Ρέθυμνο: Δράσεις για θέματα ενδοοικογενειακής βίας

Ρέθυμνο: Δράσεις για θέματα ενδοοικογενειακής βίας

Σε κοινές δράσεις για θέματα ενημέρωσης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας προχωρούν, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του δήμου Ρεθύμνης και η αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου.

Πρόκειται για δράσεις που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής του δήμου, για να ενημερωθεί η κοινωνία και να ενισχυθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Δράσεις στις οποίες επιστήμονες, ειδικοί επί του θέματος, αυτοδιοικητικοί αλλά και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δημιουργούν ένα κοινό μέτωπο κατά της βίας μέσα στις οικογένειες, ανταλλάσσουν εμπειρίες, τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης των θυμάτων βίας (κυρίως γυναίκες και παιδιά) με τη διοργάνωση θεματικών ημερίδων και συναντήσεων στο Ρέθυμνο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ρεθύμνου, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, «πρόκειται για σεμινάρια βιωματικά, διότι αυτού του τύπου τα σεμινάρια είναι τα μόνα που έχουν πραγματικό αποτύπωμα πάνω στον εκπαιδευόμενο». Τέτοιου είδους σεμινάρια αλλά και παράλληλες δράσεις, προγραμματίζονται και για φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, μιας και το εκπαιδευτικό αυτό ίδρυμα διαθέτει, σύμφωνα με την κα Γκίκα, πλειάδα σχολών που προσεγγίζει το αντικείμενο της
ενδοοικογενειακής βίας. «Έχουμε διαπιστώσει ότι οι φοιτητές ενδιαφέρονται για να γνωρίσουν τις διαστάσεις του συγκεκριμένου ζητήματος, φοιτητές ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, που θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο στην αιτιολογία πορεία και αντιμετώπιση περιστατικών», ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ρεθύμνου.

Τα σεμινάρια και οι δράσεις τέτοιου είδους, παρουσιάζουν, όπως έχει αποδειχθεί, πολύ ζωηρό ενδιαφέρον για όσους τα παρακολουθούν, με αποτέλεσμα να προγραμματίζονται νέοι κύκλοι τέτοιων σεμιναρίων. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι τόσοι πολλοί οι φοιτητές που επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν, που σχεδόν σκεφτήκαμε ότι ίσως να χρειάζεται ένα full-time πρόγραμμα μέσα στο εκπαιδευτικό έτος. Και φυσικά αυτό δείχνει ότι η βία, αφενός είναι πρόδηλη, από την άλλη πάλι δείχνει ότι τέτοιου τύπου δράσεις έχουν νόημα και προστιθέμενη αξία μέσα στη χρονιά».

Το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ρεθύμνης, έχει επίσης σχεδιάσει και άλλες δράσεις με στοχευμένο target group επαγγελματιών, διότι όσοι παρακολουθούν τα σεμινάρια αυτά – γιατροί, αστυνομικοί, ακόμη και κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι ή αυτοδιοικητικοί – μπορεί να βρεθούν σε θέση να πρέπει να διαχειριστούν τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. «Καλώς ή κακώς, φτάνουμε πρώτοι στα περιστατικά, όπως και οι αστυνομικοί και οι γιατροί» ανέφερε η κα Γκίκα. «Τους υποδέχονται και τους υποδεχόμαστε πρώτοι, είτε στα νοσοκομεία, είτε καλούμαστε στο τηλέφωνο για να φτάσουν για παράδειγμα οι αστυνομικοί επιτόπια στο χορό της βίας, και κατόπιν τα θύματα πηγαίνουν στα κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών. Οπότε η εκπαίδευση όλων αυτών των ανθρώπων έχει να προσφέρει στα θύματα».

Όπως ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος, πολλές φορές τα στοιχεία και τα ποσοστά ερευνών από φορείς ή και πανεπιστημιακά ιδρύματα, είναι πλασματικά, μιας και υπάρχει μεγάλος αριθμός μη δηλωμένων περιστατικών. «Αυτό αφορά κυρίως τις μικρές κοινωνίες, οι οποίες δυστυχώς, σε αυτό το ζήτημα δεν μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μεγάλων αστικών κέντρων, των μεγάλων πόλεων. Οπότε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ως επί το πλείστον κρύβονται και θάβονται. Πρέπει βέβαια να δεχτούμε, πως τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός που αφορά σε καταγραφές περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και ο αριθμός των γυναικών που απευθύνονται στα κέντρα, αυξάνεται. Αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες, αλλά και τα παιδιά που είναι κι αυτά θύματα, έχουν σοβαρή ανάγκη από νομική στήριξη, εργασιακή υποστήριξη, συμβουλευτική συμβολή κοινωνικού λειτουργού, ενημέρωση για το τι χρειάζονται τα παιδιά τους. Ακόμα για το τι επιδόματα μπορούν να λάβουν, ποιοι είναι οι τρόποι να επανασυνδεθούν με την κοινότητα και πως μπορεί να σταθεί μόνη της η γυναίκα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Ρέθυμνο, αυτό που πάντα συμβαίνει σε πρώτο επίπεδο, είναι να κατευθύνονται τα θύματα βίας στους ξενώνες σε Χανιά και σε Ηράκλειο. «Για τις πρώτες μέρες μπορούμε να φιλοξενήσουμε στο Ρέθυμνο, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην είναι εντοπίσιμα τα θύματα από τους θύτες και να υπάρχει διακριτικότητα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Γκίκα.

Όπως διαφαίνεται, η σχέση των αστυνομικών με το κέντρο συμβουλευτικής στο Ρέθυμνο είναι πλέον άρρηκτη αλλά και κομβική, και για τον λόγο αυτό έχει αποφασισθεί να δοθεί βαρύτητα και στην εκπαίδευση των αστυνομικών, ώστε να επενδύσουν σε αυτήν τη σχέση, τόσο οι επιστήμονες και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξετάζεται σοβαρά η οργάνωση σεμιναρίων για το επόμενο διάστημα και προς ένα ακόμη κλάδο – αυτόν των εκπαιδευτικών. «Πιστεύουμε ότι παρόμοια σεμινάρια, προς τους εκπαιδευτικούς του Ρεθύμνου, ανεξαρτήτως βαθμίδας και αν υπηρετούν στο δήμο Ρεθύμνης ή σε κάποιο άλλο μικρότερο δήμο, θα έχουν πάντα σοβαρό θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση επιμέρους προβλημάτων που παρατηρούνται μέσα σε μία οικογένεια, όπως για παράδειγμα το διαζύγιο. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι προετοιμασμένοι να το διαχειριστούν στο σχολείο, και επειδή πια τα διαζύγια παίρνουνε διάσταση επιδημίας με φοβερές επιπτώσεις στο παιδί, και επειδή εκπαιδευτικοί ζουν τον περισσότερο χρόνο με τα παιδιά και έχουν μεγαλύτερη τριβή και μεγάλη επιρροή στις προσωπικότητες των παιδιών, θεωρούμε πως οι εκπαιδευτικοί είναι μία ομάδα που είναι σημαντικό στο να εκπαιδευτεί, να ευαισθητοποιηθεί και να της δώσουμε εργαλεία και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί στο σχολείο τα παιδιά, σε όλο το φάσμα συμμετοχής τους και εμπλοκής τους εξ αιτίας ενός διαζυγίου».

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play