Η… καρδιά της ρομποτικής κτυπά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών! 
SONY DSC

Η… καρδιά της ρομποτικής κτυπά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών! 

Η… καρδιά της ρομποτικής και των αυριανών εφευρετών ετοιμάζεται να κτυπήσει στον δήμο Νεάπολης-Συκεών! Πρόκειται για το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί επί διήμερο με τη συμμετοχή 471 μαθητών από 57 διαφορετικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και παιδιά Νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων.

Το Φεστιβάλ Ρομποτικής ξεκίνησε πριν 11 χρόνια με πρωτοβουλία της διευθύντριας τότε του Πειραματικού Γυμνασίου του πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη Ελένης Μούζουρα, και αποτελεί πλέον ένα πανελλήνιο και καταξιωμένο θεσμό, τον οποίο «αγκάλιασε» και στήριξε από την πρώτη στιγμή ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Μάλιστα φέτος αποκτούν δυναμικότερη παρουσία τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και οι μαθητές των ειδικών σχολείων, σε μια προσπάθεια, όπως εξηγεί η κα. Μούζουρα, διευθύντρια σήμερα του Πειραματικού Λυκείου του Πα.Μακ., να δοθούν ίσες ευκαιρίες, και χωρίς αποκλεισμούς, στους μαθητές όλων των βαθμίδων της προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται και η αξία της συμπεριληπτικότητας με την ισότιμη συμμετοχή και των παιδιών με αναπηρίες.

Το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής (ΜΦΡ) θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2024 στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, περ. Στρεμπενιώτη). Αυτό διεξάγεται με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, των Διευθύνσεων Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Νεάπολης-Συκεών, τα Εργαστήρια Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ., όπως και το εργαστήριο Υπολογιστικών Μεθοδολογιών και Επιχειρησιακής Έρευνας του Τμήματος Εφ. Πληροφορικής του Πα.ΜαΚ. 

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας να φιλοξενούμε στον δήμο μας επί δεκαετία το Φεστιβάλ Ρομποτικής και να βλέπουμε τα παιδιά μας να αξιοποιούν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους στην αναζήτηση και δημιουργία έξυπνων εφαρμογών της ρομποτικής, ανοίγοντας έτσι τους μεγάλους δρόμους της υψηλής τεχνολογίας στους οποίους φιλοδοξούν και μπορούν να βαδίσουν στο μέλλον. Και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους, ειδικά στους εκπαιδευτικούς του Πειραματικού Γυμνασίου, στη διευθύντρια σήμερα του Πειραματικού Λυκείου Ελένη Μούζουρα και τους δεκάδες εθελοντές που στηρίζουν τον θεσμό με κόπους και θυσίες. Ο δήμος μας δεν μπορεί παρά να είναι σταθερά στο πλευρό τους στηρίζοντας αυτές τις προσπάθειες με κάθε τρόπο. Αφούν τα παιδιά μας, αφορούν το μέλλον τους», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. 

Θεματικοί άξονες και παράλληλες δράσεις

Από τις 8.30 το πρωί έως και τις απογευματινές ώρες οι χώροι της Αίθουσας Τέχνης και του Δημοτικού Κλειστού Θεάτρου Νεάπολης θα μετατραπούν το Σαββατοκύριακο σε απέραντα εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας, όπου τα παιδιά κατά ομάδες θα δουλέψουν πάνω σε σχέδια και ιδέες, οι οποίες στη συνέχεια θα παρουσιαστούν, και με τις καλύτερες από αυτές να βραβεύονται στην ολοκλήρωση-κορύφωση του Φεστιβάλ.

Οι θεματικοί άξονες που θα απασχολήσουν τις ομάδες μαθητών και μαθητριών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής είναι η Εκπαιδευτική Ρομποτική, οι Έξυπνες Συσκευές και τα Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής

Στόχος των διοργανωτών είναι η ενθάρρυνση των μαθητών για ενασχόληση με την κατασκευή και τον προγραμματισμό αυτοσχέδιων ρομποτικών κατασκευών, η ομαδική εργασία, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η καινοτομία και ευρεσιτεχνία, μέσα από την ανακαλυπτική μάθηση.

Το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής είναι υβριδικό τόσο με δια ζώσης όσο και με διαδικτυακές παρουσιάσεις. 

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, που υποστηρίζεται από 125 εκπαιδευτικούς, θα υλοποιηθούν παράλληλες δράσεις, όπως:

  • ραδιοφωνικές συνεντεύξεις μαθητών, εκπαιδευτικών στο European School Radio, 
  • παράσταση για τα νήπια
  • διάλεξη για τη Προσβασιμότητα στην Εκπαιδευτική Ρομποτική από το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ., 
  • διάλεξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη από το εργαστήριο Υπολογιστικών Μεθοδολογιών και Επιχειρησιακής Έρευνας του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
  • διαλέξεις για εκπαιδευτικούς και γονείς από καθηγητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν δια ζώσης, καλές πρακτικές εφαρμογής εκπαιδευτικής ρομποτικής στις σχολικές τους μονάδες, ενώ θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση των δράσεων, χαιρετισμών και του αγωνιστικού μέρους των ρομποτικών επιδείξεων στον σύνδεσμο: https://www.mfr.kmaked.eu 

Loading

Play