Πελετίδης στην POLITIC: «Ο αγώνας για μια ανθρώπινη κοινωνία, είναι η ζωή μας και δεν έχει χρονικό περιθώριο»

Πελετίδης στην POLITIC: «Ο αγώνας για μια ανθρώπινη κοινωνία, είναι η ζωή μας και δεν έχει χρονικό περιθώριο»

Την τρίτη του θητεία στον Δήμο Πατρέων ξεκίνησε από τις 15 Οκτωβρίου όταν και κέρδισε τον δεύτερο γύρο εκλογών ο Κώστας Πελετίδης.

Ο εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση δήμαρχος Πατρέων, έχει να αναδείξει μια σειρά από έργα που θα ζήλευε κάθε δήμος της χώρας μας.

Η POLITIC επικοινώνησε με τον κ. Πελετίδη, ο οποίος με χαρά δέχθηκε να μας απαντήσει μια σειρά από ερωτήσεις που είχαμε να του κάνουμε, σχετικά με το σήμερα και το αύριο της Πάτρας.

Τι θα αλλάξει την επόμενη πενταετία στην Πάτρα, γιατί τον κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι δεν φέρνει την ανάπτυξη, ποιες είναι οι προτεραιότητες του Δήμου, ήταν μερικές από τις ενότητες που ανοίξαμε.

Μέσα σε 10 ερωτήσεις προσπαθήσαμε να τον ρωτήσουμε αυτό που θα θέλατε και εσείς να τον ρωτήσετε αν τον είχατε μπροστά σας ή στην απέναντι τηλεφωνική γραμμή.

Πάμε να δούμε τι έχει να μας πει:

  • Κύριε Δήμαρχε καλησπέρα, έχετε καταφέρει να εκλεγείτε για τρίτη συνεχόμενη φορά στον Δήμο Πατρέων και μάλιστα νικώντας συμμαχία τριών υποψηφίων. Πώς έχετε καταφέρει να «κερδίσετε» τον Πατραϊκό λαό, δηλώνοντας ξεκάθαρα κιόλας ότι είστε με το ΚΚΕ;

Η ιδεολογία μας, μόνο θετικά έχει επηρεάσει την προσφορά μας στην πόλη. Είναι ο λόγος που είμαστε μπροστά σε κάθε αγώνα και διεκδίκηση, που έχουμε συγκρουστεί με τις κυβερνητικές πολιτικές και με καταστροφικούς για την πόλη μας σχεδιασμούς. Είναι ο λόγος που κρατάμε ανυπότακτη στάση, πράγμα που έχει φέρει αποτελέσματα, με τη διασφάλιση έργων και υπηρεσιών υπέρ του λαού.

Θεωρούμε ότι αυτή μας η στάση, αναγνωρίστηκε πλατιά από το λαό της Πάτρας και γι’ αυτό καταφέραμε να επανεκλεγούμε, κόντρα σε φανερές και αθέατες συμμαχίες που δημιουργήθηκαν, με στόχο να μην επανεκλεγεί Δημοτική Αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση.

  • Ο Δήμος Πάτρας παρουσιάζει προς τα έξω μια εικόνα αξιοζήλευτη, ωστόσο το τελευταίο διάστημα είδαμε εικόνες με πλημμυρισμένα μαγαζιά και κεντρικούς δρόμους. Δεν έχει καταφέρει η Δημοτική Αρχή να ανταπεξέλθει σε αντιπλημμυρικά έργα εδώ και οκτώ ολόκληρα χρόνια ή ο όγκος νερού ήταν πολύ μεγάλος;

Η αντιπλημμυρική προστασία είναι ένας τομέας που χρειάζεται κεντρικό, κρατικό σχεδιασμό, γενναία χρηματοδότηση, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, ούτε να είναι στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης, πράγμα που έχει αποδειχθεί με τα φαινόμενα που βλέπουμε ακόμα μια χρονιά, σε όλη την Ελλάδα.

Στην Πάτρα, όπως και σε πολλές ακόμα πόλεις, υπάρχουν πολλά σημεία με κατασκευαστικά λάθη δεκαετιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το υπάρχον δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων είχε κατασκευαστεί με βάση τις ανάγκες του παρελθόντος. Επομένως, χρειάζονται χρήματα για αλλαγές στα δίκτυα και διορθώσεις των κατασκευαστικών λαθών.

