Δημήτρης Κουρέτας: «Επιχειρησιακά είμαι πανέτοιμος – Οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία δεν έχουν δοθεί ισότιμα»

Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών προκάλεσε σημαντικές μεταβολές στην πολιτική σκηνή των Περιφερειών. Ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα ήταν η αλλαγή σκυτάλης στη Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Ειδικά μετά τις πρόσφατες σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, ο Δημήτρης Κουρέτας εκλέχθηκε ως ο νέος Περιφερειάρχης, αναλαμβάνοντας τα ηνία.

«Τα νερά θα απομακρυνθούν σε 570 ημέρες έλεγε η μελέτη που είχαν κάνει οι Ολλανδοί. Αυτά είναι ζητήματα ανοιχτά, τα οποία πρέπει να υπάρχουν τεχνικές συζητήσεις για αυτά τα θέματα όσον αφορά και το νερό αυτό πού θα πάει, πώς θα γίνει η διέξοδός του για να φύγει από εκεί, να μπορέσουν οι άνθρωποι να ξανακαλλιεργήσουν», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

propoli

«Οι αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί ισότιμα. Υπάρχουν κάποια χωριά τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν αποζημιωθεί, αλλά έχει αποζημιωθεί ένα 20%, ενώ άλλα χωριά που επλήγησαν πολύ λιγότερο, έχουν αποζημιωθεί κατά 60%».

«Θέλω να πάρω μια γραπτή ενημέρωση από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι και επίσης να δω τα χρονοδιαγράμματα και των αποζημιώσεων, όχι μόνο των καλλιεργειών. Είμαι έτοιμος, όχι μόνο δε θα ‘παγώσουν’, αλλά είμαι έτοιμος να πληροφορήσω τι έχει συμβεί και να πληροφορηθώ και να μου δώσουν ένα άμεσο χρονοδιάγραμμα για να ξέρω τι προβλεπόταν».

«Το θέμα είναι ότι αυτά που έγιναν προεκλογικά, κρίθηκαν και ολοκληρώθηκαν, ο κόσμος τα αξιολόγησε. Εγώ είμαι εδώ, είμαι μάχιμος από την πρώτη ημέρα να ενημερωθώ από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν υπάρχει χρονοτριβή σε οτιδήποτε», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Επιχειρησιακά είμαι πανέτοιμος. Εγώ θα συνεργαστώ με όλους, δεν έχω κάποιο θέμα. Από τη θέση μου θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλες τις πόλεις και όλους τους δήμους στον βαθμό που εμπλέκονται στον σχεδιασμό της Περιφέρειας, να βοηθήσω να λυθούν θέματα. Για εμένα δεν υπάρχει μπλε, πράσινο και κόκκινο. Εγώ θέλω να λύσω τα προβλήματα, υπάρχει μια μεθοδολογία να μπορέσουμε να τα προσεγγίσουμε κατά τρόπο που είναι στην κοινωνία διαφανής, να είναι καλύτερα για τους πολίτες, βάσει των πρωτοκόλλων και των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Πράγματα τα οποία δεν έχουν προχωρήσει, θα τα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα. Από την 01/01/2024 θα ξεκινήσω μια πολύ βαθιά διαβούλευση με όλους τους φορείς της Θεσσαλίας για να καταγραφούν οι ανάγκες επαγγελματικών, κοινωνικών και δημοτικών φορέων για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια βάση δεδομένων η οποία θα αποτυπωθεί μέσα στο ΕΣΠΑ που ήδη έχει χρήματα. Είναι κάτι που δεν είχε γίνει», λέει ο ίδιος.

Σχετικά με τις προτεραιότητες που θα θέσει για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναφέρει:

«Το στίγμα του πώς πολιτευόμαστε και με ποιον τρόπο γίνεται η παρέμβαση, ήδη υπήρχε. Το γεγονός ότι ήρθαν τα δύο κόμματα να στηρίξουν, αν δεν υπήρχε μια γνώση το πώς ακριβώς σκεφτόμαστε, παρεμβαίνουμε και ποια είναι η αξιοπιστία της πρότασης μέσα στην κοινωνία, εγώ αν ερχόμουν σαν ουρανοκατέβατος να στηριχτώ από δύο κόμματα, δε νομίζω ότι θα είχα πολύ καλό αποτέλεσμα.

«Αυτή η καταστροφή έβαλε κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό διάφορα πράγματα που γίνονταν στη Θεσσαλία, και κυρίως έργα που δεν ήταν σοβαρά αντιπλημμυρικά αλλά βιτρίνας. Έμεινε η Θεσσαλία ανοχύρωτη. Τώρα πρέπει να ενεργοποιηθούν πράγματα τα οποία δεν έγιναν, θα είναι η πρώτη προτεραιότητα γιατί έρχεται χειμώνας».

«Είμαι έτοιμος. Τρία πράγματα είναι που πρέπει να τρέξουν οπωσδήποτε. Τα αναχώματα που πρέπει να γίνουν κατά μήκος του Ενιπέα, να καθαριστεί η κύτη του Πηνειού και το κομμάτι του Πηλίου. Είμαι πάρα πολύ ανοιχτός και πάρα πολύ θετικός στο να υπάρξει συνεργασία αλλά θα το δούμε. Είμαι εδώ πανέτοιμος. Είμαι κεντρώος και με ενδιαφέρουν οι συναινέσεις και η βάση του χτισίματος του προγράμματος που θα κάνουμε εδώ στη Θεσσαλία είναι η πράσινη συμφωνία για το κλίμα».

Δείτε επίσης: Δημοσκόπος Interview στην POLITIC: «Ισχυρό πλήγμα για τη ΝΔ η απώλεια της Αθήνας – Αναμενόμενο το αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη»

Loading