Ανάπτυξη Εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (ΙΟΤ) του Δήμου Ωραιοκάστρου
DCIM100MEDIADJI_0189.JPG

Ανάπτυξη Εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (ΙΟΤ) του Δήμου Ωραιοκάστρου

Μία από τις κύριες πολιτικές του Δήμου Ωραιοκάστρου είναι να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση προς τους πολίτες, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή, με συνεχείς προσπάθειες που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου, αξιοποιώντας ευκαιρίες της ψηφιακής επανάστασης και τεχνολογικά μέσα για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT), που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Αντικείμενο των δράσεων

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Ωραιοκάστρου πρόκειται να υλοποιήσει, μέσω χρηματοδότησης που έχει εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027, τις παρακάτω δράσεις που θα συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μέσω:

  • Μίας Έξυπνης Διάβασης με αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών και αυτόματη φωτεινή σήμανση που θα εξασφαλίζουν τις ασφαλείς διελεύσεις πεζών. Η διάβαση θα λειτουργεί «έξυπνα», ώστε να προειδοποιεί τους πεζούς και τους οδηγούς όταν πραγματικά υπάρχει πρόθεση διέλευσης.
  • Ενός έξυπνου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης τριών (3) δημοτικών κτιρίων και τριών (3) σχολείων σε συνδυασμό με την εγκατάσταση μετρητών. Μέσω της δράσης θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της κατάστασης της ενεργειακής κατανάλωσης του εκάστοτε κτηρίου σε πραγματικό χρόνο, με στόχο τη μείωση των καταναλώσεων και την ορθότερη διαχείριση.
  • Ενός έξυπνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε δεκατέσσερα (14) δημοτικά κτίρια. Μέσω του συστήματος θα πραγματοποιείται απομακρυσμένα η διαχείριση των φωτιστικών του κτιρίου, θα υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας τους με προκαθορισμένο πρόγραμμα και συνολικά θα επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας και η άμεση παρατήρηση των βλαβών για έγκαιρη αντιμετώπιση.
  • Δημιουργίας Έξυπνου Οδηγού του Δήμου, όπου θα αποτυπώνονται ψηφιακά οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον Δήμο. Στόχος της εφαρμογής είναι η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, μέσα από μια δράση που εκμεταλλεύεται τη λογική του ψηφιακού καταλόγου επιχειρήσεων και συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας σχέσης πελάτη – προμηθευτή μεταξύ δημοτών και τοπικών επιχειρήσεων, ενώ θα απευθύνεται τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή τουριστική αγορά.
  • Συστήματος Διαχείρισης Δημοτικών Κοιμητηρίων, όπου θα αποτυπώνονται όλα τα σημεία ταφής. Το σύστημα, θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες για κάθε θέση ενώ ταυτόχρονα θα είναι δυνατή η άντληση περιγραφικών και οικονομικών στοιχείων χάρη στη διασύνδεση που θα έχει με το σύστημα οικονομικής διαχείρισης του Δήμου. 
  • Μίας Ψηφιακής Πλατφόρμας Διαχείρισης Ευπαθών Ομάδων η οποία θα συγκεντρώνει, θα ελέγχει και θα διαχειρίζεται πληροφορίες, αλλά και μια σειρά από δεδομένα που αφορούν τις Υπηρεσίες Πρόνοιας. Σκοπός της είναι να αποτελέσει τη μοναδική και ενιαία αποτύπωση των ωφελούμενων, που δέχονται κοινωνική στήριξη, σε οποιαδήποτε δομή του Δήμου καθώς και τη διαχείριση και διασύνδεση των διαχρονικών υπηρεσιών και προνοιακών παροχών που στοχευμένα απευθύνονται στους πολίτες αυτούς.
  • Συστήματος Διαχείρισης Κλειστών και Ανοικτών Χώρων Άθλησης, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας που θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την ενοποίηση και την αυτοματοποίηση των διαφορετικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα κατά τη λειτουργία των σχετικών υποδομών. Το σύστημα θα δίνει επιπλέον τη δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των υποδομών, των εκδηλώσεων και των συνδρομών.
  • Εγκατάστασης έξι (6) μετρητών ποιότητας αέρα σε επιβαρυμένα σημεία του Δήμου, οι οποίοι σε συνδυασμό με ένα σύστημα παρακολούθησης δεικτών ποιότητας αέρα θα δίνουν τη δυνατότητα εκτίμησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και αξιολόγησης του πιθανού αντίκτυπου στη δημόσια υγεία.
