Απενεργοποιούμε την υγειονομική βόμβα των απορριμμάτων για μια πόλη καθαρή
Την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενόψει της ψήφισης του Προϋπολογισμού και τα δεδομένα στο μείζον ζήτημα της Καθαριότητας περιέγραψε σήμερα σε
συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.
Ο Δήμαρχος της πόλης ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να ανοίξει διάλογο με την προηγούμενη Διοίκηση αναφορικά με τη μη ψήφιση Προϋπολογισμού, χαρακτήρισε ως μια «υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί» την κατάσταση στην πόλη στο πεδίο της Καθαριότητας, παρέθεσε τον απολογισμό του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την ανάκτηση της κανονικότητας και παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της
δημοτικής αρχής για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως πρόκειται να ανεχθεί τη μετατροπή της πόλης σε έναν αχανή σκουπιδότοπο «επειδή κάποιοι
αποφασίζουν να αφήσουν στο δρόμο παλαιά έπιπλα ή άλλα προϊόντα ανακαινίσεων. «Θα υπάρξουν και θα τηρηθούν οι κανόνες, όποιος ρυπαίνει, όποιος προσβάλει το κοινωνικό σύνολο, θα πληρώνει πρόστιμο» τόνισε.
Αναφορικά με την κατάσταση στα Οικονομικά του Δήμου, ο κ. Αγγελούδης υποστήριξε πως το άνοιγμα στα ανταποδοτικά τέλη έφτασε τα 20, περίπου, εκατομμύρια ευρώ, άνοιγμα το οποίο οδήγησε την προηγούμενη Διοίκηση σε «πολιτικές και λογιστικές ακροβασίες». Σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη, «μείωσαν μεν τα δημοτικά τέλη, αλλά δεν προχώρησαν σε άλλες κινήσεις, είτε περιορίζοντας τα έξοδα είτε αυξάνοντας την εισπραξιμότητα των υπηρεσιών. Στην προσπάθεια τους μάλιστα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξόδων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού
«στράγγιξαν» στην κυριολεξία τους υπόλοιπους κωδικούς και άφησαν άδεια ταμεία για την κοινωνική πολιτική, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, όλους τους υπόλοιπους τομείς ευθύνης του Δήμου».
Επέδειξαν μια ανεξήγητη αδράνεια, που προσλαμβάνει χαρακτηριστικά κακοδιαχείρισης, ανεπάρκειας και διαχειριστικής ανικανότητας» συνέχισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με το έλλειμμα εισπραξιμότητας στο Δήμο Θεσσαλονίκης από το 2019 έως το 2023.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Στέλιου Αγγελούδη:
«Συνεπής στα όσα δεσμευτήκαμε ενώπιον των πολιτών για διαρκή λογοδοσία και διαφάνεια παντού, σας κάλεσα σήμερα εδώ για να σας ενημερώσουμε, οι συνεργάτες μου και εγώ, για τα μείζονα ζητήματα που αφορούν την πόλη και τη δημοτική αρχή: Την οικονομική κατάσταση του δήμου Θεσσαλονίκης ενόψει της ψήφισης του Προϋπολογισμού, ώστε να είναι ενήμεροι οι συμπολίτες μας με κάθε λεπτομέρεια, και την πραγματικότητα στον κρίσιμο τομέα της Καθαριότητας, του μεγαλύτερου
προβλήματος που αντιμετωπίζουμε οι Θεσσαλονικείς στην καθημερινότητά μας.
Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω πως δεν προτίθεμαι να ανοίξω διάλογο με την απερχόμενη διοίκηση. Κοιτάμε μπροστά. Δεν μπορούμε, όμως, την ίδια ώρα να σιωπούμε όταν η δεύτερη
μεγαλύτερη πόλη της χώρας δεν έχει Προϋπολογισμό. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως η νέα δημοτική αρχή έχει δεμένα τα χέρια της, δεν μπορεί να υπογράψει τίποτα, εξυπηρετούνται μόνο οι
βασικές υποχρεώσεις της. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως εκδικητική στάση απέναντι στους πολίτες.
Θα σας δώσω ένα γενικό περίγραμμα και στη συνέχεια οι συνεργάτες μου, οι αντιδήμαρχοι, οι κ.κ. Αρβανίτης και Δημαρέλος, ο εντεταλμένος επί των Οικονομικών κ. Τζελέπης και ο ειδικός σύμβουλος κ. Παππάς, θα παρουσιάσουν πιο αναλυτικά στοιχεία και ασφαλώς είμαστε στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε στο τέλος στις ερωτήσεις σας.
