Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη
Τις απόψεις του αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Φλώρινας, αλλά και για το πως έχει διαμορφωθεί το προεκλογικό κλίμα λίγες ημέρες πριν οδηγηθούμε στις κάλπες, ανέλυσε ο υποψήφιος δήμαρχος Φλώρινας, Στάθης Κωνσταντινίδης, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά στα FM» με τους Χ. Τσαλικίδη και Θ. Καλέση.
Αρχικά μιλώντας για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και για το πως έχει διαμορφωθεί το κλίμα στη Φλώρινα τις τελευταίες ημέρες, ο Στ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι «το γεγονός πως τα κόμματα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στις ευρωεκλογές γιατί θα δώσουν το πολιτικό στίγμα, από τη μια είναι καλό γιατί δεν διανύουμε εκείνες τις δύσκολες εποχές, όπου τα πάντα στη ζωή αυτού του τόπου είχαν άμεση συνάρτηση με τις εκλογές. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει και το άλλο δεδομένο που αναφέρει ότι οι πολίτες θα κληθούν μέσα σε δέκα μέρες να αποφασίσουν ποιος θα διοικήσει καταρχάς τους δήμους και τις περιφέρειες αλλά και ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν στις τοπικές κοινότητες και στην ευρωβουλή.
Μιλάμε για «στοιχήματα» τα οποία αφορούν τον καθένα, που έχουν αναφορά στον καθένα μας και θα τα βρούμε μπροστά μας εάν δεν πάρουμε τώρα τη σωστή απόφαση για το μέλλον».
Αναφορικά με το πόσο δυσχεραίνει τον προεκλογικό του αγώνα, αυτή η μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την πλευρά των κομμάτων προς τις ευρωεκλογές, ο Στ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι «επί οκτώ χρόνια ήμουν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Το 2014 με συμπολίτες μου από όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, συγκροτήσαμε μια δημοτική παράταξη, που την ονομάσαμε «Ενότητα – Συνεργασία», η οποία βρίσκεται πέρα και πάνω από κόμματα. Αυτό το κάναμε προσπαθώντας και πιστεύοντας ότι θα φέρουμε μια αλλαγή στη σελίδα του δήμου Φλώρινας.
Εγώ συμφωνώ ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις μεγάλες κοινωνίες όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη σηματοδοτούν κάτι για τα κόμματα, όμως στις μικρές κοινωνίες, όχι μόνο δεν σηματοδοτούν, αλλά αντιθέτως ο σφιχτός κομματικός εναγκαλισμός με αυτά, εμποδίζει τα πράγματα και τα οδηγεί σε λάθος ατραπούς.
Αυτή τη στιγμή προς τη σωστή κατεύθυνση κινούμενοι, θεωρώ ότι τα κόμματα δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε σφιχτό εναγκαλισμό τουλάχιστον με τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι οι περιφερειακές εκλογές δίνουν κι αυτές ένα πολιτικό στίγμα. Υπάρχει πολιτική εκπροσώπηση κι εκεί είναι που πρέπει ο πολίτης να καταλάβει εάν είναι ικανοποιημένος από όλα αυτά που έγιναν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή θέλει να αλλάξει. Εάν δεν είναι ικανοποιημένος τότε πρέπει να δει με ποιον τρόπο θα γυρίσει σελίδα».
Σε ερώτηση για το πόσο εύκολο είναι για κάποιον υποψήφιο που υπήρξε βουλευτής να πάρει την απόφαση να κατέβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε ότι «εύκολη ή δύσκολη δεν έχει σημασία, είναι μια απόφαση. Εγώ όταν την πήρα το 2014 όταν, ήμουν εν ενεργεία βουλευτής. Και την πήρα μετά από πιέσεις φίλων που με πίστεψαν και εξακολουθούν να με πιστεύουν ακόμη, παρά το γεγονός ότι για έναν αριθμό 150 ψήφων βρεθήκαμε στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης. Τιμήσαμε τον ρόλο που μας ανέθεσε ο Φλωρινιώτικος λαός. Μείναμε εκεί, συμφωνήσαμε σε αυτό που ήταν καλό για το συμφέρον των πολιτών μας, διαφωνήσαμε εκεί που έπρεπε, σηκώσαμε τους τόνους εκεί που διαφωνήσαμε κάθετα με συμπεριφορές και τρόπους διαχείρισης των πραγμάτων του δήμου από τον νυν δήμαρχο. Όλα αυτά, σε οδηγούν στην απόφαση να μεταπηδήσεις.
