Δυτική Μακεδονία: H Λίμνη Χειμαδίτιδα με τον φυσικό της πλούτο
Πηγή: ERTnews

Δυτική Μακεδονία: H Λίμνη Χειμαδίτιδα με τον φυσικό της πλούτο

Στα νότια του νομού Φλώρινας βρίσκεται η άγνωστη Λίμνη Χειμαδίτιδα, κοντά στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης, μία λίμνη με φυσικό πλούτο

Η Λίμνη Χειμαδίτιδα Καλύπτει μια επιφάνεια 9.600 στρεμμάτων με μέγιστο μήκος τα 6,3 χλμ. και μέγιστο πλάτος τα 2,5 χλμ. που αποτελεί ένα ιδανικό ενδιαίτημα για πολλά παρυδάτια και υδρόβια πουλιά.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τουρούντζαπρόεδρο κοινότητας Ολυμπιάδας, η άγνωστη λίμνη της δυτικής Μακεδονίας, έχει έναν καταπληκτικό υγροβιότοπο, με έναν εντυπωσιακό πλούτο άγριας ζωής, όμως είναι ξεχασμένη και δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά, γι’ αυτό και η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα, ώστε να αναδειχθεί ο τόπος.

Όπως είπε ο κ. Βασίλης Θυμιάνης, ψαράςμέλος αλιευτικού συλλόγου Αετού, η λίμνη είναι πλούσια σε ψάρια, ενώ εμφανίστηκαν και κύκνοι πριν από πέντε χρόνια. Η στάθμη των νερών που είναι καθαρά, είναι χαμηλή και προσπάθεια όλων είναι να την προστατεύσουν για να τη βρουν τα παιδιά τους έτσι όπως είναι σήμερα.

Η λίμνη οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια είναι τόπος χειμαδιών, λόγω του ήπιου κλίματος και των υπήνεμων όρμων στα δυτικά της. Παλιότερα ονομαζόταν έλος Ρούδνικ και λίγο αργότερα, λίμνη Αναργύρων. Περικλείεται από δύο ήρεμους λόφους στα δυτικά και στα ανατολικά, ενώ στα βόρεια καταλήγει σε μια μεγάλη περιοχή με καλλιέργειες που δημιουργήθηκαν από τα εκτεταμένα αποστραγγιστικά έργα της δεκαετίας του 1960. Από τότε η λίμνη δέχεται πίεση από τις γεωργικές δραστηριότητες και έχει καταλήξει να είναι ευτροφική, ενώ η παράνομη θήρα είναι μόνιμη στη περιοχή. Παρόλα αυτά ο πλούτος της άγριας ζωής στην περιοχή είναι μεγάλος.

Πάνω από 150 είδη πουλιών ζούνε στη Χειμαδίτιδα. Η λίμνη αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο για την σπάνια βαλτόπαπια και το γκισάρι, καθώς αυτά τα δύο είδη πάπιας δημιουργούν εκεί τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της χώρας. Γύρω από τη λίμνη πετάνε πολλά αρπακτικά, όπως θαλασσαετοί, φιδαετοί, γερακίνες, αετογερακίνες, καλαμόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, σφηκιάριδες, σαΐνια, πετρίτες, χρυσογέρακα, νανογέρακα, μαυροκιρκίνεζα, κιρκινέζια, μπούφοι, τυτούδες και κουκουβάγιες. Συναντά ακόμη κανείς σταχτόχηνες, ασπρομέτωπες χήνες, βουκεφάλες, νανοπρίστες, κιρκίρια, σφυριχτάρια, χουλιαρόπαπιες, σαρσέλες, μαυροκέφαλες πάπιες, φερεντίνια και πρασινοκέφαλες. Σημαντική είναι η παρουσία από κοπάδια αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων που έχουν μάλιστα συνηθίσει την παρουσία των ανθρώπων λόγω των ψαράδων που επισκέπτονται τη λίμνη συχνά.

Πλούσια είναι και η ιχθυοπανίδα της λίμνης. Στα νερά της Χειμαδίτιδας ζούνε γριβάδια, τούρνες, γληνιά, τσιρώνια, γουλιανοί, μαυροτσιρώνια και άλλα.

Πηγή: ERTnews

Loading

Play