Τα φερτά υλικά από τον θεσσαλικό κάμπο και την Κάρλα βρίσκουν διέξοδο στον Παγασητικό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νησίδα καθώς υπολογίζονται σε πάνω από 700.000 κυβικά μέτρα το νερό και τα μπάζα που καταλήγουν στη θάλασσα από την Κάρλα.
Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα thenewspaper, το θέμα απασχόλησε την ημερίδα που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλία για τις επιπτώσεις των πλημμυρών που προκάλεσαν στην περιοχή οι κακοκαιρίες Daniel και Elias.
Καθηγητές του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με εισηγήσεις σημείωσαν την ανάγκη επιστημονικής επιτήρησης των επιπτώσεων στον Παγασητικό Κόλπο, καθώς από την ένταση των φαινομένων από τις πρώτες ώρες δέχθηκε απόβλητα (αγροτικά, βιομηχανικά κλπ), ενώ σε ημερήσια βάση πλέον δέχεται 700.000 κυβικά μέτρα νερού από την Κάρλα.
Ο καθηγητής, Κωνσταντίνος Σκόρδας, μιλώντας για το «Χημικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλημμυρικών φαινομένων Daniel και Elias στα επιφανειακά Ιζήματα του Παγασητικού κόλπου» σημείωσε την ανησυχία του για την «εισβολή της Κάρλας» και μεταξύ άλλων πρότεινε τη δημιουργία φραγμάτων ανάσχεσης των φερτών υλικών και τη συνεχή περιβαλλοντική παρακολούθηση του κόλπου.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής, Ν. Νεοφύτου τόνισε πως μέχρι σήμερα «το θαλάσσιο οικοσύστημα έχει τεράστιες αντοχές» και πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν σημαντικές επιβαρυντικές επιπτώσεις» στον Παγασητικό, επισημαίνοντας, όμως, την ανάγκη εξεύρεσης συνολικής λύσης.
«Η Κάρλα αποτελεί φλέγον ζήτημα για τον Παγασητικό» είπε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί συνολική λύση, σε Κάρλα και Παγασητικό με ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού κανείς δεν αποκλείει πλέον την επανάληψη έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον.