑΣΟΚ (τότε υπήρχε ΠΑΣΟΚ, τώρα δεν υπάρχει)…

Ναι, ναι.

…και τον κύριο Λαφαζανίδη, ο οποίος ήταν δήμαρχος για αρκετά χρόνια στην περιοχή (στο Κορδελιό και μετά στον ενοποιημένο Δήμο) και από ό,τι μετά εγώ έμαθα –εγώ είχα δει την αρχική φωτογραφία της ανακοίνωσής σας δημοσιογραφικά– αλλά έχετε κι άλλους πρώην υποψήφιους δημάρχους κ.τ.λ. μαζί σας. Αυτό θεωρείτε ότι είναι βαρίδιο για εσάς; Γιατί αυτοί είναι άνθρωποι – ειδικά θα έλεγα εγώ για τον κύριο Λαφαζανίδη, που έχει πολλά ένσημα διοίκησης στην πλάτη του και λιγότερο για τους άλλους, αλλά κυρίως για τον κύριο Λαφαζανίδη· είναι κάτι το οποίο σας προβληματίζει;

Όχι, δεν με προβληματίζει, ίσα ίσα με τιμά. Με τιμά το ότι, όντας ένας άνθρωπος ο οποίος επαγγελματικά δραστηριοποιείται στον Εύοσμο και είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπήρχαν άνθρωποι που χρόνια δούλεψαν στο δήμο, κατέβηκαν υποψήφιοι, πήραν την εξουσία (όπως ο κύριος Λαφαζανίδης), έκαναν πράγματα (ήταν επί 16 χρόνια δήμαρχος) και αυτοί οι άνθρωποι κάνουν πίσω και μου δίνουν εμένα βήμα και προβάδισμα. Φυσικά με τιμάει, δεν θεωρώ αυτούς τους ανθρώπους βαρίδια. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν γράψει τη δικιά τους ιστορία. Καλή ή κακή, αρέσει σε κάποιους, σε κάποιους δεν αρέσει, μπορεί να υπάρχουν και προσωπικές έριδες, μπορεί να υπάρχουν και προσωπικές αντιρρήσεις κάποιων, αλλά αυτοί οι άνθρωποι έκαναν κάποια έργα και έχουν κάποια εμπειρία. Για μένα, με τιμά το ότι μου δώσανε το βήμα να προχωρήσω. Από κει και πέρα, επειδή αναφερθήκατε και στον κύριο Καϊτετζίδη: θα ήθελα λίγο να απαντήσω ότι δεν είμαι τέρας (επειδή ειπώθηκε ότι μια ανίερη συμμαχία, η συμμαχία Λαφαζανίδη και Σωτηράκη, γεννάει τέρατα). Δεν ξέρω πώς το εννοεί. Εγώ προσωπικά δεν είμαι τέρας, είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος είμαι τίμιος και καθαρός απέναντι στους άλλους, δεν έχω κάνει κάτι κακό στη ζωή μου και ούτε σκοπεύω να κάνω. Αν θεωρεί –επειδή δεν συμπαθεί τον μεν ή τον δε– ότι εγώ είμαι ένα γέννημα κακό, θα απαντηθεί με πράξεις αυτό αργότερα.

Στην επόμενη μέρα, σας προβληματίζει η ύπαρξη τόσο ισχυρών παραγόντων στο πλευρό σας;

Κοιτάξτε…

Καταλαβαίνετε…

Καταλαβαίνω.

Σήμερα είναι διαφορετικά, ξέρετε προεκλογικά όλα είναι καλά.

Το κατάλαβα τι θέλετε να ρωτήσετε. Ναι, πολλοί είπαν ότι εγώ θα είμαι το τσιράκι και το κατευθυνόμενο πιόνι αυτών των ανθρώπων. Όχι, δεν σκοπεύω να το κάνω αυτό. Ναι, με τιμάει το ότι με στήριξαν, με τιμάει το ότι θα είναι δίπλα μου, με τιμάει ότι θα με συμβουλέψουν σε κάποια στιγμή σε κάποια πράγματα που έχουν εμπειρία, εντάξει; Αλλά δεν θα επιτρέψω να χειραγωγηθώ. Δεν είμαι κανένα παιδάκι – είμαι 48 χρόνων άνθρωπος, είμαι επαγγελματίας, θα μάθω πράγματα, θα δουλέψω και θα κάνω πράξεις αυτά τα οποία ονειρευόμαστε όλος ο συνδυασμός. Δεν θα είμαι το τσιράκι κανενός – και αυτό προσπαθούν επίσης να το προωθήσουν κάποιοι αντίπαλοι με συγκεκριμένο σκοπό, γιατί ίσως δεν έχουνε να μου ψέξουν κάτι άλλο.

