Δήμος Δέλτα: Παρέμβαση Μπισμπινά στη σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία της Μακεδονίας και της Θράκης

Δήμος Δέλτα: Παρέμβαση Μπισμπινά στη σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία της Μακεδονίας και της Θράκης

«Ο Δήμος Δέλτα, ο οποίος διασχίζεται από τους ποταμούς Γαλλικό, Αξιό και Λουδία, βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση που τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε πλημμυρικά φαινόμενα»

Με αφορμή την ευρεία σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία της Μακεδονίας και της Θράκης, με τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και με την συμμετοχή του Διοικητή της Διεύθυνσης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα, την οποία συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας η Δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά αναφέρθηκε στα έργα που χρειάζεται ο Δήμος Δέλτα στον κρίσιμο τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η Δήμαρχος Δέλτα αφού αρχικά σημείωσε ότι ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτή τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
«Ο Δήμος Δέλτα, ο οποίος διασχίζεται από τους ποταμούς Γαλλικό, Αξιό και Λουδία, βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση που τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτά αποτελούν μια συνεχή απειλή για τις κοινότητές μας, επηρεάζοντας την καθημερινότητα, την ασφάλεια, την αγροτική παραγωγή και την τοπική μας οικονομία.

Έχοντας βιώσει ως περιοχή τις καταστροφικές πλημμύρες του 1978 και του 1988, η εμπειρία διαχρονικά αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων:
• Καταρχάς καθίσταται αναγκαίος ο τακτικός καθαρισμός και συντήρηση της κοίτης των ποταμών. Ειδικά η κοίτη του Αξιού χρήζει επείγουσας απομάκρυνσης φερτών υλικών και απορριμμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή των υδάτων και να αποφευχθούν υπερχειλίσεις. Η κατάσταση εδώ και χρόνια είναι δραματική και είμαστε μάλλον τυχεροί που δεν έχουμε βιώσει, ακόμη, κάτι μεγάλο όπως στην περίπτωση της Θεσσαλίας.
• Έπειτα είναι αναγκαία η ενίσχυση και εκσυγχρονισμός αντιπλημμυρικών έργων. Απαιτούνται νέα αναχώματα αλλά και η ενίσχυση των υπάρχοντών, στη βάση των σύγχρονων προκλήσεων της κλιματικής κρίσης.
• Τέλος πρέπει να επενδύσουμε σε δίκτυα παρακολούθησης και προειδοποίησης. Η εγκατάσταση συστημάτων καταγραφής στάθμης νερού και μετεωρολογικών δεδομένων είναι απαραίτητη για την έγκαιρη ειδοποίηση και την καλύτερη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.
Στα ανωτέρω έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια ουσιαστική πρόοδος μόνο προς την τρίτη κατεύθυνση αυτή δηλαδή των δικτύων παρακολούθησης και προειδοποίησης, κυρίως μέσα από το έργο FLOOD SHIELD της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη ό,τι όσο έγκαιρη και να είναι η όποια προειδοποίηση, χωρίς ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα δεν πετυχαίνουμε τίποτα».

Μάλιστα η κ. Μπισμπινά αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Καλοχωρίου σημειώνοντας ότι «το φράγμα του Καλοχωρίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκής κίνδυνος πλημμυρών στην περιοχή. Το φράγμα είναι παλαιό και έχει υποστεί φθορές, ενώ σε πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις παραλίγο να υποχωρήσει. Εάν αυτό συνέβαινε, οι πλημμύρες θα κάλυπταν έκταση 25.000-30.000 στρεμμάτων, απειλώντας τόσο τις κατοικίες όσο και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά το παρελθόν τα νερά της θάλασσας έχουν υπερπηδήσει το φράγμα, δημιουργώντας ανησυχίες στους κατοίκους και τις αρχές» και ολοκλήρωσε την τοποθέτηση της, ως εξής:

«Παράλληλα με τον καθαρισμό των ποταμών, καθίσταται αναγκαία και η διασφάλιση της απορροής των υδάτων μέσα από το αρδευτικό μας δίκτυο. Το ζήτημα των καναλιών άρδευσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς στον Δήμο μας αυτά έχουν διττό χαρακτήρα:
• Αρχικά αποτελούν ζωτικής σημασίας υποδομές για τη γεωργική δραστηριότητα, μια βασική αν όχι την κύρια οικονομική δραστηριότητα για την περιοχή μας.
• Ταυτόχρονα όμως, λειτουργούν ως κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, απορροφώντας και διοχετεύοντας μεγάλες ποσότητες υδάτων κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.

Ως Δημοτική Αρχή προτείνουμε και αιτούμαστε λοιπόν την ένταξη έργων καθαρισμού και συντήρησης των ζωτικών αυτών αρδευτικών δικτύων σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, ενδεχομένως και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστεί η τακτική τους συντήρηση και αναβάθμισή, συμβάλλοντας όχι μόνο στην στήριξη του αγροτικού τομέα αλλά κυρίως στην πρόληψη από πλημμυρικά φαινόμενα.
Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν ισχυρό εθνικό σχεδιασμό, όπου η Πολιτεία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς, θα προωθήσει στοχευμένες δράσεις, χρηματοδοτώντας μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων έργα που θα θωρακίζουν τις περιοχές μας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και συμβάλλοντας στην σύντομη περάτωση των έργων αυτών και την μη-καθυστέρηση υλοποίησης τους λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τέτοια έργα είναι εθνικής σημασίας και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια».

Loading

Play