Στην ανακύκλωση κατέληξαν ήδη περισσότεροι από 36 τόνοι προεκλογικού χαρτιού
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Στην ανακύκλωση κατέληξαν ήδη περισσότεροι από 36 τόνοι προεκλογικού χαρτιού

Τους 18 τόνους, έφθασε το χαρτί που συγκέντρωσε η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, από τις δύο Κυριακές των εκλογών.

“ Συγκεντρώσαμε ψηφοδέλτια και φακέλους από τα 477 εκλογικά τμήματα του δήμου και τα πήγαμε στο κέντρο διαλογής. Αυτή η ποσότητα ανακυκλώνεται. Θα ξαναγίνει χαρτί”, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Ιακώβου. Η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και στις εθνικές εκλογές. Οι ποσότητες χαρτιού που συλλέχθηκαν τότε ήταν σαφώς λιγότερες.

Στις δύο Κυριακές των περασμένων αυτοδιοικητικών εκλογών όμως και παρά τις συστάσεις που απευθύνονται από πολλές πλευρές για χρήση λιγότερου χαρτιού στην προεκλογική περίοδο, οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν και πάλι μεγάλες ενώ εντύπωση προκαλεί ότι περισσότεροι από 2 τόνοι χαρτιού καταναλώθηκαν μόνο από τους υποψήφιους του δήμου Παύλου Μελά, ενός δήμου με 100.000 εκλογείς και περίπου 700 υποψήφιους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Παύλου Μελά Σάκη Λαζαρίδη, που μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος καταναλώνει- κατά μέσο όρο-περί τα 3 κιλά χαρτί, σε αφίσες, κάρτες, φυλλάδια, φακέλλους και ψηφοδέλτια. Αναλογικά, για έναν δήμο μεγαλύτερο των 100.000 ψηφοφόρων η κατανάλωση χαρτιού σχεδόν διπλασιάζεται.

Στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, συγκεντρώθηκαν επίσης 2- 3 τόνοι χαρτιού από τα ψηφοδέλτια και τους φακέλλους.

Συγκεντρώσαμε την ποσότητα του χαρτιού και καλέσαμε τον ΦΟΔΣΑ να την παραλάβει καθώς έχουμε υπογράψει συμφωνία για την διαλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων”, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ιωάννης Καρτάλης.

H ποσότητα του χαρτιού  που δαπανήθηκε συνολικά για την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Μόνο ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας πάντως, την πρώτη Κυριακή των εκλογών, συγκέντρωσε 14 τόνους χαρτί. Όμως, εάν δεν ληφθεί μέριμνα, η συλλογή και η αποκομιδή του θα το καταστήσει άχρηστο.

Οι τόνοι χαρτιού που καταναλώνονται προεκλογικά και ειδικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές οπότε και οι υποψήφιοι είναι αριθμητικά πολλαπλάσιοι, είναι απαραίτητο να συλλέγονται και να ανακυκλώνονται. Διαφορετικά η οικολογική ζημιά είναι υπολογίσιμη.

Την κύρια ευθύνη φέρουν πάντως οι δήμοι. Οι περισσότεροι συλλέγουν το εκλογικό υλικό την επομένη των εκλογών. Όμως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες προεκλογικού χαρτιού οι οποίες και δεν είναι δυνατόν να συλλεχθούν. Όπως είναι τα φυλλάδια στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, στα γραμματοκιβώτια, οι κάρτες, οι φάκελλοι, τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια των υποψηφίων που διανέμουν σε εκδηλώσεις τους ή μέσα στα εκλογικά τους κέντρα.  

Με τους υπολογισμούς αυτούς για την κατανάλωση χαρτιού διαφωνεί πάντως ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. “ Τα νούμερα αυτά είναι αυθαίρετα”, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ Καϊτεζίδης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. “ Μέσω της ελληνικής εταιρείας ανακύκλωσης, η οποία είναι ένα δημοτικό πρόγραμμα, το χαρτί αυτό συλλέγεται, φθάνει στο κέντρο διαλογής και στη συνέχεια ανακυκλώνεται”, πρόσθεσε.

Στην περίπτωση του δήμου Παύλου Μελά, το χαρτί που συλλέχτηκε, «βγήκε» σε διαγωνισμό και πουλήθηκε. Ο δήμος κέρδισε περί τα 1.200 ευρώ.

Ωστόσο, ο κ. Λαζαρίδης, τονίζει ότι εάν δεν υπάρξει από την αρχή διαχωρισμός του χαρτιού τότε υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφεί. “ Ακόμη και οι μπλε κάδοι είναι επισφαλείς. Το χαρτί μέσα σε αυτούς μπορεί να καταστραφεί”, προσθέτει.

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεντρώνει το χαρτί την επομένη των εκλογών εφόσον κληθεί από τους κατά τόπους δήμους. “ Εμείς συλλέγουμε το χαρτί από τα εκλογικά κέντρα. Συγκεντρώσαμε σε αυτές τις εκλογές(σ.σ. πρώτης Κυριακής) περίπου 14 τόνους χαρτιού. Το υπόλοιπο το συλλέγουν οι δήμοι και το πάνε στην ανακύκλωση. Το χαρτί γίνεται δέματα τα οποία και πωλούνται σε ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού για να επαναχρησιμοποιηθεί”, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης.

Για εμάς η ανακύκλωση είναι το τρίτο στάδιο. Καταρχήν πρέπει να παράγουμε λιγότερα απορρίμματα. Εφόσον τα παράξουμε, να τα ξεχωρίσουμε και στο τέλος να τα ανακυκλώσουμε”, πρόσθεσε .

Υπάρχουν και περιπτώσεις που η ανακύκλωση του χαρτιού των εκλογών, όπως αυτό των ψηφοδελτίων γίνεται σχεδόν…ταυτόχρονα την Κυριακή ή την επομένη μέρα των εκλογών. Πολλοί πολίτες-κυρίως οι μεγαλύτερη ηλικίας- συγκεντρώνουν πακέτα ψηφοδελτίων και τα χρησιμοποιούν ως πρόχειρα σημειωματάρια. “ Και αυτό θετικό είναι γιατί ξαναχρησιμοποιείται και δεν πετιέται”, λέει με χιούμορ ο κ. Γεράνης.

Δείτε επίσης: Κρήτη: Οδηγός σχολικού λεωφορείου ξυλοκόπησε ΑμεΑ μετά από τροχαίο

Loading