Δ. Νεάπολης-Συκεών: «Τιμή και δόξα στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης…» που ελευθέρωσαν την Θεσσαλονίκη

Δ. Νεάπολης-Συκεών: «Τιμή και δόξα στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης…» που ελευθέρωσαν την Θεσσαλονίκη

Σε κλίμα συγκίνησης στον δήμο Νεάπολης-Συκεών ο εορτασμός της 80ης επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς κατακτητές.

Τον παλλαϊκό χαρακτήρα της Εθνικής Αντίστασης στους Γερμανούς κατακτητές, στην οποία συμμετείχαν δυναμικά και οι νέες γενιές, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά με ιδιαίτερους ρόλους στον αγώνα για την ελευθερία και ανεξαρτησία, ανέδειξε η εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε και φέτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με αφορμή την 80η επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης της χώρας από τους ναζί κατακτητές.

Τότε ήταν Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 1944, που δυνάμεις και τμήματα του ΕΛΑΣ εφόρμησαν από τα βόρεια Τείχη και τα κάστρα στο ύψος των Συκεών αναγκάζοντας τις δυνάμεις Κατοχής να υποχωρήσουν προς το κέντρο της πόλης έως και την ολική εγκατάλειψή της. Λίγες ημέρες νωρίτερα προηγήθηκε η νικηφόρα μάχη της Νεάπολης και των Συκεών στο ύψος της Βάρνας, η οποία αποτέλεσε τον προάγγελο της επερχόμενης μεγάλης ημέρας της αποτίναξης του γερμανικού ζυγού.

Σήμερα, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, 80 χρόνια μετά, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης που ανήγειρε ο τότε δήμος Συκεών στον τόπο εκτελέσεων πατριωτών αγωνιστών (Κανάρη και Ομήρου) στις Συκιές, σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, οι νεανικές και παιδικές φωνές έσμιξαν με τις φωνές των παλαιότερων, ζωντανεύοντας έτσι τις ιστορικές στιγμές της εποχής και αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες-θύματα του απελευθερωτικού αγώνα. 

Ποιήματα που απήγγειλαν μαθητές από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, τραγούδια-ύμνους που απέδωσε πολυμελές τμήμα μουσικών του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών και ερμήνευσε η Ανίλα Τέλι, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή συνέθεσαν την εικόνα μιας σεμνής τελετής μνήμης και τιμής, που άνοιξε με τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών από τον ιερέα Βασίλη Μήλιο.    

Να σημειωθεί ότι ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς κατακτητές καθιερώθηκε από τον πρώην δήμο Συκεών πολλά χρόνια πριν την επίσημη καθιέρωσή του με το Προεδρικό Διάταγμα του 2016, ανεγείροντας το Μνημείο στην περιοχή που οριοθετούνται οι εκτελέσεις πατριωτών αγωνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές. Αυτό ανεγέρθηκε μετά από κοινή και συντονισμένη προσπάθεια της υπό τον Σίμο Δανιηλίδη διοίκησης του τότε δήμου Συκεών και του αείμνηστου προέδρου της ΠΕΑΕΑ Συκεών αείμνηστου Κώστα Μουτσόπουλου, με το Μνημείο να φιλοτεχνείται το 1997 και τον καλλιτέχνη να εμπνέεται από τα γεγονότα του αιματοβαμμένου Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη με την απεργία των καπνεργατών και τον «Επιτάφιο» του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, τον οποίο εμπνεύστηκε από τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή.

«ΛΑΜΠΡΟ ΚΑΙ ΕΝΔΟΞΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ…»

«Η Εθνική Αντίσταση αποτελεί  ένα από τα πλέον λαμπρά, θαυμαστά και ένδοξα κεφάλαια της νεότερης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. Γιατί οι μαχόμενοι, δεν ήταν ένας συμπαγής στρατός που αμυνόταν για την πατρίδα. Ήταν ένα αυθόρμητο ανθρώπινο ποτάμι που δεν το υποχρέωσε κανείς, δεν το επιστράτευσε κανείς, δεν το εκπαίδευσε κανείς. Ένα ποτάμι που ανταποκρίθηκε στο εθνικό κάλεσμα ενάντια στον κατακτητή υπακούοντας το σάλπισμα στον αγώνα και δεν δίστασε να θυσιαστεί για τη λευτεριά», ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρες.