Και θα πάω στην επόμενη μέρα πάλι, γιατί εντάξει, καλό είναι το παρελθόν μέχρι ένα σημείο –χρήσιμο είναι, πάντα η ιστορία είναι χρήσιμη να τη γνωρίζουμε και να τη συζητάμε, εγώ δεν την αφήνω απέξω ποτέ στις συζητήσεις– αλλά ήθελα να σας πάω στην επόμενη μέρα. Η ατζέντα που θα βάλετε εσείς στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου είναι η δική σας ατζέντα και ποια είναι αυτή;

Φυσικά είναι δική μου ατζέντα. Έχει τώρα κάποιους μήνες –από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο συνδυασμός, τουλάχιστον τρεις-τέσσερις μήνες– που περπατάμε σε γειτονιές του Ευόσμου τόσο για να μας γνωρίσει ο κόσμος, να γνωρίσει – πολλοί με ξέρουνε σαν γιατρό, σαν άνθρωπο (σας λέω μεγάλωσα στον παλιό τον Εύοσμο), αλλά κάποιοι δεν με γνωρίζουν και πώς είμαι «φατσικά» έστω…

Ναι…

Λοιπόν, κάνοντας αυτές τις περιοδείες –για να γνωρίσουν και μένα και τους συνεργάτες μου που είναι αξιόλογοι στο συνδυασμό– άκουσα πολλά προβλήματα τα οποία θέλουν λύση. Άκουσα απλά παράπονα, μέχρι και αγανάκτηση από τους ανθρώπους. Στην ατζέντα υπάρχουν πολλά πράγματα – δεν θα υποδειχθούν από κάποιους το τι θα κάνουμε. Εκείνος που υποδεικνύει και εκείνος που δίνει δύναμη σε κάποιον να προχωρήσει και να κάνει πράγματα είναι ο κόσμος. Εκείνος μας ανεβάζει, εκείνος μας κατεβάζει. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να μην κοροϊδεύουμε. Δεν υποσχεθήκαμε, δεν τάξαμε, δεν κοροϊδέψαμε κανέναν. Είμαστε καθαροί, είμαστε τίμιοι και θα προχωρήσουμε να κάνουμε πράγματα.

Και ποιο βάζετε πάνω πάνω σαν προτεραιότητα εσείς; Περπατήσατε την περιοχή, σας έχω δει σε πολλές φωτογραφίες σε διάφορα σημεία του δήμου είτε στην πλευρά του Ευόσμου είτε στην πλευρά του Κορδελιού. Ποια βάζετε εσείς, ποια αξιολογείται ως τα σημαντικότερα προβλήματα για τη μία περιοχή και για την άλλη. Έχουνε κάποια που –από ό,τι καταλαβαίνω– είναι κοινά, αλλά η κάθε περιοχή έχει τα δικά της – μέχρι ένα σημείο. Εσείς ποια βλέπετε, πώς τα ιεραρχείτε – στις δύο περιοχές εγώ θα σας βάλω, για να το δούμε πιο εξειδικευμένα.

Τα προβλήματα είναι πολλαπλά. Δεν μπορώ να πω ότι κάτι είναι πιο επείγον από κάτι άλλο. Όμως τώρα τελευταία στο Κορδελιό προέκυψε έντονο το πρόβλημα της δυσοσμίας· αυτή η συζήτηση, τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία ανακοινώθηκαν στην Περιφέρεια από την κ. Κωνσταντίνα Σαμαρά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου αυτή η έντονη δυσοσμία που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί τους δημότες και επιβαρύνει την υγεία τους –εγώ το βλέπω και στο ιατρείο με τη μεγάλη έξαρση των αναπνευστικών συμπτωμάτων, αλλεργίες, ρινίτιδες, τα άσθματα– βρέθηκαν πηγές προέλευσης αυτών των ρύπων στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία ευελπιστώ να συνεργαστούν και να λάβουν διορθωτικά μέτρα. Εάν δεν συμβεί αυτό υπάρχουν νόμοι, και υπάρχουν και κυρώσεις, εντάξει; Δεν θέλω να απειλήσω κανέναν, θέλουμε να έχουμε καλή σχέση με τους πάντες, αλλά δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την υγεία των πολιτών. Από κει και πέρα, το πρώτιστο ίσως θέμα αυτό τον καιρό στο Κορδελιό είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος· δεύτερον είναι η πτώση της τοπικής αγοράς και του πεζοδρόμου, δηλαδή ο πεζόδρομος του Κορδελιού που κάποτε ήτανε ακμάζων και είχε πάρα πολύ κόσμο, τώρα είναι σχεδόν έρημος με πολλά μαγαζιά κλειστά γιατί έχουν προβλήματα αδειοδότησης, με πεσμένη αγορά, με κυκλοφοριακό ενώ έχουν γίνει εσοχές για πάρκινγκ στη μεγάλη οδό, την Ανδρέα Παπανδρέου, στην […] όμως πολλά διπλά και τριπλά παρκαρίσματα, πρέπει αυτά να συμμαζευτούν, πρέπει να δημιουργηθούν σωστές συνθήκες πρόσβασης στην αγορά, σωστές συνθήκες στάθμευσης για να μπορεί κάποιος να τιμά την τοπική αγορά.

