Βαλιάνος: Δύο έργα για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Αριστοτέλη

Βαλιάνος: Δύο έργα για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Αριστοτέλη

Δύο σημαντικά έργα που αφορούν στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη και το Άγιον Όρος, για την τουριστική ανάπτυξη της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, σχεδιάζει να υλοποιήσει ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Πρόκειται για το Αριστοτέλειο Ινστιτούτο Επιστημών και Επιχειρηματικότητας και το Κέντρο Αθωνικών Μελετών που, όπως είπε ο κ. Βαλιάνος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Τα έργα αυτά εντάσσονται σε ένα πλήρες πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης, με το οποίο η νέα διοίκηση σκοπεύει να δώσει έμφαση στη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών και υποδομών. “Η ανάδειξη του αριστοτελικού brand είναι μια από τις προτεραιότητές μας καθώς ο αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης είναι, σύμφωνα με έρευνα του ΜΙΤ, ο πιο διάσημος Έλληνας”, ανάφερε ο κ. Βαλιάνος.

Όπως είπε, “το Αριστοτέλειο Ινστιτούτο Επιστημών και Επιχειρηματικότητας θα γίνει στην Ολυμπιάδα, δίπλα στα αρχαία Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη και παγκόσμια κοιτίδα για την αριστοτελική σκέψη. Η αγάπη και το ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτήν σπουδαία την προσωπικότητα θα βρει το επίκεντρό της”.

“Είναι ένα έργο που θα χρειαστεί πολύ χρόνο, χρήμα και οργάνωση αλλά είναι κάτι που το οφείλουμε στις επόμενες γενιές”, πρόσθεσε και τόνισε:

“Δεν γίνεται ο τόπος που γέννησε τον Αριστοτέλη και που σύμφωνα με ορισμένους αρχαιολόγους τον έχει και στην αγκαλιά του, αφού εικάζεται ότι έχει ταφεί εδώ, να μην έχει μια παγκόσμια αναφορά ως προς το όνομα αυτό. Μιλάμε για μια υποδομή με συνεδριακούς χώρους, κέντρο φιλοσοφικής μελέτης, που θέλουμε να μετατρέψει την περιοχή σε κόμβο επενδυτικών κεφαλαίων και θα φέρει, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη στον συνεδριακό τουρισμό”.

Παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία του Κέντρου Αθωνικών Μελετών. “Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα οποία ωστόσο δεν είναι επίσημα, υπολογίζεται ότι περίπου 300 με 500 χιλιάδες προσκυνητές διέρχονται το χρόνο από το δήμο Αριστοτέλη για να επισκεφθούν το Άγιον Όρος”, ανέφερε ο κ. Βαλιάνος και συμπλήρωσε: “Με βάση αυτό το ενδιαφέρον, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια δομή για όλους: φανταστείτε το σαν μικρογραφία μοναστηριού τοποθετημένη έξω από το Άγιον Όρος, για να μπορέσουν και οι γυναίκες να δουν τι σημαίνει καλογερική ζωή, αγιορείτικη φιλοσοφία και φυσικά να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου”.

Ο ευλογημένος τόπος που συνδυάζει βουνό και νησί σε 20 λεπτά

Ο δήμος Αριστοτέλη, εκτός από το ότι αποτελεί γενέτειρα του σπουδαίου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου και τόπο προσκύνησης εκατομμυρίων Χριστιανών, διαθέτει κι ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, όπως σημειώνει ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη, καθώς συνδυάζει την ορεινή Χαλκιδική με το δημοφιλές νησάκι της Αμμουλιανής.

“Είναι ένα νησάκι με μόνιμο πληθυσμό 500 κατοίκους αλλά οι τουρίστες που το επισκέπτονται στη διάρκεια της σεζόν ξεπερνούν τους 6.000. Παλιά ήταν μετόχι του Αγίου Όρους, όπου ζούσαν περίπου 25 μοναχοί και οι βοηθοί τους.

Το 1925 παραχωρήθηκε στους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν από τα νησιά της Προποντίδας και έτσι αναπτύχθηκε ένας μόνιμος πληθυσμός που σήμερα ασχολείται με την αλιεία και τον τουρισμό”, ανέφερε ο κ. Βάλιανος.

“Η έκτασή του είναι μόνο 4 τ.χλμ αλλά έχει τόσες ελκυστικές παραλίες, όπως οι Αλυκές, ο Άη Γιώργης, τα Καραγάτσια που μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως συμπυκνωμένη ομορφιά”, τόνισε.

“Απέχει 120 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και το φερυ-μπότ  μεταφέρει τον κόσμο στο νησί σε 10 λεπτά με αντίτιμο 2 ευρώ.

Διαθέτει ποιοτικά καταλύματα, τα οποία είναι κυρίως μικρές οικογενειακές μονάδες αλλά και κάμπινγκ”, σημείωσε ο κ. Βαλιάνος. Ωστόσο, τόνισε ότι οι υποδομές δεν είναι αρκετές και ότι η επέκταση περίπου 180 στρεμμάτων του οικισμού και η ήπια τουριστική ανάπτυξη του νησιού, εντάσσονται στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης.

“Θεωρώ την περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής έναν ευλογημένο τόπο που τα συνδυάζει όλα αφού σε μισή ώρα μπορεί να βρεθεί κανείς από τον εκπληκτικό Χολομώντα ή από τα βουνά της Βαρβάρας σε κάποια πανέμορφη παραλία, στα νέα Ρόδα, την Ιερισσό, τα Πυργαδίκια κτλ. Επίσης, το χωριό της Αρναίας, που έχει χαρακτηριστεί αρχόντισσα  της Χαλκιδικής, ξεχωρίζει για την κορυφαία μακεδονική παράδοση και είναι ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό απόθεμα”, τόνισε ο κ. Βαλιάνος.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play