Φοιτητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου θα συμμετάσχουν σε άσκηση πεδίου στα μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου επιστρέφει στην Λέσβο για την ετήσια άσκηση πεδίου στο Γεωπάρκο Λέσβου, η οποία διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μια ομάδα φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου θα διεξάγει άσκηση πεδίου στη Λέσβο από τις 17 έως τις 22 Αυγούστου 2024, συνοδευόμενοι από τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας, καθηγητή Genhou Wang, και τον καθηγητή Zhang Jianping. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, θα είναι ο συντονιστής της εκπαιδευτικής άσκησης και επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει δημιουργήσει στη Λέσβο εκπαιδευτική βάση για ασκήσεις υπαίθρου των φοιτητών, επιβεβαιώνοντας τις προοπτικές συνεργασίας με σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού και την δυναμική που προκύπτει από την αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, καθιερώνοντας το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου ως πρότυπους προορισμούς εκπαίδευσης για φοιτητές από διάφορες χώρες.

Η συνεργασία αυτή ενισχύθηκε τον Ιούλιο του 2015 με τη signing ενός Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και έχει συνεχιστεί ετησίως με θετικά αποτελέσματα και την υλοποίηση ασκήσεων υπαίθρου κάθε χρόνο στη Λέσβο.

Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά την πανδημία, συνεχίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο πανεπιστημίων με τη διοργάνωση θερινού σχολείου, που παρέχει τη δυνατότητα σε Έλληνες και Κινέζους φοιτητές να γνωρίσουν και να μελετήσουν στρατηγικές, μεθοδολογίες και τεχνικές για την ανάδειξη φυσικών γεωλογικών μνημείων και προστατευόμενων περιοχών στη Δυτική Λέσβο, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

Ο βασικός σκοπός της φετινής εκπαιδευτικής δράσης είναι η γνωριμία με τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, εξερευνώντας τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους, καθώς και τις μεθόδους συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα, οι φοιτητές θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα της UNESCO “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO”, σχετικά με τη γεω-ανάπτυξη περιοχών γεωπάρκων και την ερμηνεία της φυσικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, οι φοιτητές θα εκτελέσουν ασκήσεις πεδίου στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, επισημαίνοντας ότι το Γεωπάρκο Λέσβου λειτουργεί ως φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη γεωλογικών φαινομένων και φυσικών προστατευόμενων περιοχών, ενώ παράλληλα ευαισθητοποιεί το κοινό. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης παρατηρήσεις στα ηφαιστειακά κέντρα της Λεπετύμνου, της Ανεμώτιας, της Βατούσας, του Μεσοτόπου και της ‘Αγρας, τον ηφαιστειακό λαιμό της Πέτρας, το γεωθερμικό πεδίο του Πολυχνίτου, το τεκτονικό παράθυρο του Ολύμπου, τα γεωλογικά μνημεία του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης, καθώς και επισκέψεις σε μνημεία και Μουσεία της Λέσβου, καθώς και στα Κάστρα Μυτιλήνης και Μήθυμνας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον πλούτο και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου, να συμμετάσχουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης καθώς και να παρατηρήσουν πουλιά στους σπουδαιότερους υδροβιότοπους της δυτικής Λέσβου. Ξεχωριστή εκπαιδευτική δραστηριότητα θα λάβει χώρα στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, με τη χρήση του ιδιαίτερου σκάφους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που διαθέτει γυάλινο πυθμένα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading