Φωτογραφία αρχείου

ΠΚΜ: Ψήφισμα της ΠΕΔ για την Αγιά Σοφιά

Ψήφισμα για την Αγιά Σοφιά υιοθετήθηκε ομοφώνως από την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

Η εν λόγω επιτροπή, η οποία συγκροτείται από εκπροσώπους των μεγαλύτερων θεσμικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων της ΠΚΜ και πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, καταδικάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

propoli

Το ψήφισμα

«Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, αποτελεί ένα από τα κορυφαία μνημεία της Χριστιανοσύνης και της παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένο και τιμώμενο ως τέτοιο και από την UNESCO.

Για πάνω από 1.000 χρόνια, λειτούργησε ως Ιερός Ναός της Ανατολικής Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης και αποτελεί ένα θαύμα αρχιτεκτονικής τελειότητας που χαρακτηρίζει την χιλιόχρονη ελληνική βυζαντινή παράδοση.

Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, με την απαράδεκτη μετατροπή της σε μουσουλμανικό Τζαμί, αναιρεί την λειτουργία της ως Παγκόσμιου Μνημείου και Μουσείου, που από το 1935 επιχειρούσε να αποτελέσει μια “ουδέτερη λύση” και να αποκρύψει την απαγόρευση λειτουργίας της ως Ορθόδοξου Χριστιανικού Ναού του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που όφειλε να είναι.

Με την απόφαση αυτή, ο Τούρκος Πρόεδρος, επανέρχεται στην αναχρονιστική και παράνομη σήμερα, λογική του κατακτητή του 1453, που έχει κάθε δικαίωμα επί των κατακτημένων εδαφών, του υποδουλωμένου λαού και των πολιτιστικών μνημείων της κατακτημένης χώρας! Ταυτόχρονα, επανέρχεται στη θρησκευτική μισαλλοδοξία, στην καταπάτηση του σύγχρονου νομικού πολιτισμού, που έχει βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η δειλή προσπάθεια της Τουρκίας λοιπόν, για προσέγγιση του Δυτικού Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού ιδεώδους, φαίνεται να ανήκει πλέον στο παρελθόν!

Η νομιμόφρων και φιλειρηνική ανθρωπότητα πρέπει να συναισθανθεί τον κίνδυνο και την απειλή που εξελίσσεται από μια σοβινιστική, επεκτατική και μιλιταριστική Τουρκία, που κινείται στα βήματα των θρησκευτικών συγκρούσεων του παρελθόντος, αναβιώνοντας μνήμες των γενοκτονιών των Χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Καλούμε την οργανωμένη Διεθνή Κοινότητα και ιδίως την Ενωμένη Ευρώπη, να καταδικάσει την παράνομη και μισαλλόδοξη αυτή πράξη και να αντιδράσει έμπρακτα σε αυτήν, καθώς προοιωνίζεται δεινά για το μέλλον της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας των λαών και των πολιτισμών.

Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2020
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης ΠΚΜ
Δρ. Βενιαμίν Ισ. Καρακωστάνογλου
Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΚΜ».

Δείτε ακόμη:
Θεσσαλονίκη: Μεσίστιες σημαίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την Αγία Σοφία

Loading