Όσον αφορά καταρχήν στο μείζον ζήτημα της Καθαριότητας: Πιστεύω όλοι γνωρίζουμε ποια ήταν η τραγική, απερίγραπτη κατάσταση στην οποία παραλάβαμε την πόλη. Μια πόλη αφημένη, πολιορκημένη από τα σκουπίδια και τα ογκώδη, μια πόλη βρώμικη, μια πόλη – υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω πως ορθώς διετάχθη εισαγγελική έρευνα για την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην κατάσταση που βιώσαμε στις γιορτές. Να προσθέσω μόνο, πως για το ζήτημα αυτό είχα ήδη διατάξει τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου, ώστε να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες. Για εμάς επειδή η Καθαριότητα ήταν και είναι το κορυφαίο ζήτημα που αφορά κάθε τομέα της κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής ζωής ήταν απόλυτη προτεραιότητα η εφαρμογή ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη και δείχνει πως παράγει θετικά αποτελέσματα. Η ΠΟΛΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ, ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Θεσσαλονικείς πως αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε. Η πόλη αρχίζει να μοιάζει και πάλι με πόλη.
Σας λέω ενδεικτικά πως τις πρώτες 15 ημέρες συγκεντρώθηκαν:
- 4340 τόνοι απορριμμάτων
- 620 τόνοι για ανακύκλωση
- 150 τόνοι ογκώδη από 1069 σημεία στο σύνολο του Δήμου
Αυτό, όμως, δε σημαίνει τίποτα για εμένα.
Τις επόμενες 30 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η αποκομιδή του μεγαλύτερου μέρους των ογκωδών αντικειμένων.
Το σχέδιο μας δεν ολοκληρώνεται στην προσωρινή ανάταξη της κανονικότητας της πόλης αλλά επεκτείνεται σε ένα γενικότερο, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που περιλαμβάνει:
- Ανασχεδιασμό των ρευμάτων αποκομιδής
- Διαρκή παρουσία σε όλες τις γειτονιές, που θα εξασφαλιστεί από τη μίσθωση εξοπλισμού και μηχανημάτων που θα διατεθούν σε κάθε Κοινότητα και θα εξυπηρετούν το πλύσιμο δρόμων, πεζοδρομίων και κάδων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, που συμφώνησε για την έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων για τη μίσθωση των προαναφερθέντων μηχανημάτων. Όπως έχω δεσμευτεί, θα είμαι παρών πιέζοντας την κυβέρνηση με δίκαια αιτήματα για την πόλη.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ
Θα κριθούμε και θα κριθούμε αυστηρά από τους πολίτες για τη συνέχεια και τη συνέπεια της προσπάθειας μας. Χρωστάμε στους πολίτες να είμαστε παντού, και στις 24 γειτονιές της πόλης.
Το θέμα της καθαριότητας δεν αφορά μόνο το δήμο, ή τις υπηρεσίες. Μας αφορά όλους.
Η πόλη είναι το σπίτι μας. Και για το μεγάλο μας σπίτι δεν θα ανεχθούμε να μετατρέπεται σε έναν αχανή σκουπιδότοπο επειδή κάποιοι αποφασίζουν να αφήσουν στο δρόμο παλαιά έπιπλα ή άλλα προϊόντα ανακαινίσεων. Θα υπάρξουν και θα τηρηθούν οι κανόνες, όποιος ρυπαίνει, όποιος προσβάλει το κοινωνικό σύνολο, θα πληρώνει πρόστιμο. Απαιτούμε σεβασμό στους εργαζόμενους μας στην υπηρεσία Καθαριότητας. Πρέπει να σεβαστούμε όλοι και όλες, κάτοικοι και επισκέπτες, τους δημόσιους χώρους. Να σεβαστούμε το περιβάλλον και την πόλη. Ουσιαστικά να σεβαστούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Όσον αφορά στα οικονομικά δεδομένα: Απαιτείται, όπως προείπα, ως νέα δημοτική αρχή να διαχειριστούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη, αδιάψευστη αλήθεια από
τους αριθμούς.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:
Το άνοιγμα στα ανταποδοτικά τέλη έφτασε τα 20, περίπου, εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το πρωτοφανές άνοιγμα οδήγησε σε πολιτικές και λογιστικές ακροβασίες. Φτάσαμε στο απόλυτο τραγελαφικό σημείο, να έρχεται η εισήγηση για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35% και να μη ψηφίζεται από τον ίδιο τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών αλλά και από όλους αυτούς που είναι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη δημιουργία του ελλείμματος. Εν τέλει, η ψήφιση τα ανταποδοτικά ψηφίστηκαν από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Να θυμίσω στο σημείο αυτό πως η απελθούσα Διοίκηση μείωσε τα δημοτικά τέλη, αλλά δεν προχώρησε σε άλλες κινήσεις, είτε μειώνοντας τα έξοδα είτε αυξάνοντας την εισπραξιμότητα των υπηρεσιών. Στην προσπάθεια τους μάλιστα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξόδων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού «στράγγιξαν» στην κυριολεξία τους υπόλοιπους κωδικούς και άφησαν άδεια ταμεία για την κοινωνική πολιτική, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, όλους τους υπόλοιπους τομείς ευθύνης του Δήμου.