Στον Εύοσμο τώρα, είναι πολλά…

Πάντως για το Κορδελιό, κύριε Μανδαλιανέ, θα πρέπει να σας το πω, για την αδειοδότηση καταλογίζουν οι επαγγελματίες πολλά στον κύριο Λαφαζανίδη. Γιατί, αντίστοιχα, ενώ στον Εύοσμο είναι διαφορετική η κατάσταση, στο Κορδελιό έχει μείνει πίσω και έτσι έχουν αυτό που είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί όποιο μαγαζί κλείνει δεν μπορεί να ανοίξει καινούριο.

Ναι, σωστά.

Κι έτσι μένουνε κουφάρια παντού.

Το να αναζητήσουμε ευθύνες στο παρελθόν, μπορεί αυτό που λέτε να ισχύει.

Δηλαδή, επειδή σε αυτό το συγκεκριμένο σας το λέω, επειδή είχαμε κάνει κάποια έρευνα στις περιοχές, τα προβλήματα που λέει ο κόσμος –και στο δρόμο κινούμενοι τα παιδιά που κάναν ρεπορτάζ από την εφημερίδα– μας είχαν αναφέρει σαν μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό ακριβώς που είπατε, ότι τα μαγαζιά μένουν κλειστά. Και ψάχνοντας, ψάχνοντας, είδαμε ότι υπήρξε μία κωλυσιεργία; καθυστέρηση; δεν ξέρω τι έγινε. Πάντως, οι αναφορές στρέφονται στον κύριο Λαφαζανίδη. Το κλείνω εδώ. Απλά το αναφέρω, γιατί έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα.

Μπορεί αυτό που λέτε να ισχύει. Δεν μπορώ να το γνωρίζω σε βάθος…

Ναι…

Από κει και πέρα, δεν έχει νόημα να αναζητήσουμε ευθύνες στο παρελθόν. Εγώ δεν λέω ότι ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες μου είμαστε αλάνθαστοι, μπορεί να έχουνε συμβεί κάποια λάθη. Αλλά είμαστε πρόθυμοι να διορθώσουμε το οτιδήποτε κακώς…

Γιατί ήθελα να σας ρωτήσω και αντίστοιχα για τον κύριο Σούλα. Γιατί είναι οι άνθρωποι που ασκήσανε διοίκηση…

Ναι, ναι.

Ξέρετε, τι μένει πίσω. Φτάνουμε σήμερα πάλι σε εκλογές. Ο κύριος Σούλας συμμετέχει και αυτός στις εκλογές. Εσείς είστε στον Εύοσμο και θα σας πάω – εντάξει, περπατήσατε και το Κορδελιό, δεν θα ’θελα να σας αδικήσω, αλλά στον Εύοσμο τον ξέρετε καλύτερα λόγω ζωής, λόγω δουλειάς, λόγω όλων αυτών. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα του Ευόσμου;

Το μεγάλο πρόβλημα του Ευόσμου είναι επίσης το κυκλοφοριακό. Δηλαδή, θεωρώ –υπάρχουν κι άλλα θέματα φυσικά– αλλά οι μεγάλοι δρόμοι του Ευόσμου πολλές φορές θυμίζουν Τσιμισκή. Δηλαδή, πας να περάσεις το δρόμο και υπάρχει τόση πολλή κίνηση που δυσκολεύεσαι· πάλι με θέμα πάρκινγκ, με αποτέλεσμα –ακριβώς επειδή δυσκολεύονται να παρκάρουν– αυτό έχει και αντίκτυπο ίσως και στην τοπική αγορά, όχι στο βαθμό που έχει ίσως στο Κορδελιό. Στόχος μας είναι να κάνουμε ένα τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ δίπλα στο ναό του Ευαγγελισμού σε ένα οικόπεδο που υπάρχει, και από πάνω ένα χώρο αναψυχής και ίσως –προσωπική μου επιδίωξη, προσωπικό μου όνειρο– ένα θερινό σινεμά. Από κει και πέρα, υπάρχουν και άλλα προβλήματα· υπάρχουν προβλήματα στην υγεία, υπάρχει η σχολική στέγη, υπάρχουν σχολεία τα οποία στεγάζονται σε Kibo πάνω από τον Περιφερειακό, υπάρχει σχολείο το οποίο στεγάζεται στον αύλειο χώρο του ΔΑΚ. Αυτά πρέπει να διορθωθούν, πρέπει να δημιουργηθούν σχολικά συγκροτήματα σωστά για το 24ο, για το 25ο Δημοτικό. Θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές φροντιστηριακές για παιδιά τα οποία έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Θα πρέπει λίγο να ενσκύψουμε και στο θέμα της υγείας, λίγο πιο καλά να επανδρώσουμε το Κέντρο Υγείας με όλες τις ειδικότητες και με μηχανήματα.

