Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: «Λάθος» μέσο διαμαρτυρίας οι καταλήψεις – «Υποκινούμενες από τα κόμματα» για την πλειοψηφία

Διχασμένη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Με φόντο τις καταλήψεις σε Πανεπιστήμια της χώρας κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ, και τα χθεσινά επεισόδια μετά την έφοδο των δυνάμεων των ΜΑΤ προκειμένου να σταματήσουν την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, η POLITIC σε συνεργασία με την Interview καταγράφει μέσω έρευνας την άποψη των πολιτών σχετικά με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

propoli

Διανύοντας την τέταρτη εβδομάδα των φοιτητικών κινητοποιήσεων που περιλαμβάνουν καταλήψεις και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των πολιτών (54%) ζητά την οριστική λήξη των καταλήψεων καθώς δεν το θεωρεί «σωστό» μέσο διαμαρτυρίας. Ωστόσο, αρκετά υψηλό (46%) είναι και το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της κατάληψης των φοιτητικών χώρων.

Μάλιστα, η πλειοψηφία (53%) συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «παράνομες» που απέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις καταλήψεις. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είχε πει ότι μια συνέλευση φοιτητών «δεν μπορεί να νομιμοποιεί την κατάληψη που από τη φύση της ως πράξη είναι παράνομη». Το 47% διαφωνεί με τον όρο «παράνομες».

Το ΚΚΕ πίσω από τις καταλήψεις

Κομματικοί μηχανισμοί οι οποίοι στέκονται υποστηρικτικά στο κίνημα των καταλήψεων, βρίσκονται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πίσω από τις έντονες φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, το 55% κρίνει ότι πίσω από τις καταλήψεις υπάρχουν τα κόμματα και συγκεκριμένα με μεγάλη διαφορά πρώτο εμφανίζεται το ΚΚΕ (39%). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά χαμηλότερα στο 14% και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μόλις στο 1%.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσοστό που θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα κομματικό σχήμα πίσω από τις καταλήψεις (42%).

Διχασμένη η κοινή γνώμη για τις διαδικτυακές εξετάσεις

Μετά την πραγματοποίηση έκτακτων συνεδριάσεων, οι περισσότερες Σύγκλητοι επέλεξαν τη λύση των διαδικτυακών εξετάσεων, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο σε όσες σχολές εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη. Πάνω σε αυτό, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη καθώς το 48% συμφωνεί και το 49% διαφωνεί.

Αντίστοιχη εικόνα έχουμε μέσα από την έρευνα και για το ακανθώδες ζήτημα το οποίο έχει ξεσηκώσει τη φοιτητική κοινότητα, αυτό της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Υπέρ της ίδρυσής τους τάσσεται το 51% ενώ κατά εμφανίζεται το 49%.

Τέλος, αρνητική (59%) είναι η γνώμη των πολιτών για την αντίδραση των αρχών και των διοικήσεων των πανεπιστημίων στις καταλήψεις. Θετική έχει το 24%.

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Interview για την Politic: Εννιά στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά διαβιοί σε συνθήκες οικονομικής ανασφάλειας

Loading