Σ’ αυτό το αντίξοο περιβάλλον, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, μαζί με τους εργαζόμενους, έφερε εις πέρας ένα τεράστιο έργο, ώστε να προληφθούν τα χειρότερα. Προχώρησε, με ελάχιστους εργαζόμενους, σε καθαρισμούς χιλιάδων φρεατίων, σε αποκομιδές τόνων υλικών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα, καθώς και σε προληπτικές παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, διεκδικούμε σταθερά, έργα αντιπλημμυρικής, καθώς και αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, τα οποία, να σημειώσουμε, είναι εκτός των κριτηρίων επιλεξιμότητας έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν προσφέρουν άμεση και μεγάλη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους, σε σχέση με άλλα έργα και υπηρεσίες.

  • Υπάρχουν σειρά από βίντεο στο διαδίκτυο όπου δύο άτομα παρουσιάζουν μια κατάσταση αποκαρδιωτική για τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις σε γειτονιές (γήπεδα μπάσκετ κλπ), τι συμβαίνει με αυτά τα γήπεδα;

Για εμάς, ο αθλητισμός πρέπει είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Μέσα από τον αθλητισμό χτίζουν τα παιδιά μας την προσωπικότητά τους, γνωρίζουν τη ζωή, τις δυσκολίες, τη συλλογικότητα.

Στην Πάτρα, έχουμε καταφέρει ένα πρωτόγνωρο έργο στον τομέα αυτό, χωρίς χρηματοδότηση.

Όσον αφορά στα δημοτικά γήπεδα, χρειάζεται αρχικά να σημειώσουμε, ότι ο Δήμος Πατρέων, από το 2015 μέχρι σήμερα, παραχωρεί στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της πόλης με μια απλή αίτησή τους, δωρεάν, τη χρήση για προπονήσεις και αγώνες, των 8 δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου. Φέτος, τα γήπεδα παραχωρήθηκαν στα 45 από τα 49 σωματεία που θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας (Ε.Π.Σ.Α.),τη στιγμή που στους υπόλοιπους Δήμους στην Ελλάδα, τα σωματεία πληρώνουν αντίτιμο για τη χρήση των δημοτικών γηπέδων.

Επιπροσθέτως, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε όλα τα δημοτικά γήπεδα. Εκσυγχρονίστηκαν με νέους πλαστικούς χλοοτάπητες τελευταίας γενιάς, διαδικασία που προχωράει και για τα υπόλοιπα γήπεδα, καθώς επίσης επίκειται η ποιοτική αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού όλων των δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου, ο εκσυγχρονισμός των αποδυτηρίων των χώρων πάρκινγκ, περιφράξεων, κερκίδων κλπ.

Φυσικά, παραμένει σειρά ελλείψεων, οι οποίες οφείλονται στο περιβάλλον της υποχρηματοδότησης που έχει καταδικάσει η Κυβέρνηση συνολικά τον αθλητισμό –και ειδικά τον ερασιτεχνικό και σωματειακό-, με στόχο να προχωρήσει η πλήρης εμπορευματοποίηση και σ’ αυτόν τον τομέα.

  • Πάμε λίγο και στα θετικά τώρα. Έχετε βάλει τα γυαλιά στον κ. Μπακογιάννη και στον κ. Ζέρβα για το γεγονός ότι ο μόνος -μέχρι τις τελευταίες δημοτικές εκλογές- κόκκινος Δήμος είχε και έχει υπερσύγχρονο δημοτικό στάδιο (Παμπελοποννησιακό) και μάλιστα δωρεάν σε αθλητές και οργανισμούς. Μάλιστα, αυτό δεν είχε περάσει στο ντούκου και από τον πρωταθλητή μας Μίλτο Τεντόγλου τονίζοντας ότι «θα προσπαθήσει να σας κάνει μεταγραφή στην Αθήνα». Πώς το έχει καταφέρει αυτό ο κ. Πελετίδης και η Λαϊκή Συσπείρωση;

Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι το Αθλητικό συγκρότημα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, παραχωρήθηκε στο Δήμο το 2008 από τα Ολυμπιακά Ακίνητα, βάσει προγραμματικής σύμβασης -που ουδέποτε τηρήθηκε- και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Το 2015, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, παραλάβαμε το στάδιο σχεδόν κλειστό, με κατεστραμμένες βασικές υποδομές και σε ένα βαθμό λεηλατημένο και αφημένο στην τύχη του, δηλαδή στην κατάσταση που ήταν (και είναι) και τα υπόλοιπα ολυμπιακά ακίνητα. Το πρώτο πράγμα που κάναμε αναλαμβάνοντας, ήταν να θεσπίσουμε κανονισμό λειτουργίας και να επανδρώσουμε το στάδιο με προσωπικό. Στη συνέχεια, στρωθήκαμε στη δουλειά και με τη βοήθεια όλων των δημοτικών υπηρεσιών και χρήματα από τα στενά οικονομικά του Δήμου, το στάδιο από ερείπιο μετατράπηκε μέσα σε ένα χρόνο σε κόσμημα.

Έτσι, κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές, ο Δήμος άνοιξε το 2016 το Στάδιο, θεωρώντας το πολύ σημαντική και απαραίτητη υποδομή  για το λαό και τη νεολαία της Πάτρας.

Γι΄ αυτό, στέγασε, εντελώς δωρεάν, 40 και πλέον ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 2000 και πλέον αθλητών και ακαδημιών άθλησης, με χαμηλό δίδακτρο, για όλα τα αθλήματα. Στέγασε επίσης, πάνω από 40 φορείς της πόλης, πολιτιστικούς κοινωνικούς κλπ, με δωρεάν παραχώρηση.

Άνοιξε τις πύλες του για τους πολίτες. 10.000 πολίτες της Πάτρας έχουν εκδώσει ως αυτή τη στιγμή κάρτα άθλησης, εντελώς δωρεάν (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα που παντού υπάρχει χρέωση εισόδου).

Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι για 6 συνεχόμενες χρονιές, το Παμπελοποννησιακό φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία, το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, αλλά και πολλές άλλες πανελλήνιες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, τη στιγμή που οι άλλες εγκαταστάσεις στη χώρα είχαν καταρρεύσει μέσα στην οικονομική κρίση.

  • Έχει ανέβει και στο σάιτ μας, το γεγονός ότι ξεκινάτε μια σειρά έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων, τόσο στην Πυροπροστασία όσο και στην αντισεισμική θωράκιση. Μάλιστα μας είχατε τονίσει ότι η ΛΑ.ΣΥ. Πάτρας με εσάς μπροστάρη έδωσε και δίνει μάχη για την χορήγηση κονδυλίων στους Δήμους. Πώς μπορεί ένας Κομμουνιστής Δήμαρχος να έχει καταφέρει να πιέσει καταστάσεις για να χορηγηθούν κονδύλια, ενώ την ίδια στιγμή κεντρώοι και δεξιοί δήμαρχοι δεν το έχουν καταφέρει. Ποιο είναι το μυστικό αυτών των κατακτήσεων;

Για να κατακτήσεις, πρέπει να αμφισβητήσεις και να συγκρουστείς με το πλαίσιο που αφήνει εκτός χρηματοδοτήσεων βασικές ανάγκες του λαού –και ιδιαίτερα των παιδιών μας.

Απ’ την πρώτη μέρα της πρώτης μας θητείας, θέσαμε το θέμα των σχολείων, ως την πιο σημαντική μας προτεραιότητα. Δεν είναι τυχαίο το σύνθημά μας «πρώτα οι ανάγκες των παιδιών μας» και σ’ αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Γι΄ αυτό και στην πόλη μας, απ’ τα 257 σχολεία γίνεται προσπάθεια ανάπλασης σε όλα τα επίπεδα και κάνουμε εργασίες στα 220 –μοναδικό γεγονός σε όλη την Ελλάδα. Όταν ξεκινήσαμε, τα σχολεία μας δεν είχαν ούτε ρελέ!

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια γίναμε «στενός κορσές» στις Κυβερνήσεις, στα Υπουργεία, διαμορφώνοντας κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων με τους φορείς και τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών. Μ’ αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να έχουμε και κατακτήσεις και να προχωράνε σήμερα μια σειρά πράγματα.

  • Η αντιπολίτευση του Δήμου, σας κατηγορεί ότι εξαιτίας σας η ανάπτυξη στην Πάτρα δεν έρχεται. Τι έχετε να τους πείτε για αυτό;

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας θέτει στο επίκεντρο το ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον;», καθώς η εμπειρία έχει δείξει πια ποικιλοτρόπως ότι δεν συμβιβάζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με τα δικαιώματα των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών, γενικά της λαϊκής πλειοψηφίας.

