Ντυμένα με μαύρα ρούχα ή με ποντιακές παραδοσιακές φορεσιές, περισσότερα από 120 παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως έξι ετών τραγούδησαν τα ποντιακά τραγούδια «Την πατρίδα μ’ έχασα» και «Πάρθεν η Ρωμανία». Οι παιδικές φωνές εναρμονίστηκαν απόλυτα με τον ήχο της λύρας και το νταούλι έδωσε τη δυναμική στον ρυθμό. Τα παιδιά συμμετείχαν στη εκδήλωση τεσσάρων νηπιαγωγείων του δήμου Θέρμης και εντυπωσίασαν τόσο με τις φωνητικές τους ικανότητες όσο και με το χορευτικό τους.
«Φέτος ενώνουμε τις φωνές μας τέσσερα νηπιαγωγεία, από δυο που ήμασταν πέρυσι. Έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή κι αυτό είναι και το πιο ευχάριστο», επισήμανε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», η Άννα Φανή, νηπιαγωγός στο 1ο νηπιαγωγείο Θέρμης, που μαζί με την επίσης νηπιαγωγό Αγγελική Ψαρρά ανέλαβαν κυρίως την ευθύνη της εκδήλωσης.
«Η ιστορία του Πόντου είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Ο διωγμός των Ποντίων από την πατρίδα τους (με τον βάρβαρο τρόπο που συνέβη) δίνει την ευκαιρία στα νήπια να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους», τονίστηκε σε μηνύματα των διοργανωτών, στη διάρκεια της εκδήλωσης.
Επισημάνθηκε, δε, ότι το σημαντικότερο παιδαγωγικό όφελος της εκδήλωσης είναι η σύνδεση των παιδιών με την κοινότητα, τόσο την εκπαιδευτική όσο και την τοπική, εξελίσσοντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
Η πλατεία της Θέρμης «πλημμύρισε» από κόσμο, από συναισθήματα και έντονη φόρτιση, όταν τα μικρά παιδιά απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στους Έλληνες του Πόντου και την τραγωδία του 1919. «Η απαγγελία στα ποιήματα έγινε και στα ποντιακά. Μάθαμε από όλη αυτή τη διαδικασία ότι μπορούν και σε αυτή την πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά να μάθουν ποντιακά. Αυτό που προσπαθούμε είναι να προσεγγίσουν τα παιδιά με πολύ όμορφο και παιγνιώδη τρόπο την ιστορία του Πόντου», εξήγησε η κ. Φανή.
Το ποντιακό ομάλ πάντως ήταν αυτό που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους, που έγιναν ένας μεγάλος κύκλος, με ενωμένα χέρια και περίσσευμα συγκίνησης.
Όσο για το μενού, αυτό περιελάμβανε πολλές και διαχρονικές συνταγές του Πόντου από τα χέρια των γιαγιάδων, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απογείωσαν τη γεύση στα πιροσκί και σε άλλες παρασκευές της ποντιακής κουζίνας.
Αναστασία Τελιανίδου
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Φανή