Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας διοργανώνει την προσεχή Δευτέρα (22/7) ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής
Τον Ιούλιο κάθε έτους στην Αθήνα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, με τη Θεσσαλονίκη από φέτος να ακολουθεί το εν λόγω παράδειγμα, αφού τη Δευτέρα (22/7) στο δημαρχείο της πόλης αρχικά θα γίνουν βραβεύσεις και στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια που ενίσχυσαν την αντιδικτατορική δράση των Ελλήνων.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, επεσήμανε ότι η πόλη έχει τη δική της ιστορική αποτύπωση για την πτώση της δικτατορίας και επιθυμία είναι να υπάρξει μια μέρα αφιερωμένη στη Δημοκρατία. «Ξεκινάμε φέτος, με αφορμή τα 50 χρόνια, με αυτόν τον θεσμικό εορτασμό. Θα τιμηθούν άνθρωποι που συμμετείχαν στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τιμωρήθηκαν με φυλακίσεις και εξορίες. Θέλουμε να τιμήσουμε τους αξιωματικούς του Βέλους, που είχε τη δικιά του αντιχουντική συμμετοχή, το οποίο άλλωστε φιλοξενείται στην πόλη μας. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί με νέα μουσικό μέρος, όπου ο Παναγιώτης Καραδημήτρης θα αναλάβει να μας θυμίσει εκείνη την περίοδο μέσα από συγκεκριμένα τραγούδια. Πυρήνας της σκέψης μας είναι η ενότητα, η οποία αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα και είναι ανεξάρτητη από κομματικές αναφορές. Θέλουμε την ενότητα όλων των δυνάμεων για το καλό της πόλης και της πατρίδας μας. Θέλουμε την προάσπιση και την ανάπτυξη της Δημοκρατίας».
Από τη μεριά του, ο ερμηνευτής Παναγιώτης Καραδημήτρης τόνισε πως για τον ίδιο είναι τεράστια ευθύνη που ανέλαβε να οργανώσει τη συναυλία μια εκδήλωσης με τέτοια ιστορική σημασία. «Η Δημοκρατία δεν είναι ένα απλό πολίτευμα, αλλά σε ατομικό επίπεδο μια στάση ζωής, που εξελίσσεται και μας διαμορφώνει. Η γενιά μου έζησε την επταετία στα παιδιά της χρόνια. Η λογοκρισία και η προπαγάνδα ήταν τα όπλα της Χούντας. Θα ακουστούν τραγούδια που εμψύχωσαν και τροφοδότησαν τους αγώνες των ανθρώπων που πολέμησαν τη δικτατορία. Θα πούμε και τραγούδια που συνέβαλαν ακολούθως στην εδραίωση της Δημοκρατίας. Ακόμα και στις μέρες μας ή τέχνη συναντά τη λογοκρισία και αυτό πρέπει να το δούμε ως παθογένεια. Τα τραγούδια που θα ακουστούν θα αναφέρονται στην ελευθερία της σκέψης, της βούλησης, αλλά και στη δικαιοσύνη. Θα είναι τραγούδια του Θεοδωράκη, του Λοΐζου, του Ξαρχάκου, του Σαββόπουλου, του Ελύτη, του Μαρκόπουλου. Την εκδήλωση θα στηρίξουν καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης. Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα που θα ξυπνήσει μνήμες στους παλιούς και θα εμπνεύσει τους νέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Βασίλης Γάκης, υπογράμμισε ότι θα τιμηθεί ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και η Εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης Θεσσαλονίκης 1967-1974. «Θα δοθεί η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να δουν ότι η Δημοκρατία δεν είναι κεκτημένο, αλλά θέλει διαρκή εγρήγορση για να υπάρχει. Καλούμε τη νέα γενιά να δώσει το “παρών”», σημείωσε ο κ. Γάκης.
Από εκεί και πέρα, τόσο ο Στέλιος Αγγελούδης, όσο και ο Βασίλης Γάκης αναφέρθηκαν στο Soloist Festival που είναι εν εξελίξει, με τον αντιδήμαρχο να υπογραμμίζει ότι στις 18 Ιουλίου θα ενταχθεί και το breakdance στο πρόγραμμα, που από φέτος υπάρχει και στο καλεντάρι των Ολυμπιακών Αγώνων. «Η Θεσσαλονίκη είναι σε κατάσταση non stop festival», τόνισε ο κ. Γάκης.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη | Ανοιχτοί για τους πολίτες κλιματιζόμενοι χώροι εντός της ΔΕΘ – HELEXPO