Σαρδέλα Καλλονής – Γιορτή για ένα προϊόν «τοπόσημο» της Λέσβου

Σαρδέλα Καλλονής – Γιορτή για ένα προϊόν «τοπόσημο» της Λέσβου

Η γιορτή του πιο αναγνωρίσιμου προϊόντος της Λέσβου ξεκίνησε χθες, Παρασκευή 2 Αυγούστου. Ξεκίνησε η γιορτή της σαρδέλας, και πιο συγκεκριμένα της σαρδέλας Καλλονής!

Η τριήμερη εκδήλωση, που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 4 Αυγούστου, οργανώνεται από το Δήμο Δυτικής Λέσβου στο λιμάνι της Σκάλας Καλλονής. Υποστηρικτής της διοργάνωσης είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και τοπικές επιχειρήσεις. Στη γιορτή συμμετέχουν οι σύλλογοι: επαγγελματιών αλιέων «Ο Μάκαρ», πολιτιστικός σύλλογος «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Σκάλας Καλλονής, πολιτιστικός σύλλογος Αρίσβης, η ομάδα δράσης του θεματικού πάρκου Καλλονής και η ΑΠΓΜΣ «Καλλονή».

«Με τη γιορτή της σαρδέλας, διατηρούμε την παράδοση και ενισχύουμε τις ενέργειες εξωστρέφειας μέσω ενός φεστιβάλ που είναι θεσμός για τη Δυτική Λέσβο όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ζαχαρώ Ιωακείμ, σχετικά με την φετινή γιορτή της σαρδέλας.

Στην πρώτη ημέρα της γιορτής πραγματοποιήθηκε ημερίδα με πανεπιστημιακούς με θέμα «ο θησαυρός του κόλπου Καλλονής και οι δυνατότητές του». Επίσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο της σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου, ενώ η ημέρα συνεχίστηκε με μουσική συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Δυτικής Λέσβου, που παρουσίασε αιγαιοπελαγίτικες και μικρασιάτικες μελωδίες.

Σήμερα, Σάββατο 3 Αυγούστου, οι αναγνωρισμένοι σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, Κατερίνα Λένη και Μαρία Εκμεκτσίογλου θα ετοιμάσουν και θα σερβίρουν πιάτα με βάση τη σαρδέλα Καλλονής, σε συνεργασία με καταξιωμένους Λέσβιους σεφ καθώς και τοπικές κουζίνες.

Ταυτόχρονα, ποτοποιίες ούζου προσφέρουν δωρεάν το ξεχωριστό ούζο από τη Λέσβο, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους αναδεικνύονται προϊόντα του νησιού. Κλείσιμο της βραδιάς θα γίνει με μεγάλη γιορτή με τον Βαγγέλη Σαραντίδη και την ορχήστρα του που θα δώσουν αιγαιοπελαγίτικο τόνο.

Αύριο, Κυριακή 4 Αυγούστου, είναι αφιερωμένη στη γευστική παράδοση.

Τηγάνια και ψησταριές «θα πάρουν φωτιά» για να παρασκευάσουν σαρδέλα Καλλονής σύμφωνα με παραδοσιακούς τρόπους. Οι καλεσμένοι σεφ θα συνεργαστούν με τις νοικοκυρές και τους ψήστες. Παράλληλα, ποτοποιίες ούζου θα προσφέρουν δωρεάν ούζο και ο Παναγιώτης Βέργος μαζί με την ορχήστρα του και τη Μαριώ θα ρίξουν τον σπόρο για ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, κλείνοντας τη φετινή γιορτή της σαρδέλας. Τον χορό θα σύρει η χορευτική ομάδα του συλλόγου «ροζ δύναμη».

Σαρδέλα Καλλονής ή παπαλίνα

Αξιοσημείωτο είναι ότι η σαρδέλα Καλλονής είναι το πρώτο αλιευτικό προϊόν στην Ελλάδα, που εντάσσεται στη διαδικασία για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Ένας ολοκληρωμένος φάκελος έχει κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε το μοναδικό αυτό προϊόν της λεσβιακής φύσης, εκτός από τη σημαντική του θέση στη λεσβιακή γαστρονομία, να έχει και την απαραίτητη προστασία. Διότι όταν μιλούν για σαρδέλα στη Λέσβο, εννοούν τη σαρδέλα Καλλονής, γεγονός που θα ισχύει και σε όλη την Ευρώπη. Η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στηρίζει αυτή τη διαδικασία.

Η «παπαλίνα», όπως είναι γνωστή η σαρδέλα Καλλονής στη Λέσβο, αν και μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους, έχει γίνει ταυτισμένη με τη λεσβιακή κουζίνα, την Σκάλα Καλλονής και το μαγευτικό κόλπο της. Αλιεύεται σε μεγάλες ποσότητες από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας στη δυτική Λέσβο, Παναγιώτης Νανίδης, ανέφερε ότι η καλύτερη γεύση της καταγράφεται τον Αύγουστο, εποχή που είναι και το βασικό συστατικό του λεσβιακού «σούσι», μίας μοναδικής πρότασης που ξεχωρίζει για τη γεύση του. Ακόμα, η σαρδέλα Καλλονής παστώνεται με χοντρό αλάτι και καταναλώνεται λίγο 시간 μετά από την προετοιμασία. Μαγειρεύεται σε ποικιλία μεθόδων –ψητή, τηγανητή ή και σε μορφή σούπας.

Η σαρδέλα Καλλονής είναι διαφορετική από αυτή που αλιεύεται στα όψιμα πελάγη. Είναι κοντή και παχιά, με σάρκα λευκή που της προσφέρει μια γλυκιά γεύση, προερχόμενη από το πλαγκτόν των θερμών νερών του κόλπου. Όπως σημειώνει ο κ. Νανίδης, «η κομψή γεύση της σε σύγκριση με το μέγεθός της οφείλεται στο φυσικό φαινόμενο ευτροφισμού του κόλπου, που είναι αποτέλεσμα της απορροής θρεπτικών συστατικών από ποταμούς και χειμάρρους. Καθιστώντας τον ένα μοναδικό παγκοσμίως ιχθυοτροφείο».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play