Δεκαετίες τώρα, ακούμε για θυσίες που πρέπει να γίνουν στο όνομα της ανάπτυξης και οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Όμως, επανειλημμένα οι προσδοκίες αυτές διαψεύδονται για το λαό και το μόνο που μένει είναι το ρεκόρ κερδών για κάποιους λίγους, σε αντίθεση με τη συνέχιση των θυσιών για τους πολλούς.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση για το ρόλο του Δήμου σχετικά με την ανάπτυξη, κάθε άλλο παρά αθώα είναι, καθώς οι Κυβερνήσεις επιφυλάσσουν συγκεκριμένο ρόλο στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης, ο οποίος μπορεί να συνοψιστεί στη διαμόρφωση του λεγόμενου «ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Το περιβάλλον, γίνεται βεβαίως γίνεται «ευνοϊκό» με συγκεκριμένους τρόπους, οι οποίοι αφορούν τη συνολική διευκόλυνση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με ταυτόχρονη περικοπή των παροχών στους εργαζόμενους και το λαό. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είμαστε απέναντι και έτσι θα συνεχίσουμε.

  • Με το βλέμμα στο 2028. Μέσα σε αυτήν την πενταετία, τι θα αλλάξει στην Πάτρα;

Την ερχόμενη πενταετία, στόχος είναι να συνεχίσουμε να υπηρετούμε το λαό και τις ανάγκες του. Γι’ αυτό στις βασικές μας προτεραιότητες, είναι το τρένο να περάσει υπόγεια από το Ρίο έως το Νότιο Πάρκο και να μη διχοτομήσει την πόλη. Ο χώρος στο Ριγανόκαμπο να γίνει το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο της πόλης και να μη δοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες για εκμετάλλευση. Το φυσικό αέριο να έρθει στην Πάτρα, χωρίς να χωροθετηθούν οι δεξαμενές LNG δίπλα σπίτια μας, πράγμα που ήδη αποκρούσαμε, μαζί με τον πατραϊκό λαό.

Επιπλέον, η Πάτρα ξαναγίνεται παραλιακή πόλη, καθώς η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου ξεκινάει. Σε όλη την πόλη, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις, τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες μας.

Βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη, γιατί μπορούμε να τα πετύχουμε και το έχουμε αποδείξει. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε για τις προσδοκίες του πατραϊκού λαού.

  • Τι στόχους έχει βάλει η Δημοτική Αρχή για καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή των πολιτών;

Πρώτη μας προτεραιότητα θα συνεχίσει να είναι η στήριξη του πατραϊκού λαού, μέσω και της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος της Πάτρας έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη μείωση πανελλαδικά στα ανταποδοτικά τέλη. Την ίδια στιγμή, έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας και στήριξης του λαού, μέσω της πολιτικής μας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και μια σειρά κοινωνικές δομές, όπως ο Ξενώνας Αστέγων, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση, με αυτισμό, καθώς και μια σειρά αντίστοιχες δομές.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες των παιδιών μας, παραδίδοντας ακόμα περισσότερες παιδικές χαρές, ελεύθερους χώρους, φροντίζοντας τα σχολικά μας συγκροτήματα, όπως κάναμε και μέχρι σήμερα. Συνεχίζοντας και ενισχύοντας τη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης, που στηρίζει κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά.

Σε όλη την πόλη, θα παραδοθούν μια σειρά έργα, που αλλάζουν προς το καλύτερο τη μορφή και τη λειτουργία της. Στο κέντρο της πόλης και σε γειτονιές, καθώς και στα χωριά μας.

  • Υπάρχει χώρος για ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα στην Πάτρα;

Ο Δήμος δεν καθορίζει ούτε αλλάζει τους κανόνες της αγοράς. Κάθε επιχειρηματίας επενδύει εκεί όπου μπορεί να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος. Απ΄ την πλευρά μας, έχουμε συγκεκριμένη θέση, που αναλύσαμε και παραπάνω, για το χαρακτήρα αυτής της ανάπτυξης και για την πάλη που πρέπει να αναπτύξουν οι εργαζόμενοι και ο λαός.

  1. Πόσα χρόνια ακόμα αντέχει ο κ. Πελετίδης να «υπηρετεί» τον Πατραϊκό Λαό;

Δεν είχα ποτέ προσωπική φιλοδοξία να γίνω Δήμαρχος. Είμαι μέλος μιας συλλογικής ομάδας, που στόχο έχει να προσφέρει στην πόλη και τον πατραϊκό λαό. Ο αγώνας για προκοπή, για μια ανθρώπινη κοινωνία, είναι η ζωή μας και δεν έχει χρονικό περιθώριο, ούτε εξαρτάται μόνο από τις θέσεις στις οποίες βρισκόμαστε.

Δείτε επίσης: Πάτρα: Ξεκινάνε τα έργα πυρασφάλειας και αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία – Τι αναφέρει ο κ. Πελετίδης στην POLITIC

Loading

Play