Εννοείτε αυτό το ΤΟΜΥ που είχε έρθει ο κύριος Τσίπρας, αυτό το Κέντρο Υγείας;

Όχι, όχι. Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου που υπάρχει, όχι το ΤΟΜΥ. Τώρα μου δώσατε και μια άλλη ευκαιρία, γιατί προχθές περάσαμε τη γειτονιά που είναι το ΤΟΜΥ, εκεί κοντά στην Παπάγου, όπου είναι ένα κτίριο καλό, αλλά μπροστά ο χώρος είναι ακόμη αδιαμόρφωτος και επίσης η ίδια η γιατρός που ήταν στο ΤΟΜΥ μού υπέδειξε –μου έδειξε, μάλλον– έναν κάδο ο οποίος ήταν ξεχειλισμένος από κλαδιά και από σκουπίδια, και είναι κρίμα μπροστά στη μονάδα παροχής υγείας να υπάρχει αυτό. Πολλά· και στο θέμα της υγείας, στο Κοινωνικό Ιατρείο. Είμαι χρόνια γιατρός στο Κοινωνικό Ιατρείο, εδώ και 5-6 χρόνια και υπάρχουν δυσλειτουργίες. Θα πρέπει να υπάρχει μια μηχανοργάνωση, θα πρέπει να εξυπηρετούμε τον κόσμο. Κοινωνική πολιτική: να μην είμαστε μόνο σακούλες στις γιορτές, δίνουμε τις σακούλες και τελειώσαμε, είμαστε εντάξει με τη συνείδησή μας. Όχι· πρέπει να στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη πάντα.

Τη σημερινή διοίκηση, η οποία και αυτή κρίνεται, του κυρίου Σούλα, πώς τη χαρακτηρίζετε εσείς; Και έκανε μια 5ετία (όλοι αυτοί που ήτανε οι τυχεροί, εγώ θα πω, γιατί κάποιοι ήτανε πρώτη φορά, κάποιοι ήτανε τέσσερις οι φορές κ.τ.λ.· ο κύριος Σούλας ήτανε πρώτη φορά, αν δεν κάνω λάθος), έκανε ένα κύκλο μεγαλύτερο από ό,τι συνηθίζουμε και μεγαλύτερο και από τον επόμενο, που θα είναι πάλι τετραετής· έκανε πενταετή κύκλο.

Ναι.

Αυτή η πενταετία για την περιοχή, για το δήμο ολόκληρο, και για τον Εύοσμο και για το Κορδελιό, πώς τη χαρακτηρίζετε εσείς; Πώς την είδατε, πως τη ζήσατε – ας πιάσουμε μόνο τον Εύοσμο, εγώ θα σας πω.

Χωρίς να θέλω να έρθω σε προσωπική αντιδικία με τον κύριο Σούλα…

Όχι, πολιτικά μιλάμε, σαν…

…με τον οποίο έχω καλές σχέσεις προσωπικά, αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι ήταν ανεπαρκής η διοίκησή του, ήταν άτολμη και μερικές φορές αδιάφορη σε κάποια πράγματα. Δεν μπορεί να έχουμε ένα πολιτιστικό κέντρο στο Κορδελιό, το οποίο είναι κόσμημα στην οδό Μοναστηρίου και το οποίο μένει κλειστό εδώ και πολλά χρόνια, γιατί; Για μικρά προβλήματα, είναι κρίμα. Είναι ένας χώρος πραγματικά αξιοζήλευτος. Δεν μπορεί να έχουμε ένα γήπεδο, κολυμβητήριο, πάνω στον Περιφερειακό, το οποίο επίσης έχει μείνει ημιτελές και άρχισε να σκουριάζει, είναι κρίμα. Και να πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους σε κολυμβητήριο σε άλλες περιοχές. Δεν διεκδίκησε με μελέτες προγράμματα ΕΣΠΑ που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί. Επίσης, δεν τόλμησε να κάνει κάποια πράγματα, δεν ενδιαφέρθηκε… Είναι πολλαπλά και τα προβλήματα που ακούμε απ’ τους δημότες. Δεν έχει να κάνει – εμείς, ό,τι και να λέμε, μπορεί κάποιος να πει ο Μανδαλιανός τα λέει αυτά γιατί είναι αντίπαλος με το Σούλα ή είναι αντίπαλος με τον Καμαρινό, με το Γιαννακό–με τον οποιονδήποτε. Εμάς θα μας κρίνει ο κόσμος· ο κόσμος είδε, ο κόσμος κατάλαβε, ο κόσμος ζει τα προβλήματα και τα καλά που μπορεί να έχει κάνει κάποιος, και αυτός σε τελική ανάλυση θα αποφασίσει.

