Η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τους ίδιους όρους που ήρθαν παγκοσμίως και η πανδημία. Πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ένας μηχανισμός χρηματοδότησης ανάλογος του Ταμείου Ανάκαμψης σε επίπεδο ΕΕ, που θα συνδράμει και θα καλύψει όλα τα σημαντικά έργα θωράκισης των μεγάλων αστικών κέντρων από τις κλιματικές αλλαγές.
Ο περιφερειάρχης Αττικής ανέδειξε τη σημασία της μητροπολιτικότητας ως του μοναδικού βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης που μπορεί να αποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, αναγνωρίζοντας ότι τα δεδομένα στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας δεν είναι ίδια με αυτά άλλων περιφερειών της χώρας. Είναι η μοναδική Περιφέρεια στον πλανήτη που παράγει το 48% του ΑΕΠ της χώρας και εν τούτοις έχει σχεδιαστεί άναρχα. Οι υποδομές μας δεν έχουν δημιουργηθεί για να φιλοξενήσουν 4,5 εκατομμύρια πολίτες.
Πρόσθεσε ότι απαιτείται ένας ευέλικτος μηχανισμός με ακαριαία αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση κρίσεων, και ότι η υλοποίηση των έργων θα πρέπει να γίνεται από έναν μόνο φορέα δημόσιου συμφέροντος. Αυτός ο φορέας θα κρίνεται και θα λογοδοτεί, και δεν μπορεί να μεταθέτει τις ευθύνες για καθυστερήσεις ή αποτυχίες.
Ανέφερε ότι η πολιτική προστασία εστιάζει στην πρόληψη και την ετοιμότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμευτεί να διαθέσει τουλάχιστον το 30% των πόρων του ΕΣΠΑ, που ανέρχονται σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αποκλειστικά για δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Ο Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η πολιτική προστασία περιλαμβάνει και την αποκατάσταση υποδομών, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τονίζοντας ότι οι απαραίτητοι πόροι είναι κρίσιμοι για την αποτελεσματική υλοποίηση των σχεδίων.
Κλείνοντας, τόνισε: Η κλιματική κρίση είναι μια υπαρξιακή απειλή για τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά, για τις επόμενες γενιές.