Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017

Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017

της Μαρίας Βλάχου

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ο Απολογισμός, Ισολογισμός και τα Αποτελέσματα Χρήσης του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017 σε έκτακτη συνεδρίαση τυ δημοτικού συμβουλίου. Υπέρ ψήφισαν 25 δημοτικοί σύμβουλοι, κατά 12 δημοτικοί και λευκό έξι.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, τα συνολικά έσοδα του δήμου Θεσσαλονίκης χρήσης του 2017 ανήλθαν στο ποσό των 186,9 εκατ. ευρώ. Αν συμπεριληφθούν και τα έκτακτα έσοδα ποσού 36 εκατ. ευρώ τα συνολικά έσοδα του δήμου οργανικά και ανόργανα ανέρχονται στα 222,9 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του δήμου χρήσεως 2017 ανήλθαν στο ποσό των 209,8 εκατ. ευρώ. Αθροιζόμενα με τα έκτακτα έξοδα ποσού 16,8 εκατ. ευρώ το σύνολο των εξόδων οργανικών και ανόργανων ανήλθε στα 226, 6 εκατ. ευρώ.

«Η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει χτυπήσει και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Και δε ν πρέπει να ξεχνάμε και την υπεξαίρεση στον δήμο μας που συνέβη πριν το 2011» τόνισε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου κατά την ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του Απολογισμού, του Ισολογισμού και των Αποτελεσμάτων Χρήσης της Ταμειακής Διαχείρισης για το οικονομικό έτος 2017.

Σχετικά με τη μείωση των εσόδων η αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε στην εισήγησή της πως οφείλεται στην κοινωνική πολιτική που ασκεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. «Μειώθηκαν τα έσοδα από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας και αυτό οφείλεται στην πολιτική του δήμου που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς επειδή τα τέλη ήταν διογκωμένα από τις προηγούμενες διοικήσεις και δυσανάλογα με την κρίση θεωρήσαμε σωστό να μειωθούν. Είναι κοινωνική πολιτική το μέτρο αυτό, είναι σημαντικό να αισθανθούμε τους δημότες μας. Να σταθεί κοντά στον δήμο και να κάνει μειώσεις.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει» Σωκράτης διάβασε την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος αποχώρησε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου λόγω σοβαρού οικογενειακού θέματος.

«Ο απολογισμός της διοίκησής σας, για άλλη μία φορά, αποδεικνύει ότι η σημαία της χρηστής διαχείρισης έχει υποσταλεί εδώ και καιρό. Δεν είναι δυνατό να θεωρείτε ότι ο Δήμος διαχειρίζεται σωστά τα έσοδα και τις δαπάνες τους, όταν το πρώτο πράγμα που προκύπτει από μία σύντομη ματιά είναι πως έχουμε να κάνουμε με έναν δήμο υπερχρεωμένο από δάνεια. Το 2017 τα δάνεια έφθασαν τα 20,8 εκατομμύρια ευρώ, με τα τοκοχρεολύσια στα 3,1 εκατομμύρια. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ο δήμος παίρνει πολλά από τους δημότες, τη στιγμή που δίνει πολύ λίγα. Τα μεγαλύτερα έσοδα –εκτός επιχορηγήσεων- προέρχονται από τέλη και πρόστιμα»αναφέρεται, μεταξύ άλλων,  στην τοποθέτηση του κ. Καλαφάτη.

Η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου τόνισε πως « οι πιο σημαντικοί είναι οι δείκτες ρευστότητας και δανειακής κάλυψης. Οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί. Ο δείκτης που δείχνει τι έχουμε στο ταμείο είναι καλός. Ερωτηματικό είναι το θέμα των απαλλοτριώσεων. Έχει μπει μόνο 1,5 εκατ ευρώ και δε φάνηκε πως ιεραρχούμε τις απαλλοτριώσεις». Η κ. Καλαφακάκου χαρακτήρισε υψηλό το ποσό των επισφαλών απαιτήσεων λέγοντας : «Έχουμε αρκετές επισφαλείς που σημαίνει ότι τις περισσότερες περιμένουμε να μη τις εισπράξουμε».

Η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» αναφέρθηκε και στο θέμα της υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης λέγοντας χαρακτηριστικά: « ο ορκωτός λογιστής δεν απάντησε ποιος φταίει αλλά ξέρουμε ότι οι υπεξαιρέσεις έγιναν από την διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. Είναι μια μελάνη κηλίδα για όλη την παράταξη στην οποία ανήκει ο κ. Παπαγεωργόπουλος».

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κωνσταντινίδης είπε πως: «Φαίνεται ότι η δυνατότητα των πολιτών σε ό,τι έχει να κάνει με το να δίνουν φόρους και  τέλη βαίνει μειούμενη συνεχώς. Είναι αυτό που λένε οι κυβερνήσεις ότι εξαντλείται η φορολογική ικανότητα. Η κρατική διοίκηση κόβοντας πόρους αποστερεί από δημότες έργα υποδομών».

Τέλος η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» Μόνικα Αϊβάζογλου έκανε λόγο για «ανεπάρκεια της διοίκησης να μετατρέψει το όραμα σε στρατηγική» και τόνισε πως «η πόλη βιώνει μία κατάσταση μιζέριας και στασιμότητας» καθώς και ότι ο δήμος «αδυνατεί να κάνει εκτιμήσεις σε βασικές πηγές εσόδων».

Loading

Play