Τις «επείγουσες ανάγκες προστασίας και διασφάλισης της υγείας όλων μας και κυρίως των ευάλωτων συνανθρώπων μας», λόγω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, προτάσσει ο διοικητής του ΠΓΝΑ, Βαγγέλης Ρούφος, στον απολογισμό του 2020 τον οποίο παρουσίασε στα ΜΜΕ.
Έχοντας ορισθεί, στις 28/1/20, από το υπουργείο Υγείας ως ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, το ΠΓΝΑ προχώρησε άμεσα στη συγκρότηση Ομάδας Διαχείρισης της Κρίσης και την κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσεων Τριών Φάσεων για την αντιμετώπιση των άμεσων και έκτακτων μελλοντικών αναγκών.
Ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και νοσηλείας για τον Covid-19
Σταδιακά αναπτύχθηκαν 21 κλίνες ΜΕΘ, τρεις θάλαμοι αρνητικής πίεσης στη ΜΕΛ και 118 κλίνες νοσηλείας, σε τέσσερις κλινικές, με εξελιγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την υποστήριξη της απομονωμένης νοσηλείας ασθενών, ενώ ολοκληρώθηκε έγκαιρα και η προμήθεια εξοπλισμού βιοϊατρικής τεχνολογίας και αναλώσιμου ιατρικού υλικού. Σημειώνεται ότι μέσω ΕΣΠΑ απορροφήθηκαν κονδύλια ύψους 1.261.148 ευρώ, που επενδύθηκαν σε νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.
Η διαχείριση του Covid-19
Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΔΠΘ στο ΠΓΝΑ, πιστοποιημένο κέντρο μοριακής διάγνωσης για το Sars Cov 2, πραγματοποίησε σχεδόν 49.000 μοριακούς ελέγχους από την εμφάνιση της λοίμωξης στην περιοχή με τους 30.564 ελέγχους να αφορούν δείγματα που προήλθαν από νοσοκομεία της ευρύτερης περιφέρειας, ενώ οι 17.651 πολίτες ή ασθενείς που προσήλθαν στο ΠΓΝΑ.
Κατά το προηγούμενο έτος νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ Covid 133 ασθενείς, στη ΜΕΛ 195, στις κλινικές Covid 998 και 179 ασθενείς στο πλαίσιο της ιατρικής διερεύνησης για κορονοϊό. Περισσότεροι από 2.000 ασθενείς με κορονοϊό παρακολουθήθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών Λοιμώξεων και ιατρούς του ΠΓΝΑ, όντες απομονωμένοι στις οικίες τους.
Δημιουργήθηκε ειδική τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για το κοινό και δίκτυο διασύνδεσης με τις κλινικές covid-19 του νοσοκομείου για την υποστήριξη των νοσηλευομένων.
Σε ότι αφορά στον έλεγχο της διασποράς του ιού, μεταξύ άλλων, θεσπίστηκαν μέτρα προστασίας ασθενών και προσωπικού, καθορίστηκαν τα στάδια διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τοποθετήθηκε θάλαμος απομόνωσης παραπλεύρως των ΤΕΠ για την ασφαλή λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου.
Εμβολιασμός στο ΠΓΝΑ
Στις 8/1/2021 άρχισε ο εμβολιασμός με τον εγκαινιασμό των τριών εμβολιαστικών γραμμών του νοσοκομείου και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.300 πολίτες.
Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού
Για την κάλυψη των πάγιων αναγκών αλλά και αυτών που δημιούργησε η πανδημία, το ανθρώπινο δυναμικό ενισχύθηκε κατά 36 άτομα σε ιατρικό προσωπικό, 79 σε νοσηλευτικό και 23 σε λοιπό προσωπικό.
Αναβάθμιση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών.
Το 2020 εντάχθηκαν στο «ΕΣΠΑ 2014-2020» 27 εξειδικευμένα έργα ύψους 15.097.352 ευρώ, τα οποία εκσυγχρονίζουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ενισχύουν τις υποδομές του ΠΓΝΑ συμβάλλοντας στην ουσιαστική εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.
Στο πλαίσιο του απολογισμού, ο διοικητής του ΠΓΝΑ, υπογραμμίζει την προσφορά του συνόλου του προσωπικού. «…σ΄ αυτές τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, σύσσωμο το ανθρώπινο δυναμικό του ΠΓΝΑ εργάστηκε νυχθημερόν καταβάλλοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων του και συχνά ξεπερνώντας το μέγιστο των αντοχών του για την ανακούφιση και την ίαση των πασχόντων συνανθρώπων μας…». Σε ό,τι αφορά στις τακτικές λειτουργίες του νοσοκομείου, παρά την επιβεβλημένη, λόγω πανδημίας αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων, τη μείωση των τακτικών εξωτερικών και απογευματινών ιατρείων, τη διαφοροποίηση του ρυθμού επισκεψιμότητας ασθενών στο ΠΓΝΑ, «παρασχέθηκαν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες…», και συνεχίστηκε απρόσκοπτα η περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών. Τέλος, κατά τον προηγούμενο χρόνο λειτούργησαν τρία ειδικά ιατρεία, παιδοορθοπαιδικό, παιδονευροχειρουργικό και ιατρείο διαγνωστικής και θεραπευτικής σιαλενδοσκόπησης.
Δείτε επίσης: Υπ. Υγείας: Κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για ενίσχυση του ΕΣΥ