Τα μινωικά φαγητά, τα τοπικά κρητικά προϊόντα, η αυθεντική κρητική κουζίνα ως υπόδειγμα της κρητικής διατροφής και η λαϊκή παράδοση αναδείχθηκαν με επιτυχία στο 10ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Η διοργάνωση αυτή, που οργανώθηκε από πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στην Πολυθέα Ηρακλείου με ελεύθερη είσοδο και απολαμβάνει τη διαχρονική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Το φετινό φεστιβάλ, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, έλαβε επίσης την υποστήριξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, του Τοπικού Συμβουλίου και της Ενορίας Πολυθέας, αποτελώντας μια χαρμόσυνη γιορτή της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών παραδόσεων του νησιού.
Το φεστιβάλ κρητικής κουζίνας «μάγνησε» πολλούς πολίτες που επισκέφθηκαν τον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού, ενθουσιασμένοι από τα αρώματα και τις μοναδικές γεύσεις που προσέφεραν τα παραδοσιακά παρασκευάσματα κρητικών φαγητών, τα οποία ετοίμαζαν επιτόπου δεκάδες μέλη πολιτιστικών συλλόγων. Οι παλιές συνταγές που αναβίωναν περιλάμβαναν μινωικά φαγητά και άλλες παραδοσιακές γεύσεις της κρητικής κουζίνας, ενώ οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την τέχνη της καλαθοπλεκτικής, την αγγειοπλαστική, τη λειτουργία του παραδοσιακού καφενείου, τη παλαιά προσκόμιση και άλλες παραδόσεις.
Οι διοργανωτές του φεστιβάλ τόνισαν την ποικιλία των γαστρονομικών απολαύσεων που προσφέρθηκαν, από αρχαίες μινωικές συνταγές μέχρι σύγχρονες ερμηνείες της κλασικής κρητικής κουζίνας. Για την επιτυχία του φεστιβάλ ως θεσμού και την αξία του στην «μετάδοση» της κληρονομιάς στη νεολαία, μίλησαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ανδρέας, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη, ο δήμαρχος Μινώα Βασίλης Κεγκέρογλου, η πρόεδρος του φεστιβάλ Λένα Ηγουμενάκη, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πολυθέας Καλλιόπη Βιδάκη, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πολυθέας Γιάννης Χατζάκης, η σεφ και επίτιμο μέλος του φεστιβάλ Ντίνα Νικολάου, ενώ την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Καλλέργη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο λέκτορας του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Απλαδάς.
«Η Περιφέρεια στηρίζει διαχρονικά το φεστιβάλ κρητικής κουζίνας, καθώς και άλλες διοργανώσεις και δράσεις που προβάλλουν τα κρητικά προϊόντα, την λαϊκή παράδοση και την κρητική διατροφή», δήλωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη, που συμμετείχε στη διοργάνωση μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Ξυλούρη, την εντεταλμένη σύμβουλο Παιδείας Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Βαμβακά.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά κρητικά φαγητά και να παρακολουθήσουν ζωντανές παρουσιάσεις της αυθεντικής διατροφικής και κοινωνικής παράδοσης του τόπου. Οι επισκέπτες, ειδικά οι νέες γενιές, μπορούσαν να θαυμάσουν την τέχνη της πανεροπλεκτικής και της υφαντικής με τον παραδοσιακό αργαλειό, αλλά και να παρακολουθήσουν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ο άρτος ο επιούσιος». Εντυπωσιακή ήταν και η παιδική γωνίτσα, όπου δεκάδες παιδιά, με καθοδήγηση από παιδαγωγούς και γιαγιάδες, παρασκεύαζαν παραδοσιακές συνταγές.
Το γιορταστικό κλίμα ενίσχυσε η μουσική του συγκροτήματος του Γιώργου Γλυκοκόκκαλου, ενώ παραδοσιακοί κρητικοί χοροί παρουσιάστηκαν από τον λαογραφικό όμιλο «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης», προσελκύοντας τη συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, βραβεύτηκαν σύλλοιγοι για τις γεύσεις που παρουσιάσαν και κέρδισαν τη θετική κρίση της επιτροπής.