Οικονομικά των δήμων: Σημαντικά ζητήματα στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης πριν το ετήσιο συνέδριο

Οικονομικά των δήμων: Σημαντικά ζητήματα στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης πριν το ετήσιο συνέδριο

Σημαντικά ζητήματα των οικονομικών των δήμων και οι νέες πολιτικές για την τοπική ανάπτυξη συζητήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Η οικονομική κατάσταση των δήμων, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και οι προϋποθέσεις για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την πέμπτη κατά σειρά προσυνεδριακή συνάντηση αιρετών της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου που θα διεξαχθεί 7-9 Νοεμβρίου στη Ρόδο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου κατά την ομιλία του υπογράμμισε τον ιδιαίτερο και κρίσιμο χαρακτήρα του φετινού ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Όπως ανέφερε, η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε με τους δήμους να αντιμετωπίζουν πολλά δυσεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα. Γεγονός που απαιτεί από την Αυτοδιοίκηση νέα προσέγγιση, νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων και αποφάσεις που θα οδηγήσουν στη δυναμική επανεκκίνησή της. Η Χάρτα της Αυτοδιοίκησης, ως μοχλός θεσμικού εκσυγχρονισμού, θα είναι κρίσιμη για την αποδοχή των αναγκαίων πόρων στους δήμους.

Αναφερόμενος στα οικονομικά των δήμων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, οι δήμοι συνεχίζουν να μην μπορούν να καλύψουν το λειτουργικό τους κόστος. Τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει θέσει το ζήτημα των οικονομικών των δήμων ως επιτακτική ανάγκη στην Κυβέρνηση, ζητώντας επιπλέον 450 εκατ. ευρώ για το 2024. Η υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για extra οικονομική ενίσχυση είναι γενναίες, αλλά οι δήμοι χρειάζονται περισσότερα να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της εποχής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, έκανε λόγο για τις δυνάμεις του συγκεντρωτικού κράτους που προσπαθούν να απομονώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ υπενθύμισε ότι οι δήμοι πρέπει να διεκδικούν την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3852/2010 για να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα καταληκτικά σχόλια τονίζουν την ανάγκη για μια επιθετική πολιτική και την υλοποίηση μιας σειράς θετικών πρωτοβουλιών, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία των δήμων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων.

Loading

Play