  • Ενός Ολοκληρωμένου Έξυπνου Συστήματος Προειδοποίησης και Αντιμετώπισης Κινδύνων που θα δημιουργήσει ένα δυναμικό περιβάλλον από το οποίο ο Δήμος θα έχει την δυνατότητα αφενός μεν να ενημερώνει τους δημότες για θέματα Πολιτικής Προστασίας, αφετέρου δε να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο, σε περίπτωση κάποιου σοβαρού γεγονότος. Για την ενίσχυση του συστήματος, πρόκειται επιπλέον να εγκατασταθούν πέντε (5) αισθητήρες ανίχνευσης πλημμυρών και πέντε (5) αισθητήρες ανίχνευσης χιονοκάλυψης.
  • Δημιουργίας έξυπνης δημοτικής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελεί ένα διαδικτυακό ψηφιακό ευρετήριο για τη δημοτική βιβλιοθήκη και θα χρησιμοποιηθεί για την διαχείριση των βιβλίων που φιλοξενεί. Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί ψηφιοποίηση  καταλόγων, καθώς και η εισαγωγή των δεδομένων στο σύστημα.
  • Ψηφιοποίησης της Τοπικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου. Στο πλαίσιο της δράσης πρόκειται να ψηφιοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος του πλούσιου πολιτισμικού υλικού του Δήμου π.χ. πολυβολεία, αλλά και πλήθος αρχείων, φωτογραφιών και αντικειμένων. Το σύνολο του υλικού θα διατεθεί στο κοινό μέσω ενός ψηφιακού αποθετηρίου. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα εικονικό μουσείο για την προβολή του υλικού, καθώς και τρεις (3) ιστορικές διαδρομές που θα ενώνουν τα σημαντικότερα σημεία που αποτυπώθηκαν.  Μέσω της δράσης θα αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Ωραιοκάστρου, κάτι που θα ενισχύσει τις τουριστικές ροές τόσο του εγχώριου τουρισμού όσο και του διεθνούς.
  • Μίας ολοκληρωμένης υποδομής προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις που θα διασφαλίζει την προστασία των πληροφοριακών συστημάτων και των δεδομένων του Δήμου. Η προστασία που θα προμηθευτεί ο Δήμος Ωραιοκάστρου μέσω της δράσης αφορά στο σύνολο ψηφιακής δραστηριότητας μας (δίκτυο φορέα, διακομιστές φορέα, εφαρμογές φορέα και ιδιαίτερα τις διαδικτυακές εφαρμογές με δημόσια πρόσβαση, τελικές συσκευές [endpoints] χρηστών).
  • Μίας Κεντρικής Ενιαίας Πλατφόρμας Διαχείρισης και Συλλογής Δεδομένων όλων των ανωτέρω εφαρμογών, αλλά και των υφιστάμενων εφαρμογών του Δήμου που θα παρέχει υπηρεσίες και πληροφόρηση σε πολίτες, επιχειρήσεις και στελέχη του Δήμου. Όλα τα συλλεγόμενα δεδομένα θα προβάλλονται με ενιαίο τρόπο σε μια οθόνη προκειμένου να μπορεί να γίνεται συνδυασμός δεδομένων και να υπάρχει ταυτόχρονη θέαση διαφορετικών στοιχείων.
  • Η πράξη με τίτλο «Ανάπτυξη Εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (ΙΟΤ) του Δήμου Ωραιοκάστρου» (MIS 6000771), συνολικού ενταγμένου προϋπολογισμού 1.044.467,20 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, περιλαμβάνει το σύνολο των ανωτέρω δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου, καθώς και τις απαιτούμενες δράσεις δημοσιότητας, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027 (Κωδικός Εναρίθμου Πράξης 2024ΣΕ26370073), σύμφωνα με την αριθμό πρωτοκόλλου 2207/27.09.2024 Απόφαση Ένταξης και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.
  • Αποτελέσματα και οφέλη των δράσεων
  • Η υλοποίηση των εν λόγω δράσεων αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου προγραμματισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου για την μετατροπή του σε μία έξυπνη πόλη μέσω εφαρμογής βιώσιμων πολιτικών και με την χρήση προηγμένων τεχνολογιών οι οποίες θα τον βοηθήσουν να επιτύχει: 
  • μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης
  • καλύτερη στήριξη των ευπαθών ομάδων και των ΑΜΕΑ
  • αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών
  • βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων
  • καλύτερη αντιμετώπιση των ενδεχόμενων κινδύνων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας
  • ενίσχυση της προβολής των πολιτιστικών στοιχείων
  • ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας
  • βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου 
  • μείωση των περιβαλλοντικών εκπομπών 
  • αύξηση των κινήσεων προς την ανάπτυξη του Δήμου.

Loading