«Υγρότοποι και ανθρώπινη ευημερία» είναι για το 2024 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.
Η φετινή ενημερωτική εκστρατεία της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η ανθρώπινη ευημερία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την κατάσταση των υγροτόπων του κόσμου.
Στην Ελλάδα απαντώνται γύρω στους 1.400 υγρότοποι διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες και δίκτυα.
Οι περισσότεροι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 και δέκα (10) από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου και του Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, είναι Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ramsar.
«Εξαρτιόμαστε από αυτά τα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τη ζωή. Αλλά πρέπει να είναι υγιή ώστε να συνεχίσουν μας προστατεύουν από ακραία καιρικά φαινόμενα και να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή.
Στην παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, είναι τιμή και προνόμιο για μένα ως Δήμαρχο του Δήμου Δέλτα να τονίσω τη σημασία της διατήρησης και προστασίας των υγροτόπων που είναι πολύτιμοι για τη βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία της περιοχής μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γερακίνα Μπισμπινά.
«Στον Δήμο Δέλτα, είμαστε περήφανοι για τον υγρότοπό μας, όπως είναι οι παράκτιες λιμνοθάλασσες, τα ρέματα που παρέχουν καταφύγιο σε πληθώρα ειδών πανίδας και χλωρίδας. Το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα ανήκει στους δέκα υγροτόπους με τη Σύμβαση Ramsar.
Είναι υποχρέωσή μας να φροντίζουμε να είναι υγιής ώστε να συνεχίζει να μας παρέχει νερό,τροφή και πρώτες ύλες, να υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα, να ελέγχει τις πλημμύρες και να αναπληρώνει τα υπόγεια ύδατα.
Η διατήρηση αυτών των χώρων δεν αποτελεί μόνο οικολογική υποχρέωση, αλλά και μοναδική ευκαιρία να επιδείξουμε την πλούσια φυσική κληρονομιά μας και να προωθήσουμε την αειφόρο ανάπτυξη. Προσφέρουν επίσης ανεκτίμητες ευκαιρίες για εκπαίδευση, έρευνα και αναψυχή ενισχύοντας την τουριστική μας απήχηση και την τοπική οικονομία.
Σήμερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για προστασία και ενίσχυση του υδροβιότοπου στον Δήμο Δέλτα, μέσα από συνεργασίες με τοπικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και διεθνείς φορείς.
Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να υλοποιούμε πολιτικές που προωθούν τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορέσουν να απολαύσουν και να εκτιμήσουν αυτούς τους ανεκτίμητους φυσικούς πόρους όπως κάνουμε σήμερα».
Δείτε επίσης: “Καμπανάκι” φορέων για υγροβιότοπους: Κοτύχι και Καιάφας αν και σπάνιοι είναι αναξιοποίητοι