Μπακογιάννης: «Να ξανακάνουμε την Αθήνα μια πόλη για να ζεις»

Μπακογιάννης: «Να ξανακάνουμε την Αθήνα μια πόλη για να ζεις»

Για σχεδιασμό οκταετίας, με ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα και πλήρως κοστολογημένες προτάσεις, ώστε να ξαναγίνει η Αθήνα «μια πόλη για να ζεις» δεσμεύτηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά», Κώστας Μπακογιάννης.

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ τονίζει ότι «δεν υπάρχουν μάγοι, ούτε μαγικά ραβδιά. Η Αθήνα θέλει πολλή δουλειά, σχέδιο, στοχοθεσία. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Απαιτεί χρόνο»

Σχετικά με το διακύβευμα των εκλογών ο κ. Μπακογιάννης υποστηρίζει ότι «το μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα είναι να μην αλλάξει απλώς δήμαρχο, αλλά εποχή. Μιλάμε για μια διαφορετική νοοτροπία, μια νέα αντίληψη. Η Αθήνα αξίζει παραπάνω από μια καλή διαχείριση», σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα του συνδυασμού του είναι στην πραγματικότητα ένα επιχειρησιακό σχέδιο που στόχο έχει να επαναφέρει τον «πολιτισμό της καθημερινότητας» μες στην Αθήνα.

«Να την ξανακάνουμε μια πόλη για να ζεις. Αν ένα μήνυμα εισπράττω, όπου σταθώ στην Αθήνα, είναι πως οι κάτοικοι θέλουν να πάρουν την πόλη τους πίσω. Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα. Θέλουμε μια πόλη που θα μας κάνει περήφανους, από όποια σημείο της κι αν την κοιτάξεις» επισημαίνει, ενώ υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να χαρίσουμε και αυτή τη φορά τη συζήτηση γύρω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην κεντρική πολιτική σκηνή και να αναλωθούμε σε αντιπαραθέσεις χωρίς περιεχόμενο.

Αναφερόμενος στον τομέα της καθαριότητας, ο κ. Μπακογιάννης τονίζει ότι ο δήμος θα δώσει στους εργαζόμενους «όλα τα εργαλεία και όλα τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα», αλλά «δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», κάτι που, όπως υπογραμμίζει, συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

«Εμείς στην Αθήνα τι είμαστε δηλαδή; Παιδιά κατώτερου Θεού που μας έχει τάξει κάποιος να μείνουμε στο παρελθόν;», διερωτάται.

Σχετικά με την ενοποίηση του ΕΜΠ, του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και του «Ακροπόλ» που υπάρχει στο πρόγραμμά του, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι στο τρίγωνο αυτό χτυπάει η καρδιά της Αθήνας.

Και συμπλήρωσε: Το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει αυτή τη στιγμή κρυμμένη μέσα στις αποθήκες του τη σπουδαιότερη αρχαιολογική συλλογή του κόσμου. Χωρίς καμία υπερβολή. Κάνοντας, λοιπόν, τη συγκεκριμένη συνένωση της τριλογίας πετυχαίνουμε τρεις σπουδαίους στόχους: Πρώτον, παραδίδουμε στην υφήλιο έναν ανεκτίμητο θησαυρό, πράγμα που ως θεματοφύλακές του, είμαστε άλλωστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Δεύτερον, μετατρέπουμε μια περιοχή ολόκληρη, από υποβαθμισμένη και ανασφαλή σε πυρήνα πολιτισμού και ομορφιάς. Και τρίτον, δίνουμε στην πράξη μια πρωτόγνωρη ώθηση ανάπτυξης. Και φυσικά δίνουμε και στο ίδιο το Πολυτεχνείο τη θέση που του αρμόζει με βάση τη σύγχρονη ιστορία του. Ως μνημείο αγώνων για τη Δημοκρατία που ποτέ δεν πρέπει τα παιδιά μας να ξεχάσουν και όχι ως κέντρο ανομίας και βανδαλισμών.

Αναφορικά με τα δημοτικά τέλη και το αν θα τα μειώσει ή όχι, τόνισε ότι είναι ανταποδοτικά και δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το αντικείμενο ενός συμβολαίου που υπογράφουμε με τους δημότες. Εκείνοι απαιτούν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και ο δήμος δεσμεύεται να τις παρέχει με το καλύτερο δυνατό κόστος.

Ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι θα αλλάξει ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε, δεν είναι άλλος ένας οριζόντιος φόρος επί δικαίων και αδίκων και οφείλουν να προσαρμόζονται ανάλογα με την περιοχή, αλλά και τις ανάγκες.

Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους δήλωσε υπερήφανος και για τα 228 πρόσωπα που αποτελούν τον συνδυασμό, κάνοντας λόγο για το πιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο που έχει «κατέβει» ποτέ στην Αθήνα, με έξι στους δέκα να ασχολούνται με την πολιτική για πρώτη φορά, κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, πως αυτή η πόλη έχει ακόμη αστείρευτες δυνάμεις.

Για την ακροδεξιά

Σχετικά με το τι πιστεύει για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς, τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων στρέφονται σε ακραίους σχηματισμούς δεν θα το έκανε, εάν αισθανόταν ότι η πόλη τους αγκαλιάζει και τους υποστηρίζει καθημερινά. Δεν γεννιέται κανείς φασίστας. Η αυτονόητη καταδίκη, λοιπόν, δεν αρκεί. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας σε αυτό το κομμάτι. Βολεύει κιόλας κάποιους η ύπαρξη του τέρατος. Η απάντηση, λοιπόν, -και σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι- είναι η επαναφορά της κανονικότητας στην Αθήνα. Να κυκλοφορούν οι δημότες ελεύθερα, σε καθαρούς και φωτεινούς δρόμους. Να ξαναβγούν τα παιδιά στις πλατείες και να μην επιστρέφει κανένας σπίτι του πριν από τις οκτώ, επειδή φοβάται. Χωρίς ναι μεν αλλά. Χωρίς παρενθέσεις και υποσημειώσεις. Στην πράξη κρινόμαστε όλοι, όχι στα λόγια

Για την πιθανότητα να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή εν μέσω της θητείας του ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «η δέσμευσή μου είναι η έως τώρα πορεία μου. Το 2010 με κατηγορούσαν ότι θα φύγω από τον δήμο Καρπενησίου. Όχι μόνο έμεινα, αλλά όλοι μαζί καταφέραμε πολλά, για τα οποία σήμερα είμαστε υπερήφανοι. Το 2014, επέμεναν ότι θα αποχωρήσω από την Περιφέρεια. Και πάλι παρέμεινα, δίνοντας όλες μου τις δυνάμεις για την ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας. Έγινε σημαντικό έργο. Η μεγαλύτερη δέσμευση, όμως, είναι το πρόγραμμά μας. Ένας σχεδιασμός οκταετίας, με ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα και πλήρως κοστολογημένες προτάσεις. Ξέρετε κάτι; Δεν υπάρχουν μάγοι, ούτε μαγικά ραβδιά. Η Αθήνα θέλει πολλή δουλειά. Σχέδιο. Στοχοθεσία. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Απαιτεί χρόνο».

Loading