Δήμος Δέλτα: Άνοιξαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις
@pixabay

Δήμος Δέλτα: Άνοιξαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Άνοιξαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Δέλτα από την Παρασκευή, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και προστασίας.

Σε επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ήρθε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Κυριακίδης, προκειμένου να παραλάβει τις συστάσεις για την ασφαλέστερη λειτουργία των αθλητικών υποδομών του Δήμου Δέλτα.

Σε λεπτομερή προεργασία έχει προχωρήσει ο δήμος σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις με στόχο την προπόνηση όλων των αθλητών.

Το αίτημα του κ. Κυριακίδη προς τους αθλητές και τους προπονητές είναι να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να υπάρχουν στην κατοχή τους οι απαραίτητες βεβαιώσεις γιατρών.

Για τους αθλητές κάτω των 13 ετών που δεν έχουν στην κατοχή τους κάρτα αθλητή, προβλέπεται η καταγραφή των στοιχείων τους στην είσοδο των αθλητικών κέντρων, ώστε να είναι διαθέσιμα στον ΕΟΔΥ σε περίπτωση ιχνηλάτησης.

Οι απαραίτητες ενέργειες υγιεινής έχουν γίνει σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις «Είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας και από τους αθλητές και τους προπονητές που κάνουν χρήση των χώρων αυτών» αναφέρει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Κυριακίδης.

Πρόσβαση στο χώρο προπόνησης

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου Δέλτα τηρούνται απαρέγκλιτα οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Έτσι σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει μία είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ.

Επίσης έχει γίνει απολύμανση και στα αποδυτήρια και στους χώρους των ντουζ και οι σύλλογοι έχουν την υποχρέωση απολυμαντικών.

Για τη χρήση των αποδυτηρίων στις εγκαταστάσεις των γηπέδων του δήμου Δέλτα υπεύθυνοι είναι οι σύλλογοι – χρήστες των αθλητικών χώρων.

Οδηγίες ΕΟΔΥ -ΓΓΑ για τη χρήση αποδυτηρίων- ντουζ

– Πριν από τη λειτουργία των αποδυτηρίων συστήνεται καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους.

– Περιορισμός εισόδου στο χώρο, μόνο για αθλητές, προπονητές με εφαρμογή της οδηγίας «…έως 4 άτομα ανά 20 τμ και για τα επόμενα κάθε 10 τμ, ένα επιπλέον άτομο…» με χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους.

– Αλκοολούχο αντισηπτικό (με αντλία) σε εμφανή σημεία.

– Ανάμεσα στα καθίσματα να παρεμβάλλεται ένα κενό κάθισμα όπου είναι εφικτό.

– Ο χώρος να αερίζεται κατά προτίμηση από ανοιχτά παράθυρα. Σε ότι αφορά τη χρήση του κλιματισμού, εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας. Εάν υπάρχει σύστημα εξαερισμού, ρύθμιση για ροή αέρα από μέσα προς τα έξω χωρίς ανακύκλωση.

– Ατομική χρήση ντους όπου είναι εφικτό. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ατομικά ντους και αυτά είναι σε σειρά, συστήνεται να υπάρχει μεταξύ δύο ντους ένα κενό. Καλό σαπούνισμα των χεριών κατά τη διάρκεια του ντους. Συστήνεται συχνός καθαρισμός/ απολύμανση της βρύσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους. Καλός αερισμός του χώρου με ανοικτά παράθυρα.

– Συστήνεται η χρήση προσωπικών ειδών (πχ σαπούνι και σαμπουάν) και η χρήση σαγιονάρας.

– Μετά τη χρήση των εγκαταστάσεων συστήνεται καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους.

– Μετά τον καθαρισμό/ απολύμανση τα αποδυτήρια κλείνουν και δεν χρησιμοποιούνται μέχρι τη επόμενη χρήση.

Συστάσεις της ΓΓΑ για την οργάνωση προπονήσεων

Το πρώτο διάστημα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών στην αθλητική εγκατάσταση κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20΄ μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ.

Οι προπονητές πρέπει να σχεδιάζουν την προπόνηση έτσι ώστε να τηρούνται οι όροι ασφαλούς άσκησης και να μεριμνούν για την τήρησή τους, δίνοντας έμφαση κυρίως στην επαρκή διασπορά των αθλουμένων στο χώρο, στην αποφυγή των επαφών και στη χρήση μόνο του ατομικού εξοπλισμού από κάθε αθλητή.

Από την ΓΓΑ Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που αθλούμενος/η έχει νοσήσει από τη λοίμωξη COVID-19 και επιθυμεί να αθληθεί εντατικά θα πρέπει να εξετάζεται από καρδιολόγο, καθώς ο ιός δύναται να προκαλέσει καρδιακές βλάβες.

Αναλυτικές οδηγίες για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Γήπεδο για 11 Χ 11 80 άτομα κατ΄ ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)

Γήπεδο για 7 Χ 7 40 άτομα κατ΄ ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)

Γήπεδο για 5 Χ 5 25 άτομα κατ΄ ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)

Στάδια στίβου 150 άτομα κατ΄ ανώτατο όριο (εντός του σταδίου)

Ανοικτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης/πετοσφαίρισης/χειροσφαίρισης 25 άτομα κατ΄ ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)

Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις · 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για τα πρώτα 600 τ.μ. · 1 άτομο ανά 25 τ.μ. για τα άνω των 600 τ.μ.

Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια · 1 άτομο ανά 20 τ.μ. για τα πρώτα 400 τ.μ. · 1 άτομο ανά 30 τ.μ. για τα άνω των 400 τ.μ.

Δείτε ακόμα:

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε κτίριο, απεγκλωβισμός γυναίκας (pic)

Loading