«Πράσινο φως» για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης
«U

«Πράσινο φως» για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης

«Πράσινο φως» για την εκτέλεση 20 τεχνικών έργων κατά μήκος της περιφερειακής τάφρου, που θα ενισχύσουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, «άναψε» στη σημερινή της συνεδρίαση, η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Η περιφερειακή τάφρος είναι ένα υπερτοπικής σημασίας τεχνητό ρέμα, που διατρέχει το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Δήμοι Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς), συγκεντρώνοντας τα νερά των χειμάρρων και των αγωγών ομβρίων υδάτων, τα οποία μεταφέρει με ασφάλεια στον τελικό αποδέκτη, τον Θερμαϊκό Κόλπο, (εκβολές θάλασσας, στο ύψος της Εθνικής Σχολής Δικαστών).


Μετά τη θετική γνωμοδότηση με ισχυρή πλειοψηφία, της Μητροπολιτικής Επιτροπής της ΠΚΜ, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που της υπέβαλλε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για την άκρως απαραίτητη συντήρηση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών κατά μήκος της περιφερειακής τάφρου, αλλά για την κατασκευή νέων πρόσθετων έργων, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την προστασία της Θεσσαλονίκης, από πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.


Συγκεκριμένα, μεταξύ των προβλεπόμενων έργων περιλαμβάνονται, η αντικατάσταση 11 γεφυρών και πεζογεφυρών εντός του αστικού ιστού με μεγάλη προσβασιμότητα, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια στην κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών, οριοθετήσεις της τάφρου και των ρεμάτων που συμβάλλουν σε αυτήν, σταθεροποιήσεις των πρανών, συντηρήσεις και καθαρισμοί, κατασκευή νέων αναχωμάτων όπου είναι απαραίτητο, καθώς και τεχνικά έργα προστασίας από κατολισθήσεις.
Στην ίδια συνεδρίαση, η Μητροπολιτική Επιτροπή της ΠΚΜ, αποδέχτηκε και γνωμοδότησε θετικά, επί του αιτήματος της Πρωτοβουλίας κατοίκων Κρυονερίου – Άνω Τούμπας, για την αυστηρότερη οριοθέτηση του ρέματος Κρυονερίου, στο όριο των οδών Ιπποδρομίου και Πολυγνώτου, χωρίς να περιλαμβάνονται εντός της οριοθέτησης οι υφιστάμενες πολυκατοικίες.


Το αίτημα των κατοίκων είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα αποδεκτό και από το Δήμο Θεσσαλονίκης.


Επίσης, η Μητροπολιτική Επιτροπή της ΠΚΜ, επισημαίνει στην απόφαση της ότι γνωμοδοτεί θετικά, υπό την προϋπόθεση -μεταξύ άλλων-, ότι θα αποφευχθεί η κατασκευή ιρλανδικών διαβάσεων.


«Λαμβάνουμε μέτρα, για να θωρακίσουμε την πόλη και να περιορίσουμε τυχόν συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης. Με τα προβλεπόμενα έργα αναβαθμίζεται ουσιαστικά το κύριο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του κεντρικού και ανατολικού τμήματος της Θεσσαλονίκης, η περιφερειακή τάφρος. Επιπλέον, αποτρέπεται ο κίνδυνος κατολισθήσεων, σε περιοχές όπου υπάρχουν κατοικίες και ενισχύονται οι υποδομές ασφαλούς κίνησης των πολιτών και κυκλοφορίας των οχημάτων», σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας.

Loading