Φλώρινα: Εν αναμονή της απόφασης για «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα – Αντιδρούν οι πολίτες – Παρούσα η Ελληνική Λύση (ΒΙΝΤΕΟ)

Φλώρινα: Εν αναμονή της απόφασης για «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα – Αντιδρούν οι πολίτες – Παρούσα η Ελληνική Λύση (ΒΙΝΤΕΟ)

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα το πρωί και ολοκληρώθηκε περί τις 15:00 το μεσημέρι χωρίς ωστόσο να έχει βγει μέχρι στιγμής απόφαση.

Με παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου εκκίνησε η δικαστική διαδικασία για την ανατροπή της δικαστικής απόφασης με την οποία ουσιαστικά επιχειρήθηκε να τεθούν οι βάσεις για την ύπαρξη “μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα”, μέσω της έγκρισης λειτουργίας του σωματείου με την επωνυμία “Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα”.

Ο κύριος Ντογιάκος με προσωπική παρέμβασή του, είχε ζητήσει από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Φλώρινας Αναστασία Καλαϊτζή να ασκήσει ανακοπή κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Φλώρινας, με την οποία αναγνωρίστηκε το σωματείο με την επωνυμία “Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα”, και το οποίο μεταξύ των σκοπών του θέτει και τη “διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα” και την “υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα“.

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα το πρωί και ολοκληρώθηκε περί τις 15:00 το μεσημέρι χωρίς ωστόσο να έχει βγει μέχρι στιγμής απόφαση.

Το παρόν στο δικαστικό Μέγαρο Φλώρινας έδωσε η ελληνική λύση με παρουσία του Κυριάκου Βελόπουλου, του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα, του Τομεάρχη πολιτισμού και πολιτευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κομνηνού Γεώργιου και του πολιτευτή Πιερίας και τομεάρχη Προστασίας του πολίτη Ζεϊμπέκη Νικόλαου.

Πολίτες έξω από το Δικαστικό Μέγαρο έκαναν λόγο για εθνική ντροπή ενώ μιλώντας στην κάμερα της politic, ιατρός της περιοχής υποστηρίζει πως το γλωσσικό ιδίωμα για το οποίο γίνεται λόγος είναι βουλγάρικο και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Η απόφαση

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε στις 27/7/2022 και η ανακοπή απο την κα Καλαϊζτή (μετά την παρέμβαση του κ. Ντογιάκου) απαντά ευθέως πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν “Μακεδόνες” πολίτες, που ομιλούν αυτή τη γλώσσα, αλλά Έλληνες πολίτες, που ομιλούν την ελληνική γλώσσα, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αναγνώρισης του σωματείου παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας μειονότητας.

Η απόφαση αυτή, εχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και απο νομικούς, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η Βασιλική Θάνου (πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός) με άρθρο της σχολίασε ως “νομικά ορθή και εθνικά επιβεβλημένη η ασκηθείσα ανακοπή από την Εισαγγελέα Φλώρινας”.

Η ανακοπή

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, το καταστατικό του σωματείου θεωρεί δεδομένη την αυθαίρετη θέση “ότι υφίσταται στα όρια της ελληνικής επικράτειας ως ομιλούμενη μια ξένη γλώσσα, η “μακεδονική”, οποία “ομιλείται ιδίως στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας””.

Oπως διευκρινίζει η εισαγγελέας, ως “μακεδονική” αναγνωρίζεται η γλώσσα μόνο των πολιτών του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. “Ο προσδιορισμός της γλώσσας “μακεδονική”, που αναφέρεται στη συμφωνία των Πρεσπών, μόνο περιγραφική ομοιότητα ενέχει με τη γεωγραφική περιφέρεια της Μακεδονίας, που αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με αυτήν, ως σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα, το οποίο, κατά κάποιους, ομιλούνταν στα γεωγραφικά όρια της Μακεδονικής Περιφέρειας της Ελληνικής Δημοκρατίας … Αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν “Μακεδόνες” πολίτες, που ομιλούν αυτή τη γλώσσα, αλλά Eλληνες πολίτες, που ομιλούν την ελληνική γλώσσα, είναι πρόδηλο ότι οι ως άνω σκοποί του αναγνωρισθέντος σωματείου δεν είναι διόλου σαφείς, καθώς το καταστατικό του είναι αντικειμενικά πρόσφορο να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα και την εντύπωση ότι το αναγνωρισθέν σωματείο ενδεχομένως να επιδιώκει την προώθηση άλλου γλωσσικού ιδιώματος υπό τον τίτλο μακεδονική γλώσσα, μη υπαρκτού στην Ελλάδα…”.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, από τη σκοπούμενη συστηματική καλλιέργεια σε βάθος χρόνου στον πληθυσμό της Μακεδονίας και της Θράκης μιας άλλης, ξένης γλώσσας που αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία ως γλώσσα ενός ξένου κράτους που συνορεύει με την ελληνική επικράτεια, προκύπτει αντίθεση του σκοπού του σωματείου με την ελληνική τάξη και ασφάλεια.

Δείτε επίσης: Φοιτητές έφτιαξαν μικρογραφία της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου με 11 κιλά σπαγγέτι και ταλιατέλες

Loading

Play