Επειδή μιλήσατε για κάτι το οποίο είναι κλειστό, για το πολιτιστικό κέντρο, θα σας πάω και σε κάτι άλλο που είναι κλειστό και πάλι στο Κορδελιό, το πάρκινγκ.

Α, ναι.

Επειδή μιλήσατε και για πάρκινγκ, εμένα μου διέφυγε προηγουμένως.

Το λησμόνησα, ναι.

Γιατί μιλήσατε για το πρόβλημα…

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αυτό είναι ήδη έτοιμο, το πάρκινγκ εκεί.

Ναι, αυτό μου είπανε, που ειλικρινά δεν το ήξερα, ότι είχε λειτουργήσει για λίγο διάστημα και μετά προέκυψαν ζητήματα –δεν γνωρίζω τι– αλλά παρέμεινε κλειστό, είναι κλειστό για πολλά χρόνια, το ξέρετε.

Ναι, δεν ξέρω και για ποιο λόγο, δηλαδή μιλάμε τώρα – το ξέχασα, έχετε απόλυτο δίκιο, είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει, είναι πάρκινγκ έτοιμο υπόγειο, το οποίο έχει κλειστεί και αναγκάζεται και γεμίζει εκείνη η Ανδρέα Παπανδρέου με διπλά και τριπλά αυτοκίνητα. Είναι κρίμα, είναι άδικο. Θα πρέπει να ανοίξει επιτέλους, να λειτουργήσει – υπάρχει και ένας χώρος από πάνω αναψυχής, ο οποίος έχει μείνει απεριποίητος. Είναι άδικο για τους κατοίκους της περιοχής να παραμένει αυτό κλειστό· και για τους καταστηματάρχες ακόμη περισσότερο, ε;

Σαφώς, σαφώς, και για τους δύο, ναι· έχετε δίκιο, και για τους κατοίκους και για τους καταστηματάρχες. Εσείς – θα ξαναγυρίσω εγώ στην επόμενη μέρα, σ’ αυτό που λέμε πρόγραμμα. Εσείς, αν στο πρόγραμμα το δικό σας, της δική σας παράταξης, αυτό που έχετε συγκροτήσει. Πώς ξεκινάτε; Φτάσαμε στις 27 Μαΐου εγώ θα πάρω, επειδή ούτως ή άλλως υποθετικό είναι το σενάριο, καθώς βλέπουμε ότι θα υπάρχει δεύτερος γύρος στον Εύοσμο, αλλά εγώ θα σας πάω…

Ναι, ναι.

Πείτε ότι πήγαμε στην επόμενη μέρα των εκλογών. Πώς ξεκινάτε;

Εννοείτε με τι θα ξεκινήσω από τα μέτρα της…

Ναι, ναι. Από πού θα ξεκινήσετε, από πού θα ξεκινούσατε;

Θα ξεκινήσουμε ταυτόχρονα από πολλά πράγματα. Δηλαδή, η δυσοσμία επείγει, γιατί ο κόσμος θέλει…

Ναι, αλλά η δυσοσμία, κύριε Μανδαλιανέ, θα τη λύσει –παράδειγμα– είχαμε τον κύριο Γιουτίκα εδώ…

Ναι…

…αναφέρθηκε.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Είναι θέμα της Περιφέρειας, όμως.

Αν δεν κλάψει το παιδί, η μαμά δεν το ταΐζει, κύριε Παπαδόπουλε.

Συμφωνώ μαζί σας. Αλλά δεν είναι κάτι που θα πάτε εσείς, θα ενεργήσετε και θα το τελειώσετε.

Όχι.

Θα πρέπει να περάσει από άλλους.

Είναι κάτι που πρέπει, που μπορούμε να πιέσουμε και να γίνουν πράγματα.

Θα πιέσετε, ωραία.

