Παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του έργου “INCAREHEART”
Δύο καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια παρουσίασε η ομάδα του ευρωπαϊκού έργου “INCAREHEART” στην εκδήλωση “Open Pilot Day” που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, στο MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη.
Το ευρωπαϊκό έργο “Pre-commercial Procurement of innovative ICT-enabled integrated care solutions to advance multidisciplinary health and care for patients with chronic heart failure” με το ακρωνύμιο “INCAREHEART”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020, είναι ένα ευρωπαϊκό έργο καινοτομίας που στοχεύει στη βελτίωση της φροντίδας και της διαχείρισης ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επικεφαλής εταίρος του έργου, συνεργάζεται με την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υλοποιώντας πρωτοποριακές δράσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της καρδιολογικής φροντίδας.
Η εκδήλωση είχε στόχο την παρουσίαση και την αξιολόγηση των λύσεων τηλεπαρακολούθησης που εφαρμόζονται πιλοτικά σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στην ημερίδα συμμετείχαν κορυφαίοι ειδικοί στην ψηφιακή υγεία και τον τομέα της καρδιολογίας, αναδεικνύοντας τις καινοτόμες λύσεις του έργου “INCAREHEART” όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες “CareCardia” και “CORRAL”, που προσφέρουν ολοκληρωμένη τηλεματική παρακολούθηση ασθενών. Οι ασθενείς μπορούν να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο από τους θεράποντες ιατρούς τους, βελτιώνοντας έτσι τη διαχείριση της υγείας τους και μειώνοντας τις εισαγωγές σε νοσοκομεία.
Στην εκδήλωση, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης και της συνεργασίας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ενώ ο Καθηγητής Αντώνης Ζιάκας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της καινοτομίας στην καρδιολογία. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Jämtland Härjedalen της Σουηδίας παρουσίασαν τους στόχους του έργου και τις προοπτικές εφαρμογής των ψηφιακών λύσεων στην καθημερινή κλινική πρακτική.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζητήσεις γύρω από τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της καινοτομίας στον τομέα της Υγείας, καθώς και τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της Ιατρικής. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήσεις και να συμμετάσχουν ενεργά μέσω live streaming, προσφέροντας έτσι πρόσβαση στην ενημέρωση και τη συμμετοχή πολίτων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο όπου οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου “INCAREHEART” αντάλλαξαν προτάσεις για τη μελλοντική αξιοποίηση των λύσεων για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Καλλίτσα Πανταζή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