Σύσκεψη Τζιτζικώστα με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν

Σύσκεψη με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο Επίτροπο για την Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans είχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πράσινη ανάκαμψη της Ευρώπης και η προοπτική για ένα βιώσιμο και αειφόρο μέλλον, με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η στροφή στην πράσινη οικονομία ως αντίδοτο στην ανεργία και τη φτώχεια.

«Η πανδημία του κορονοϊού ελλοχεύει τον κίνδυνο να εκτροχιάσει τη δέσμευση των κυβερνήσεων της ΕΕ στο Green Deal. Σας βεβαιώνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θεωρεί πως η Πράσινη Ανάπτυξη πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάκαμψης από την κρίση, που βιώνει όλη η Ευρώπη. Οι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των πολιτών και την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών, ενώ είναι σταθερή η δέσμευσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, στο μεταναστευτικό, στο δημογραφικό, αλλά και στην ψηφιακή μετάβαση και να θέσουμε την κοινωνική συνοχή ως θεμελιώδη αξία της ΕΕ. Στόχος μας είναι άμεσα να έχουμε απτά αποτελέσματα από την εξαιρετική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με την Κομισιόν. Ανυπομονούμε να μετατρέψουμε το Green Deal από λόγο σε πράξη για όλες τις περιοχές της ΕΕ κι αυτό θα συμβεί δουλεύοντας και επενδύοντας μαζί ώστε να ανακτήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα κοινό, βιώσιμο, ανθεκτικό μέλλον για όλες τις κοινωνίες της Ευρώπης. Από τον ερχόμενο Οκτώβριο κιόλας, με συγκεκριμένα έργα», είπε απευθυνόμενος στον κ. Timmermans ο κ. Τζιτζικώστας.

Η συζήτηση των κ. Τζιτζικώστα και Timmermans επικεντρώθηκε στα εξής θέματα:

1.Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Green Deal: Ενίσχυση της συνοχής, αγροτική ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση είναι οι προτεραιότητες, ώστε οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης να επιτύχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις να διατεθούν με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη λογοδοσία.

2.Συμφωνία για το Κλίμα: Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, στην οποία Περιφέρειες και Δήμοι διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών να ξεκινήσουν μαζί την εφαρμογή της Συμφωνίας για το Κλίμα τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών δημιούργησε ειδική ομάδα εργασίας για το Green Deal και θα δημιουργήσει άμεσα ένα δίκτυο Πράσινων Πρεσβευτών.

3.Συνεργασία σε τρία συγκεκριμένα έργα: Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον Οκτώβριο να αρχίσει ουσιαστική η εφαρμογή του Green Deal, με συγκεκριμένα έργα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της ΕΕ. Σε τρεις τομείς υπάρχει ετοιμότητα: πράσινο κύμα καινοτομίας, καθαρές μετακινήσεις και πράσινες δημόσιες συμβάσεις. «Αυτά τα πιλοτικά έργα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο για να μην παραμένει το Green Deal στα χαρτιά, αλλά να περάσουμε όλοι μαζί στην πράξη και να υπάρξει ο απαιτούμενος αντίκτυπος στους πολίτες. Ο Οκτώβριος είναι ορόσημο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών διοργανώνει την ‘Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων’, στις Βρυξέλλες», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com