«Δεν υπάρχει ζήτημα μεταφοράς μεταναστών – προσφύγων στην Καλαμαριά, όπως μας διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι φορείς» δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης σε συνέντευξη του στο Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».
Αναφερόμενος στην κινητοποίηση κατοίκων στο πρώην νοσοκομείο «Παναγία», εξήγησε πως «η προηγουμένη διοίκηση είχε ζητήσει να γίνουν εργασίες σφράγισης γιατί υπήρχε έκνομη δραστηριότητά. Το είδαν κάποιοι συμπολίτες μας και με αυτά που ακούγονται για το μεταναστευτικό, δημιουργήθηκε αυτό το θέμα που από σκέψη έγινε ανησυχία και την ανησυχία, ξέρετε, πάντα θα βρεθούν κάποιοι να την εκμεταλλευτούν».
Να σημειωθεί ότι ο δήμος Καλαμαριάς είναι ένας από τους τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης που συμμετέχει στο πρόγραμμα React και φιλοξενεί πάνω από 100 πρόσφυγες σε εστίες.
«Αναλάβαμε βαρύ φορτίο από την αρχή της έλευσης των μεταναστών. Δεν τίθεται θέμα μεταναστευτικό στην Καλαμαριά στο βαθμό που αναφέρθηκε και ανησύχησαν οι δημότες μας και καλό είναι να στρέψουμε την κουβέντα στο πώς θα είναι το παραλιακό μας μέτωπο τέτοιο ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες σκέψεις» είπε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.
Η μείωση δημοτικών τελών στην Καλαμαριά
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς αποφασίστηκε μείωση στα δημοτικά τέλη της τάξης του 10% από 1-1-2020.
«Επειδή υπήρχαν χρήματα στα ταμεία μας, παραλάβαμε σε δημοτικά τέλη γύρω στα 6-7 εκατ. ευρώ, θέλαμε να τα διαθέσουμε για να αντικαταστήσουμε ένα μεγάλο μέρος του δημοτικού φωτισμού. Παρόλο που απόφασή μας ήταν να μην μειώσουμε φέτος δημοτικά τέλη, αλλά να προχωρήσουμε του χρόνου σε μία γενναία μείωση, επιλέξαμε να επιβραδύνουμε λίγο αυτήν την αναπτυξιακή προοπτική και να διευκολύνουμε οικονομικά τους συνδημότες μας», εξήγησε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.
Όπως επεσήμανε ο κ. Δαρδαμανέλης, το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης στην Καλαμαριά είναι η ανάπλαση του παραλιακού μέτωπού.
«Δυστυχώς ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και τα Τουριστικά Ακίνητα. Την προηγούμενη βδομάδα ξεκινήσαμε μία σειρά συναντήσεων προσπαθώντας να αναστήσουμε ένα μεγάλο έργο για τους ψαράδες μας, που είναι ο μοναδικός πρωτογενής τομέας στην πόλη μας, το αλιευτικό καταφύγιο που δυστυχώς τον Ιούνιο απεντάχθηκε μια μέρα μετά τις εθνικές εκλογές. Φαίνεται ότι είχε δοθεί τέτοια κατεύθυνση και να απορριφθεί και η ένσταση που είχαμε κάνει. Αυτό το έργο προσπαθούμε να το ξαναζωντανέψουμε γιατί θα ξεκλειδώσει όλο το κομμάτι του παραλιακού μετώπου όσον αφορά στην Κρήνη και την Αρετσού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαρδαμανέλης.
Το έργο του μετρό
Όσον αφορά στο έργο του μετρό, είπε πως θα βοηθήσει την περιοχή. «Στη συνάντηση που έχουμε τη Δευτέρα θα θέσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα δρομολογήσουμε τις εξελίξεις ώστε από το σταθμό στη Μεταμορφώσεως με Πόντου να φύγουν άμεσα οι λαμαρίνες και να αποδοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία», δήλωσε αρχικά και πρόσθεσε:
«Το θέμα είναι να μην καταλήξουμε να μιλάμε, όπως στη Θεσσαλονίκη, για το πρόβλημα του μετρό αντί για το αναπτυξιακό έργο του μετρό».
Μάλιστα ο κ. Δαρδαμανέλης έθεσε και το θέμα της άμεσης δημοπράτησης των μελετών των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που «δεν είχε γίνει από την προηγούμενη διοίκηση”, καθώς και τις απαλλοτριώσεις της οδού Πόντου.
«Το μετρό έχει ανοίξει σήραγγα κάτω από την οδό Πόντου η οποία όμως δεν έχει διανοιχτεί στο σύνολό της, υπολείπονται απαλλοτριώσεις πάνω από δέκα εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός του δήμου και θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το υπουργείο να το επωμιστεί», επεσήμανε.
Αναλυτικά όσα έιπε ο Γιάννης Δαρδαμανέλης στον Flash 99,4.