Όσον αφορά το κυκλοφοριακό. Πρέπει να γίνουνε συγκοινωνιολογικές μελέτες για τη διευθέτηση των οδών. Δηλαδή, μπορεί να γίνουνε μονοδρομήσεις για να μην υπάρχει αυτό το κυκλοφοριακό, διαγραμμίσεις, διαβάσεις, μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πραγματικά χτες πήγα στο εργαστήρι ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο Κορδελιό και μίλησα με κάποιο άτομο εκεί, με κάποιο στέλεχος· η κατάσταση είναι οικτρή. Υπάρχει εισαγγελική εντολή να κλείσει το κτίριο αυτό, αλλά το καθυστερούν γιατί είναι κρίμα τα παιδιά αυτά…

Δεν έχουν πού να πάνε…

…πού θα πάνε;

Ναι…

Πραγματικά πρέπει να βρεθεί ένα κτίριο αξιόλογο, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά, τα οποία είναι αγωνιστές και αδικήθηκαν από το… όχι απ’ το Θεό, είναι ίσως λίγο αμαρτία να το πω· αδικήθηκαν από τη φύση να μην έχουνε τις δυνατότητες που έχουν τα άλλα παιδιά. Αλλά οφείλουμε εμείς –αν είμαστε άνθρωποι– να δώσουμε αυτές τις δυνατότητες, και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είναι σωστό κτίριο, να μπορέσουν να μορφωθούν και να αναπτυχθούν. Πολλά είναι· είναι το κοινωνικό –όπως σας είπα– ιατρείο, είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, ή να κάνουμε γραφεία κατά της ανεργίας, όπου θα απευθύνονται οι νέοι και θα –σε συνεννόηση με τοπικές επιχειρήσεις– θα τους προσλαμβάνουν.

Να μπορούν να απορροφηθούν;

Ναι, θα απορροφηθούν. Από κει και πέρα, κοινωνική πολιτική, ο θεσμός «Βοήθεια στο Σπίτι», να βοηθάμε όχι μόνο τους ανθρώπους τους ηλικιωμένους σε θέματα νοσηλευτικά, αλλά ακόμη ίσως και κάποια προγράμματα φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας σε κατ’ οίκον συνεδρίες σε άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη, σε άτομα με αναπηρίες… Πολλά είναι· τώρα δηλαδή, αν θα τα βάλουμε, δεν είναι ένα που θα ξεκινήσουμε, θα είναι αρκετά πράγματα που θα ξεκινήσουν παράλληλα. Και, πραγματικά, σε αυτά πιστεύω ότι θα είναι σωστοί συνεργάτες όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι στο ψηφοδέλτιο. Πολλοί από αυτούς κατεβαίνουν πρώτη φορά και δεν έχουνε σκοπούς περίεργους (ούτε κι εγώ, όπως σας είπα)· είναι όμως άνθρωποι επιστήμονες, είναι καταξιωμένοι, είναι εκπαιδευτικοί, είναι οικονομολόγοι, είναι στελέχη επιχειρήσεων μεγάλων και έχουν εμπειρία να βοηθήσουν σε πολλαπλούς τομείς.

Σχετικά με την όλη αυτή εικόνα υποβάθμισης – εγώ λέω πολλές φορές και ρωτάω όποιον έχω απέναντί μου εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε υποψήφιο για να εκλεχθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση: λείπει από το δήμο μια εικόνα ευταξίας.

Ναι.

Δεν είναι δηλαδή μόνο η καθαριότητα το θέμα, το καταλαβαίνετε, είναι και μια εικόνα, η οποία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή· με τα σπασμένα πεζοδρόμια…

Μπράβο.

…με το φωτισμό σε κάποιες περιοχές να είναι εντελώς… απαράδεκτος εγώ θα έλεγα, καθώς είναι και θέμα πώς νιώθει ο πολίτης την ασφάλεια – δεν είναι μόνο αν πραγματικά υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας, που και εκεί έχουμε πρόβλημα. Όλο αυτό εδώ, πώς μπορεί να βελτιωθεί από ένα δήμο; Μπορεί να βελτιωθεί;

Μα είναι σχετικά νομίζω απλά και εύκολα αυτά πρέπει να γίνουν· δηλαδή, το να αντικαταστήσω τις σπασμένες πλάκες στα πεζοδρόμια, στους πεζόδρομους και στα πεζοδρόμια του δήμου, δεν είναι τόσο δαπανηρό ούτε τόσο δύσκολο. Θέλει ενδιαφέρον, θέλει δουλειά, δεν θέλει να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, να βαράμε την κάρτα –μιλάω για τους όποιους, για τις όποιες υπηρεσίες του δήμου– και να καθόμαστε· πρέπει να κάνουμε δουλειά. Ε, αλλιώς, δεν θα έχουμε ένα δήμο που θα είναι καμάρι για μας· θα έχουμε το δήμο τον οποίο εμείς καταντήσαμε να έχουμε. Ευταξία, και πραγματικά για τα φωτιστικά που είπατε: σε πολλές γειτονιές είδαμε ότι ακόμη υπάρχουν τσιμεντοστρωμένοι δρόμοι από την εποχή του Σταμάτη Διονυσίου – δεν έχουν μπει καν άσφαλτος, με τα μπαλώματα από τις όποιες υπηρεσίες ύδρευσης ή τηλεπικοινωνιών περάσανε στους δρόμους· υπάρχουν φωτιστικά χαλασμένα που μας λένε ότι επί μήνες παρακαλούνε να τα αλλάξουνε, και δεν υπάρχει καμία ενέργεια. Ο κόσμος – υπήρχαν περιστατικά κλοπών· έχει δίκιο ο κόσμος, νιώθει ανασφαλής, νιώθει εκτεθειμένος.

