Δράσεις του δήμου Χανίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

20
Την πόλη της επόμενης εικοσαετίας «σχεδιάζει» ο Δήμος Χανίων μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας η πρώτη φάση του οποίου εξελίσσεται μέσα από την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου στο οποίο οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν για το πώς, θέλουν την πόλη στην οποία ζουν.

Σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που διοργανώνει ο δήμος, ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στην γενική φιλοσοφία του Σχεδίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «στόχος μας είναι να αναδείξομε δράσεις και τους τρόπους με τους οποίους ο δήμος και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να «ενθαρρύνουν» την ήπια κινητικότητα μέσα στην πόλη, να ελαχιστοποιήσουν την χρήση των αυτοκινήτων και να προωθήσουν δράσεις για τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης».

Όπως τόνισε, «είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με το κυκλοφοριακό που αντιμετωπίζει η πόλη και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών». Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας περιλαμβάνει μια σειρά από συνδυασμένες δράσεις στις οποίες συμμετέχον ο δήμος και φορείς της πόλης.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή στην περιοχή γύρω από τον πρώην Ιταλικό στρατώνα και στον χώρο που σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, «φιλοδοξούμε μελλοντικά να αποτελέσει  και τον χώρο που θα στεγάσει το Δημαρχείο Χανίων».

Δρόμοι γύρω από τον πρώην Ιταλικό στρατώνα θα κλείσουν για τα αυτοκίνητα από τις 5 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ και εκεί, θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις με στόχο να αναδειχθεί η αξία του δημόσιου χώρου.

Όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην συμμετοχή μαθητών σχολείων ενώ στις δράσεις περιλαμβάνονται, ενημέρωση για την λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, ενημέρωση για την ασφάλεια των πεζών, μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής, παρουσίαση βιβλίου, θεατρικά παιχνίδια και κατασκευές, σεμινάρια ποδηλασίας, μουσικές δράσεις.

Στους συμμετέχοντες μετά από κλήρωση θα δοθούν δέκα μηνιαίες κάρτες για τα αστικά λεωφορεία της πόλης. «Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια στην οποία ζητάμε την συμμετοχή των πολιτών», δήλωσε ο κ. Γιαννακάκης.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γιώργος Ξανθουδάκης αναφέρθηκε στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας επισημαίνοντας ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ο σύγχρονος τρόπος σχεδιασμού των πόλεων».

 

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.