 «Ένας φοιτητής, ένα κοριτσόπουλο, ένα μικρό χαμίνι, μια μαθήτρια, ένας επιστήμονας, ένας έμπορος, μια νοικοκυρά, ένας  ξεριζωμένος που τον τσάκισε η προσφυγιά, κάποιος αγρότης, άνθρωποι αταίριαστοι σε ηλικίες, επαγγέλματα, μόρφωση διαφορετικοί σε ιδέες, οικονομικό επίπεδο, που τους χώριζε οτιδήποτε  υπάρχει για να χωρίζει τους ανθρώπους αλλά  τους ένωνε ένα: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ. Το φιλότιμο, η λεβεντιά που δεν σηκώνουν υποδούλωση, δεν αντέχουν τη σκλαβιά γιατί έχουν μάθει να ζουν ελεύθεροι», τόνισε στην ομιλία της η κα. Καγιαμπίνη κάνοντας λεπτομερέστερη αναφορά στον ρόλο των παιδιών κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, όπως ήταν τα »Αετόπουλα» της ΕΠΟΝ, το «Ξυπόλυτο Τάγμα», οι «Σαλταδόροι», όπως επίσης και στο ρόλο-συμμετοχή στον μεγάλο αγώνα των δασκάλων και εκπαιδευτικών.

«Ο ρόλος των παιδιών στην Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό και συναισθηματικά φορτισμένο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας. Οι θυσίες τους όχι μόνο βοήθησαν στον αγώνα για την απελευθέρωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ενέπνευσαν με τη γενναιότητά τους έναν ολόκληρο λαό. Η  δράση των ‘‘αετόπουλων’’, του  ‘‘Ξυπόλυτου Τάγματος’’ και των ‘‘Σαλταδόρων’’ συχνά οδηγούσε σε τραυματισμούς ή και θανάτους. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος καθώς οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους είχαν αυστηρές ποινές για οτιδήποτε θεωρούσαν αντιστασιακή δραστηριότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων η ομιλήτρια.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ομάδες μαθητών από σχολεία του δήμου, και συγκεκριμένα από τα: 5ο Δημ. Σχολείο Νεάπολης, 1ο Δημ. Σχολείο Νεάπολης, 10ο Δημ. Σχολείο Νεάπολης, 1ο  Γυμνάσιο Νεάπολης, 4ο Γυμνάσιο Νεάπολης, 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης, 1ο ΓΕΛ Νεάπολης, 11ο Δημ. Σχολείο Συκεών,  8ο Δημ. Σχολείο Συκεών, 1ο Δημ. Σχολείο Συκεών, 5ο Δημ. Σχολείο Συκεών, 3ο Δημ. Σχολείο Συκεών, 2ο Δημ. Σχολείο Συκεών, 2ο ΓΕΛ Συκεών, 3ο Γυμνάσιο Συκεών, 4ο Δημ. Σχολείο Συκεών , 2ο Δημ. Σχολείο Συκεών, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.  ΙΝ.Α.Α. Πεύκων (Γυμνάσιο), ενώ ποιήματα απήγγειλαν οι μαθητές:

  • Νικόλαος Σαρησάββας, μαθητής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών («Το Πανανθρώπινο Εμβατήριο της Ελλάδας», του Άγγελου Σικελιανού), 
  • Αλέξανδρος Πουνερίδης, μαθητής της Β’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Νεάπολης («Ο θάνατος του αντάρτη», του Μενέλαου Λουντέμη), 
  • Δανιήλ Οικονομόπουλους, μαθητής της Γ’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Συκεών («Ειρήνη», του Γιάννη Ρίτσου).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, με πρώτο τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, για να ακολουθήσουν οι: 

  • Ιορδάνης-Γεώργιος Μαλλιώρας, μαθητής της ΣΤ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης εκ μέρους των Δημοτικών Σχολείων, 
  • Παναγιώτης Χρυσανθόπουλος, μαθητής της Γ’ Τάξης του 3ου Γυμνασίου Συκεών, εκ μέρους των Γυμνασίων,
  • Νικόλαος Χρυσοχοΐδης, μαθητής της Γ’ Τάξης του 1ου ΓΕΛ Νεάπολης, εκ μέρους των Λυκείων,  
  • Νίκος Παυλίδης για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 
  • Μιχάλης Βουλγαρίδης, αντιδήμαρχος Παιδείας, για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 
  • Ευαγγελία Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος μελών των ΚΑΠΗ του δήμου Νεάπολης-Συκεών
  • Λάζαρος Ωραιόπουλος, αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, για τη δημοτική παράταξη «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ»
  • Γιάννης Λαθήρας, δημοτικός σύμβουλος, για τη δημοτική παράταξη «Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ» 
  • Ελένη Μάμαλη, αντιπρόεδρος του «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ «ΕΣΤΙΑ», και η 
  • Κατερίνα Μπίλη, αντιπρόεδρος του ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΥΚΕΩΝ.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά πολυμελές τμήμα του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, το οποίο αποτελούνταν από τους: Άγγελο Βαλαβάνη, Βασιλική Παπαγεωργίου, Ευμορφία Βασιλειάδου, Βασίλη Τάνη, Μαρίνα Χόντα, Αικατερίνη Μπακαλάκη και Ευαγγελία Τζότζιου.

Loading

Play