Σας είδαμε πήγατε στην Αστυνομική Διεύθυνση, εδώ στο Μέγαρο…

Ναι, ναι.

…που είναι και κοντά μας εδώ τέλος πάντων και είναι και στα όρια του – νομίζω στο Δήμο είναι, έτσι δεν είναι;

Ναι, ναι, στο Δήμο, στο Δήμο.

Στο Δήμο υπάγεται. Και μαζί με τον κύριο Λαφαζανίδη και με τον κύριο Σωτηράκη. Και είδατε τον κύριο Δομζαρίδη, αν δεν κάνω λάθος, έτσι;

Σωστά, ναι.

Τι ζητάτε όταν βλέπετε τον στρατηγό, τον επικεφαλής της Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης. Τι του λέτε για την περιοχή; Και τι σας λέει θέλω να μάθω.

Ζητάμε αυξημένη αστυνόμευση στην περιοχή. Υπάρχει ήδη μια αστυνόμευση, αλλά πρέπει να υπάρχουν συχνές βάρδιες με μηχανάκια και πεζή περιπολία – αυτό το υποσχέθηκε ο κύριος Δομζαρίδης ότι θα το κάνει. Υπήρχαν κάποια κρούσματα πρόσφατα στον Εύοσμο, το έχετε ακούσει, στην περιοχή άνωθεν της Περιφερειακής…

Καλά, ναι, είχε γίνει ένας πανικός.

…όπου είναι πόλεμος κάποιων συμμοριών – δεν είναι ακριβώς συμμοριών– τέλος πάντων, αντεκδίκηση, γυρίσαν τ’ αμάξια ανάποδα…

Ναι.

…και σπάσανε και βανδαλίσανε. Υπάρχουνε κάποια κρούσματα σε παιδάκια, όπου κάποιοι –κάποιες περιθωριακές ομάδες– ορμήξανε σε παιδάκια, τα δείρανε… Είναι λάθος να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, που πρέπει ο ρόλος της να ενισχυθεί και να αυξηθεί, θα πρέπει να διασφαλίζουνε όχι μόνο –τώρα για τη Δημοτική Αστυνομία μιλάω– το παρκάρισμα, το αν είναι παράνομο το παρκάρισμα ή όχι, που και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων. Υποσχέθηκε ο κύριος Δομζαρίδης ότι θα υπάρχουνε και πεζές περιπολίες, υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει για πιο εντατικά μέτρα στην περιοχή, και ήτανε φιλικός και συγκαταβατικός σε ό,τι του είπαμε. Τώρα, και εμείς και ο κύριος Δομζαρίδης και όλα τα υπόλοιπα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας θα δείξουμε στην πράξη αυτά τα οποία είπαμε.

Είπατε κάτι το οποίο συγκράτησα και επειδή είναι κάτι το οποίο έχει την αξία του· μιλήσατε για τον εργαζόμενο στο δήμο πως δεν χρειάζεται, δεν φτάνει μόνο να χτυπάει μια κάρτα και να περιμένουμε να γίνουν όλα δεν ξέρω κι εγώ με ποιο τρόπο. Αυτό πώς θα γίνει, κύριε Μανδαλιανέ; Γιατί απ’ ό,τι καταλαβαίνω εννοείται ότι θα πρέπει να είναι πιο αποδοτικός, ας το πούμε έτσι…

Ναι, σωστά.

…ο εργαζόμενος. Αυτό πώς μπορεί να διασφαλιστεί;

Καταρχήν, να…

Γιατί ξέρετε, είναι ένα ευρύτερο θέμα το οποίο ανοίγετε.