Επιπλέον θεωρώ ότι οι φιλοδοξίες που έχει κάθε πολίτης είναι θεμιτές. Αρκεί να υπάρχουν όρια και να ξέρει ο καθένας μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Επίσης, πιστεύω ότι όποιος ξεκινά να ασχολείται με τα κοινά, ξεκινά έχοντας καλές προθέσεις. Το θέμα είναι ότι οι προθέσεις αυτές για κάποιους στην πορεία αλλάζουν. Οπότε ομοίως και αυτές κρίνονται ανάλογα με τη συμπεριφορά και τον αξιακό κώδικα που έχει καθένας μας. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να ξεκινάς με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά αν ο αξιακός σου κώδικας δεν είναι τέτοιος ώστε να μπορεί να στηρίξει μια προσπάθεια, θα καταλήξει να αποτελεί εφιάλτη για κάποιους άλλους».
«Η τηλεθέρμανση θυμίζει το μετρό της Θεσσαλονίκης»
Σε μια προσπάθεια να σταχυολογήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο δήμος Φλώρινας, ο υποψήφιος δήμαρχος, σημείωσε πως «ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη καθέτου στην Εγνατία. Αν αναλογιστούμε ότι η Εγνατία σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με αρχικές καθέτους σε Φλώρινα, Ευζώνους και Έβρο και δούμε τώρα το αποτέλεσμα, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν γίνει δεκαπέντε κάθετοι άξονες πλην της Φλώρινας, της Δράμας και της Έδεσσας. Καταλαβαίνετε λοιπόν, για τι μειονέκτημα μιλάμε, από την στιγμή που η εύκολη πρόσβαση, η ασφαλής πρόσβαση σε μια περιοχή, αποτελεί αφετηρία της ανάπτυξης.
Φυσικά ένα ακόμη βασικό πρόβλημα με το οποίο ταλαιπωρούμαστε εδώ και δέκα χρόνια είναι αυτό της τηλεθέρμανσης που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ολοκληρώσουμε και θυμίζει λίγο «μετρό της Θεσσαλονίκης». Έχουν γίνει δυο – τρεις φορές εγκαίνια αλλά το έργο δεν έχει παραδοθεί ακόμη και αυτό αποτελεί πρόβλημα.
Και είναι πρόβλημα γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο χειμώνας στη Φλώρινα είναι βαρύς. Το γεγονός αυτό, επιβαρύνει κάθε χρόνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό με τρεις ή τέσσερις χιλιάδες ευρώ ώστε να μπορούν οι πολίτες να επιβιώσουν. Προσέξτε, δεν μιλούμε μια τροπική ζέστη, αλλά για επιβίωση απέναντι στο κρύο. Καταλαβαίνετε τι επιβάρυνση αποτελεί αυτό για τις οικογένειες, για τους χαμηλόμισθους και κυρίως για τους άνεργους. Θα μου πείτε: «Καλά αυτά δεν υπήρχαν και πριν;» Βεβαίως και υπήρχαν, βεβαίως και εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες, αλλά θα πρέπει πάντα να προσπαθούμε να τις αμβλύνουμε.
Ασφαλώς έχουν γίνει προσπάθειες με την εξίσωση του πετρελαίου, αλλά και τις επιστροφές, αλλά για να λυθεί αυτό το πρόβλημα πρέπει να ολοκληρωθεί η τηλεθέρμανση, η οποία προσφέρει το αγαθό της ζέστης τις κρύες νύχτες του χειμώνα, σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Πράγμα που θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικό από την κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ που υπάρχει στην περιοχή και το οποίο μολύνει το περιβάλλον.
Εδώ να σημειώσουμε, ότι έργο της τηλεθέρμανσης εντάχθηκε στο ΕΠΕΡΑ (πρόγραμμα για το περιβάλλον) το 2009. Έχουν περάσει δέκα χρόνια και ακόμα δεν έχουμε σκάψει στην πόλη. Δημοπρατήθηκε το 2013, κάναμε εγκαίνια το ’14, ένα χρόνο μετά είπαμε θα τελειώσει, ήρθε το 2016, το ’17, φτάσαμε στο 2019, τώρα πάμε αισίως για το 2023 και βλέπουμε. Θέλω να πω ότι θεωρώ πως το έργο θα ολοκληρωθεί γιατί είναι ένα μεγάλο έργο που γίνεται στη χώρα μας, το οποίο χρηματοδοτείται απ’ ευθείας από την ΕΕ. Το κακό είναι ότι θα ολοκληρωθεί με πάρα πολλά προβλήματα και με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση».
