Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τη νέα γραμμή ανακύκλωσης-συλλογής οργανικών αποβλήτων η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφει ο δήμος Θέρμης.
Λίγο πριν από τις γιορτές ο δήμος Θέρμης παρέλαβε τους πρώτους 2,5 τόνους εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ) που προήλθε από την ποσότητα των βιοαποβλήτων τα οποία είχε συλλέξει με τη χρήση του καφέ κάδου. To κομπόστ παρέλαβαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στέλιος Γκιζάρης. Από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ ΚΜ) την παράδοση του υλικού έκανε ο πρόεδρος Μιχάλης Γεράνης. Η παράδοση έγινε στον αδειοδοτημένο χώρο προσωρινής εναπόθεσης ογκωδών αποβλήτων στο Νέο Ρύσιο.
Ο δήμος Θέρμης, πρωτοπόρος σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας, ξεκίνησε τη Διαλογή στην Πηγή των Βιοαποβλήτων με παράλληλη εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετάω» πριν από ενάμιση χρόνο. Αξιοποιώντας στο έπακρο τα μέσα συλλογής που παραδόθηκαν από σχετική προγραμματική Σύμβαση με το ΦοΔΣΑ ΚΜ (κάδους, απορριμματοφόρα) αλλά και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα καταγραφής, παρακολούθησης και προώθησης του συστήματος, συλλέγει καθημερινά υπολείμματα τροφίμων που παράγονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και λαϊκές αγορές του Δήμου. Εντός του 2025 το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλους τους μεγάλους παραγωγούς, σε περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης καθώς και σε κατοικίες.
Με αφορμή την παραλαβή του compost ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε: “Από την ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων του δήμου και τη συνεργασία της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του τομέα Καθαριότητας ως και σήμερα έχουν συλλεχθεί συνολικά από τους συμμετέχοντες πάνω από 80 τόνοι καθαρού οργανικού υλικού, οι οποίοι οδηγήθηκαν προς κομποστοποίηση. Η δράση αυτή εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του δήμου για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή, ενώ παράλληλα, είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι ενισχύει τη συμμετοχή των δημοτών μας στις διαδικασίες ανακύκλωσης”.
Τα βιοαπόβλητα αποτελούν το 40% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στην Ελλάδα (ποσοστό πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Το ποσοστό των βιοαποβλήτων στο δήμο Θέρμης είναι υψηλότερο, άνω του 80% των ΑΣΑ. Τουλάχιστον το 35% αυτών που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια» αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο. Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης οδηγεί στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων βιοαποβλήτων. Με τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων βελτιώνονται τα ποσοστά ανακύκλωσης και αυξάνεται η εκτροπή αποβλήτων από την ταφή.
Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετέχουν 45 επιχειρήσεις εστίασης και δύο λαϊκές αγορές της Νέας Ραιδεστού και του Νέου Ρυσίου. Η συλλογή γίνεται σε 36 μεγάλους κάδους 240lt και 9 μικρούς 7lt από τους οποίους συλλέγει τα βιοαπόβλητα ένα ειδικό απορριμματοφόρο. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε από την κοινότητα της Θέρμης, συγκεκριμένα από την πλατεία Παραμάνα στο κέντρο της κοινότητας και στις τριγύρω περιοχές. Εκεί εντοπίζεται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων μαζικής εστίασης. Επίσης, εντάχθηκαν επιχειρήσεις και από την επέκταση της Θέρμης, στον δρόμο Θέρμης-Χαριλάου. Η περιοχή εκεί είναι πιο αραιοκατοικημένη, γεγονός που διευκολύνει τη συλλογή και αποκομιδή των βιοαποβλήτων.
Στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης της απόδοσής του ο δήμος Θέρμης πραγματοποίησε έρευνα αξιολόγησης του πιλοτικού προγράμματος μέσω ερωτηματολογίου προς τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό. Μερικά από τα ευρήματα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:
1. Πως θα χαρακτηρίζατε την έως τώρα εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο πετάω»; Απαντήσεις: πολύ καλό 38%, καλό 38%, ελλιπές 14%, δεν με εξυπηρετεί 8%, άλλο 3%.
2. Πόσο ευχαριστημένοι είστε από την απόδοση/συνέπεια του Δήμου; Απαντήσεις: πάρα πολύ 68%, πολύ 24%, λίγο 5%, καθόλου 3%.
3. Στο ερώτημα «Πώς αξιολογείτε τη συνολική οργάνωση και τη ροή του προγράμματος; (1: Κακή 5: Τέλεια), η μέση αξιολόγηση ήταν 4,22. Επίσης: το 89% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα δηλώνει ότι διευκολύνεται από τις προγραμματισμένες μέρες και ώρες αποκομιδής του δήμου. Παράλληλα, το 70% αναφέρει ότι θα πρότεινε με σιγουριά σε κάποια άλλη επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα του καφέ κάδου.