Από 1 Οκτωβρίου ξεκινά η Σχολή Χορού Δ. Παύλου Μελά

Από 1 Οκτωβρίου ξεκινά η Σχολή Χορού Δ. Παύλου Μελά

Δείτε τα τμήματα της σχολής που ξεκινούν

Ξεκινά από την Τρίτη 1 Οκτωβρίου η σχολική χρονιά 2024-2025, η Σχολή Χορού του Δήμου Παύλου Μελά, με Καλλιτεχνική Διευθύντρια την Αυγή Προγκίδη και μαθήματα για όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες κλασσικού μπαλέτου, σύγχρονου και παραδοσιακού χορού.

Στη Σχολή Χορού του Δήμου Παύλου Μελά διδάσκουν διπλωματούχοι καθηγητές χορού Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της εποπτείας του ΥΠΠΟ.

Στο τμήμα παραδοσιακών χορών διδάσκει καθηγήτρια πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα παραδοσιακό χορό.

ΜΠΑΛΕΤΟ

Το μπαλέτο είναι είδος παραστατικού χορού, κατάγεται  από την Ιταλία του 15ου αιώνα, οι θέσεις και τα πρώτα βήματα βασίστηκαν στην ξιφασκία,  εξελίχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία.  Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε είδος χορού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, με δική του ορολογία και δομική σύσταση. Η μουσική συνοδεία είναι κατά κύριο λόγο από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής. Στη Σχολή Χορού του Δήμου Παύλου Μελά τα μαθήματα γίνονται με την συνοδεία πιανίστα.

Παγκόσμια η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί μπαλέτο είναι 8 με 9 ετών. Τα επίπεδα στο μπαλέτο σύμφωνα με την ακαδημία Vaganova είναι 8, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι -νες  ακολουθούν  καθημερινό πρόγραμμα εκμάθησης,  και πάλι το κάθε επίπεδο δεν αντιστοιχεί  σε μια σχολική χρονιά. Στο πρώτο επίπεδο (degree) εντάσσονται παιδιά από 9 ετών και πάνω που έχουν προετοιμαστεί γι αυτό σε μικρότερες ηλικίες.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

Ο σύγχρονος χορός είναι ένας τρόπος γνωριμίας με το σώμα. Συμβάλλει στην εκγύμναση και προσαρμόζεται στις διαφορετικές σωματικές απαιτήσεις. Καλλιεργεί την έκφραση, τη δημιουργικότητα και την αντίληψη και είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος κοινωνικοποίησης καθώς η/ο μαθήτρια/της καλείται να συνεργαστεί και να επικοινωνήσει με μη λεκτικούς τρόπους. Αντιπροσωπεύει το τώρα και ενσωματώνει συνεχώς νέα στοιχεία στις ήδη υπάρχουσες αρχές του, ώστε να φτάνει κάθε φορά στην ύψιστη μορφή έκφρασης της κάθε εποχής. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές σύγχρονου χορού, οι πλειονότητα των οποίων αποσκοπεί στην απελευθέρωση της κίνησης και του σώματος. Στα μαθήματα σύγχρονου χορού, δουλεύουμε με ασκήσεις-συνδυασμούς ώστε η/ο εκάστοτε μαθήτρια/της να αποκτά γερές βάσεις, με χορογραφίες ώστε να εξασκεί την μνήμη, την λεπτομέρεια, την σχέση με την μουσική και την έκφραση αλλά και με αυτοσχεδιασμό ώστε η/ο καθεμία/ένας να μπορεί να βρει τον προσωπικό τρόπο έκφρασης και να εξασκεί την δημιουργικότητα της/του.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΕΧΝΟΥ ΧΟΡΟΥ

Προνήπια ή Νήπια:  Η αρχική επαφή των παιδιών (από 4 ετών) με το χορό, το ρυθμό και τη μουσική. Τα  μαθήματα  που ονομάζουμε “ΧΟΠ” (χορευτικό παιχνίδι)  είναι  ένα μάθημα εισαγωγή στις βασικές αρχές  του  χορού(σύγχρονου και κλασικού) σχεδιασμένο για αυτές τις ηλικίες. Θα παίξουμε  για να μάθουμε να κινούμαστε στον  χώρο, με χρόνο και διαφορετικούς τρόπους, σε συνεργασία με τα άλλα παιδιά.

Στοχεύουν:

➢Στην ανάπτυξη της αίσθησης του χώρου και του χρόνου.

➢Στη γνώση του σώματος.

➢Στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας.

➢Στην ανάπτυξη της ρυθμικής αντίληψης και της μουσικής μνήμης.

Τα μαθήματα γίνονται δύο 2 φορές την εβδομάδα από μία ώρα (σύνολο 2 ώρες).

Α΄ και Β΄ δημοτικού: εισαγωγή στο κλασικό μπαλέτο, ενδυνάμωση- ευλυγισία.

δύο (2) φορές την εβδομάδα από μία ώρα (σύνολο 2 ώρες)

Γ΄ και Δ΄ δημοτικού:  μπαλέτο Α και Β βαθμίδα, σύνολο τρεις (3) ώρες την εβδομάδα, ανάλογα με το πρόγραμμα οι ημέρες.

Ε΄ και Στ΄ δημοτικού: εντάσσεται στο πρόγραμμα μία φορά την εβδομάδα σύγχρονος χορός.

δύο (2) φορές την εβδομάδα από μιάμιση  ώρα, (σύνολο 4,5 ώρες την εβδομάδα: 3 ώρες μπαλέτο  Β, Γ βαθμίδα και 1,5 ώρες σύγχρονο χορό – αρχάριο ).

Από την Α΄ γυμνασίου και μετά μπορεί κάθε μαθήτρια/της, εφόσον έχει παρακολουθήσει τις προηγούμενες χρονιές την σχολή να προσθέσει ώρες εκγύμνασης  στο βασικό πρόγραμμα του/ης  των σύνολο  4,5 ωρών την εβδομάδα,  μετά από συνεννόηση με την διεύθυνση.

Μπαλέτο ενηλίκων Δ και Ε βαθμίδα  δύο (2) φορές την εβδομάδα από 1,5 ώρα (σύνολο 3 ώρες).

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Στα τμήματα για παιδιά εφήβους και ενήλικες των παραδοσιακών χορών διδάσκονται χοροί και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς γίνεται και αναφορά για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, μία (1) φορά την εβδομάδα από 1,5 ώρα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Τα ανοιχτά μαθήματα, πραγματοποιούνται πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και τέλος Μαΐου κάθε χρόνο για να παρακολουθούν οι γονείς και οι φίλοι την πρόοδο των μαθητών -τριών μας στη μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας.
  • Κάθε δύο χρόνια γίνονται από μία παραγωγή – παράσταση με τα τμήματα του έντεχνου και του παραδοσιακού χορού, σε θέατρο.
  • Τμήματα συμμετέχουν επίσης σε εκδηλώσεις που μας καλούν στον Δήμο Παύλου Μελά ή και εκτός, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των κηδεμόνων.
  • Μπορείτε να κατεβάσετε και να προ – συμπληρώσετε την αίτηση εγγραφής ΕΔΩ

Για την τιμολογιακή πολιτική και τις εκπτώσεις μπορείτε να ενημερωθείτε από τη Σχολή Χορού.

Loading