Μιλάμε για μια τραγική κατάσταση.
Συγκεκριμένα:
- Υπάρχουν σήμερα ανείσπρακτες μη βεβαιωμένες οφειλές 11.509.958 ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα.
- Προσέξτε αυτό: Από το ποσό αυτό τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν για τα ταμεία του Δήμου, να παραγραφούν, εάν δε βεβαιωθούν μέχρι τα τέλη του 2024.Και αναρωτιέμαι: Τι ήταν αυτό που εμπόδιζε τη στελέχωση της Υπηρεσίας με τον απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ώστε να βεβαιωθούν οι παραπάνω οφειλές;
- Εκκρεμεί η επεξεργασία άνω των 6.000 δηλώσεων διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων του 2020 και 2021. Και εφ’ όσον δεν έχει προχωρήσει η επεξεργασία, δεν έχουν προφανώς βεβαιωθεί και οι αντίστοιχες οφειλές. Δεν πιστεύω να έχει γίνει αυτό σε άλλο Δήμο…
- Παράλληλα, από το 2019, δεν έχουν γίνει χρεώσεις για τους 800 υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχει γίνει η επεξεργασία, δεν μπορούν να βεβαιωθούν οφειλές. Ελλοχεύει και εδώ ο κίνδυνος της παραγραφής.
- Στο Δήμο Θεσσαλονίκης οφείλονται 764.515 ευρώ από ανείσπρακτα μισθώματα. Συγκεκριμένος αριθμός καταστημάτων και κυλικείων που οφείλουν ενοίκια ακόμη και από το 2021. Δεν κινήθηκαν ποτέ (γιατί άραγε;) οι απαραίτητες διαδικασίες κατά το Νόμο κατάπτωσης των εγγυητικών.
- Σε ότι αφορά στα πρόστιμα για παράνομη διαφήμιση, οι αποφάσεις εκδίδονταν μετά από 2-3 χρόνια, ακολουθούσαν αιτήσεις θεραπείας, ο Δήμος δεν εισέπραττε ποτέ.
Είναι σαφές πως υπήρξε μια ανεξήγητη αδράνεια, προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά κακοδιαχείρισης, ανεπάρκειας και διαχειριστικής ανικανότητας.
Αυτές είναι οι ¨αντικειμενικές αλήθειες¨ στις οποίες αρέσκονται να ομνύουν ορισμένοι. Αλήθειες που υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης, αλήθειες επώδυνες που οι Θεσσαλονικείς οφείλουν να γνωρίζουν. Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από τις δυσκολίες και όσα μας κληροδότησαν. Θα δώσουμε την μάχη που οι δημότες μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
Προχωρούμε σε εξορθολογισμό των δαπανών μας, στη βέλτιστη δυνατή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας και σε αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Εργαζόμαστε ώστε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας και να μην αφήσουμε ούτε ευρώ να πάει χαμένο.
Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι με απόλυτη αφοσίωση θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Όχι μόνο θα δώσουμε και θα κερδίσουμε τη μάχη του αυτονόητου για την πόλη,
αλλά θα κινητοποιήσουμε και θα αξιοποιήσουμε όλο το θετικό δυναμικό της προκειμένω η Θεσσαλονίκη να τεθεί με αυτοπεποίθηση σε μια βιώσιμη πορεία προόδου.