Στο πλαίσιο της δράσης μαθητές και μαθήτριες περιηγήθηκαν στον χώρο της αγοράς της αρχαίας πόλης των Φιλίππων
Μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης της Καβάλας συμμετείχαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αρχαία αγορά των Φιλίππων, μια ιστορική και κοινωνικά σημαντική τοποθεσία. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Εκπαιδευτικό Κέντρο για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Φιλίππων, είχε ως στόχο να τονίσει τη σημασία της γνήσιας ανθρώπινης σύνδεσης και την αξία της μη χρηματικής ανταλλαγής.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του ΚΕΠΑ Φιλίππων, Δρ Ελένη Αντωνάρα, η προώθηση τέτοιων ανταλλαγών είναι ιδιαίτερα σημαντική σε καιρούς σαν κι αυτούς που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και η ανάγκη για επικοινωνία και κοινωνικές διασυνδέσεις είναι μεγάλη.
Στο πλαίσιο της δράσης μαθητές και μαθήτριες περιηγήθηκαν στον χώρο της αγοράς της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και αναβίωσαν την αρχαία εμπορική οδό στήνοντας μαγαζάκια και πάγκους, όχι όμως για να πουλήσουν, αλλά για να χαρίσουν δικά τους αγαπημένα βιβλία.
Επίσης, κοντά στον χώρο όπου σύμφωνα με τις ανασκαφές βρισκόταν η βιβλιοθήκη, στην ανατολική πλευρά της αρχαίας αγοράς των Φιλίππων, υλοποιήθηκαν εργαστήρια φιλαναγνωσίας με τίτλο «Περπατώ περπατώ στην αρχαία αγορά, βιβλίο βιβλίο είσαι εδώ;» με δραστηριότητες εμπνευσμένες και βασισμένες στα βιβλία του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Αμάλια», και των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Δικαίου Χατζηπλή «Χαριστική βιβλιοθήκη».
Η δράση πρόσφερε στα παιδιά έμπνευση για το πώς να «διαλαλούν» όμορφα και ποιητικά τα βιβλία τους, αλλά και πώς να χαρίζουν βιβλία με την καρδιά τους. Δημιούργησαν αφίσα κάνοντας κολάζ με τους αγαπημένους ήρωες να περιδιαβαίνουν την αρχαία αγορά και έκαναν επίκληση στη… θεά τύχη, την προστάτιδα της αρχαίας πόλης, να τους φέρει το καλύτερο δυνατό βιβλίο, διαφορετικό για τον καθένα, μιας και καθένας είναι μοναδικός.
Με το τέλος της δράσης τα παιδιά φεύγοντας, πήραν μαζί τους νέους χάρτινους φίλους και ήρωες, όπως την Αμάλια και τον Σοφοκλή, ενώ το βιβλίο που τους… διάλεξε θα συνοδεύει εμπειρίες, γνώσεις, συναισθήματα από ένα φανταστικό ταξίδι σε μια άλλη εποχή, από ένα αλλιώτικο παζάρι για παιδιά.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ) και της Εφορείας αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, με θέμα «ανταλλακτικό – χαριστικό παζάρι βιβλίου στην αρχαία αγορά».
Στη δράση που υλοποιήθηκε στις αρχές και τα τέλη Δεκεμβρίου συμμετείχαν το 9ο και 11ο δημοτικά σχολεία Δράμας, το δημοτικό σχολείο Παληού Καβάλας, το δημοτικό σχολείο Φιλίππων, το δημοτικό σχολείο Αμυγδαλεώνα, το δημοτικό σχολείο Μελισσοκομείου του δήμου Παγγαίου και το 24ο δημοτικό σχολείο Καβάλας.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Τα πρώτα κάλαντα είπαν μαθητές και φιλαρμονική στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα (ΒΙΝΤΕΟ)