Δεν θέλω να θεωρηθεί ότι εγώ επιτίθεμαι στις υπηρεσίες του δήμου και στους υπαλλήλους του δήμου, εντάξει; Όπως σας είπα, κατεβαίνω πρώτη φορά στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης, σέβομαι τους ανθρώπους που δουλεύουν στο δήμο, γιατί είναι τα γρανάζια που κινούν τη μηχανή. Εμείς μπορεί να είμαστε κεντρικά έτσι σημεία που βοηθάμε – κι εμείς εργάτες είμαστε, δηλαδή, μην θεωρηθεί ότι ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι και όλο το δημοτικό συμβούλιο είναι άρχοντες· εργάτες είναι, δηλαδή μας δίνεται ένα καθήκον, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Αλλά: πρέπει να υπάρχει σεβασμός και της ηγεσίας της διοίκησης προς τους υπαλλήλους και των υπαλλήλων προς τη διοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρχουν σχέσεις ομηρίας· δηλαδή, δεν μπορεί επειδή βόλεψα κάποιον σε μια θέση –δηλαδή αυτό το ρουσφέτι που μας έχει φάει στην Ελλάδα– αυτός να μου έχει καθίσει στο σβέρκο. Δηλαδή, αυτό συμβαίνει επανειλημμένα· πολλοί υπάλληλοι είναι βολεμένοι, επειδή τους έχουνε στηρίξει κάποιον στην τοπική αυτοδιοίκηση και λένε ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι θέλουμε γιατί έχω πλάτη σ’ αυτόν. Και ο άλλος απ’ την άλλη μεριά, ο πολιτικός –αν θέλετε, σε εισαγωγικά– δεν τολμάει να ξεκουνήσει κάποιον, γιατί φοβάται μη χάσει ψήφους. Ε, όχι, αυτά πρέπει να πάψουν να υπάρχουν. Θα πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός, θα πρέπει να υπάρχει μια εκτίμηση. Σεβόμαστε και οι μεν τους δε και οι δε τους μεν, και θα πρέπει να προχωρήσουμε ταυτόχρονα με στόχο την αναβάθμιση του δήμου. Πρέπει να δώσουμε τα χέρια, να προχωρήσουμε ταυτόχρονα. Ούτε ολιγωρίες, ούτε τεμπελιές, ούτε αδιαφορίες. Είναι λίγο – οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες, και γίνονται ακόμη δυσκολότερες όταν βασίζονται σε σχέσεις που έχουν αλισβερίσια, βασίζονται σε αλισβερίσια μάλλον. Εμείς σκοπεύουμε και με σεβασμό και με… πυγμή σε κάποια πράγματα, με… με δύναμη –δηλαδή πρέπει να υπάρχει μια ιεραρχία, θα πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός, μια… μια δόμηση κάποιων πραγμάτων– θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά· και θα το πράξουμε.

Ωραία. Καθώς έχουμε ξεπεράσει κατά… 12 «μόνο» λεπτά το ημίωρο και το διαφημιστικό μας διάλειμμα, ήθελα να σας ρωτήσω αν θέλετε κάτι να προσθέσετε και αν είναι κάποιο το μήνυμα που θέλετε να στείλετε.

Θέλω να προσθέσω –καταρχήν πάλι να σας ευχαριστήσω– θέλω να προσθέσω ότι, σε μια εποχή όπου υπάρχει έντονη κρίση (όχι μόνο κρίση οικονομική· και ηθική, και κοινωνική, κρίση αξιών) ο κόσμος δεν μπορεί πια να κάνει υπομονή, δεν αντέχει τις ψεύτικες υποσχέσεις, δεν αντέχει να τον εμπαίζουν. Θέλει κάποια ελπίδα. Σε μια εποχή τέτοια στον… στο δήμο Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου κατεβαίνουμε κάποια άξια άτομα στη Νέα Πνοή –καταξιωμένοι και κοινωνικά, όπως σας είπα, και επαγγελματικά– με μεράκι, με τιμιότητα, με καθαρότητα. Έχουμε καθαρά χέρια και θα κάνουμε σωστές δουλειές. Έχουμε καλά μυαλά και θα… θα γεννήσουμε νέες ιδέες. Έχουμε ψυχή, η οποία θέλει να… να πράξει αυτά τα οποία σκέφτεται το μυαλό. Δεν μπαίνουμε για να βολευτούμε. Ο κόσμος βαρέθηκε τους εμπαιγμούς. Και επίσης δεν μπαίνω –εγώ προσωπικά μιλάω– στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανελιχθώ, να γίνω βουλευτής ή οτιδήποτε άλλο· όχι, αυτό δεν με ενδιαφέρει. Εγώ, όπως σας είπα, θέλω να προσφέρω στον τόπο που γεννήθηκα και το ίδιο επιθυμούν και οι συνεργάτες μου και είμαι πολύ περήφανος και με συγκινεί το ότι αυτοί οι άνθρωποι με στηρίζουν. Να ’στε καλά.

Ωραία. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ.

Loading