«Το φράγμα της Τριανταφυλλιάς, άλλη μια πονεμένη ιστορία…»
Σε ό,τι αφορά το φράγμα της Τριανταφυλλιάς, ένα έργο που κατασκευάστηκε για την άρδευση του κάμπου της Φλώρινας αλλά ακόμα δεν διοχετεύει με νερό το αρδευτικό δίκτυο, ο Στ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε πως «πρόκειται για μία ακόμη πονεμένη ιστορία που ξεκίνησε το 1996 μετά από πολλά προβλήματα και παλινωδίες ως προς την χρηματοδότησή του, ολοκληρώθηκε το 2016 μετά από 20 χρόνια δηλαδή και με ένα κόστος κοντά στα 40 εκ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το 2009 είχε γίνει μια συνάντηση εμού, του κ. Λιάνη, του τότε νομάρχη Φλώρινας και όλων των δημάρχων και συμφωνήσαμε ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει μαζί με ένα διυλιστήριο που θα ενισχύσει το πόσιμο νερό της πόλης, δεν έγινε τίποτα απολύτως. Τώρα, ενώ το έργο για τα αρδευτικά έχει ανοίξει από το 2017 μας είπαν ότι εντάχθηκε πρόσφατα. Βέβαια η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα δεν είναι δουλειά του δήμου αλλά θεωρώ ότι όλοι οι φορείς πρέπει να έχουν ταυτόσημες απόψεις και ενιαία φωνή σε αυτόν τον αγώνα.
Δεν μπορεί να έχει γίνει ένα έργο που κόστισε πάρα πολλά λεφτά και το νερό να τρέχει στο ποτάμι, να χάνεται και οι αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν ή να βάλουν δυναμικές καλλιέργειες. Ξέρετε ότι μόνο με σιτηρά και μη δυναμικές καλλιέργειες, οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να φυτοζωούν. Χώρια που έχουν χαθεί και όλες οι παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής, όπως η φράουλα και η πασίγνωστη πιπεριά Φλωρίνης.
Τέλος, αναλύοντας το αγροτικό του πρόγραμμα, ο υποψήφιος δήμαρχος Φλώρινας τόνισε πως «πρώτα από όλα να πω ότι θεωρώ πως ο πρωτογενής τομέας είναι ένας βασικός πυλώνας για όποιον ασχολείται με τα κοινά, σε οποιοδήποτε βαθμό και αν ανήκει. Για όποιον λέει ότι θέλει να προσφέρει στον τόπο του, πρέπει να ξεκινάει από αυτόν. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι πυλώνες, όπως η Παιδεία ο Τουρισμός, αλλά ξεκινάς από αυτό που παράγει. Γιατί αν δεν παράγει η γη δεν μπορείς να προχωρήσεις.
Βέβαια για να παράξει η γη πρέπει και να οραματιστείς και να υλοποιήσεις. Να δημιουργήσεις όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τις υποδομές για να κάνεις τους ανθρώπους να μείνουν στα χωριά τους και να παράξουν και όχι να φυτοζωούν επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν μπορούν να αμειφθούν για τη δουλειά τους. Για όλα αυτά πρέπει να είναι αρωγός και σύμμαχος ο δήμος.
Εμείς μέχρι τώρα, έχουμε ανακοινώσει διάφορες ενέργειες όπως η ενίσχυση και η καθοδήγηση προκειμένου να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών οι οποίες θα ασχοληθούν με διάφορα αντικείμενα του αγροτικού τομέα. Και ξέρετε πολύ καλά, ότι η νέα ΚΑΠ ενισχύει πάρα πολύ τις ομάδες παραγωγών οι οποίοι όμως πρέπει να καθοδηγούνται.
Σήμερα, παρόλο που υπάρχουν παραδείγματα στη Φλώρινα, π.χ. έχουμε στην περιοχή των Πρεσπών μία ομάδα παραγωγών που ασχολήθηκε με το φασόλι και εκεί που μένανε κάθε χρόνο μέχρι τότε μεγάλες ποσότητες προϊόντων απούλητες, τώρα δεν προλαβαίνουν να κάνουν εξαγωγές. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως εάν οι αγρότες, καθοδηγηθούν σωστά, τότε ο κόπος και ο μόχθος του αγρότη θα αμείβεται.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019