Αναστασία Τζαμπαζλή / Η Θεσσαλονίκη ψηλά!

Της Αναστασίας Τζαμπαζλή*

propoli

Από την εποχή που ο Τσιτσάνης έγραψε το «Θεσσαλονίκη μου, μεγάλη φτωχομάνα…» μέχρι σήμερα λίγα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει στη λεγόμενη συμπρωτεύουσα.

Παρ’ ότι η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, δεν κατάφερε να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα που θα την οδηγούσε σε ανάπτυξη κι ευημερία.

Με τον τίτλο της συμπρωτεύουσας πορεύτηκε επί δεκαετίες κοιτώντας και διεκδικώντας όσα έβλεπε να γίνονται στην πρωτεύουσα της χώρας, την Αθήνα αδυνατώντας όμως να πετύχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Κι αυτά αφορούσαν μόνο το κέντρο της και λίγο τα ανατολικά περίχωρα. Για τη Δυτική Θεσσαλονίκη ούτε λόγος!

Η πόλη δεν διεκδίκησε ποτέ βελτίωση αστικών συγκοινωνιών, δεν πίεσε για την ολοκλήρωση του Μετρό και την επέκτασή του μέχρι το αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης. Δεν ζήτησε να γίνει προορισμός κρουαζιέρας, δεν έχει πλοία γραμμής, δεν ζήτησε έργα που θα αλλάξουν το λιμάνι της.

Δεν φρόντισε να εξαλειφθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη και να αξιοποιήσει τις περιοχές NATURA που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη.

Δεν φρόντισε να επιστρέψουν οι βιοτεχνίες και άλλες επιχειρήσεις που μετανάστευσαν και μεταναστεύουν στα γειτονικά Βαλκάνια. Δεν αξιοποίησε τα τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και το έμψυχο υλικό τους για να γίνει η πανεπιστημιούπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Δεν αξιοποίησε την ιστορία της με τα δεκάδες μνημεία που διαθέτει από άκρη σε άκρη της, για να γίνει πόλος έλξης τουριστών!

Δεν κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου δίνοντας κίνητρα για να μείνουν στην περιοχή βιομηχανικές μονάδες. Δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο που θα αξιοποιήσει το λιμάνι, την εθνική οδό και την Εγνατία Οδό.

Η ξεχωριστή για πολλούς λόγους Θεσσαλονίκη άφησε τον χρόνο να περάσει χάνοντας ευκαιρίες και μην έχοντας υποδομές δεν μπόρεσε να κάνει το άλμα. Η κρίση και τα μνημόνια έβαλαν επιπλέον εμπόδια στον τρόπο σκέψης και δράσης.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να πάει ψηλά, εάν όμως δουλέψει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Τίποτα δεν είναι δύσκολο και ακατόρθωτο και με δεδομένο ότι η πόλη έχει πολλά πεδία ανάπτυξης, αυτό που χρειάζεται είναι σωστή στόχευση, συνεργασία με τους φορείς και δουλειά.

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι σημαντικές για πολλούς λόγους. Είναι η μέρα που η χώρα θα αποφασίσει εάν θα αποχωριστεί τον πολιτικό τσαρλατανισμό για να προχωρήσει με καθαρό πρόγραμμα στην επόμενη ημέρα.  Θα αποφασίσει, εάν θέλει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με ξεκάθαρο ορίζοντα τετραετίας. Εάν θέλει να δημιουργήσει ένα δομημένο κι αποτελεσματικό κράτος. Εάν θέλει να ανοίγουν επιχειρήσεις. Εάν θέλει να αυξηθεί πραγματικά ο μισθός των εργαζομένων. Και είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να τα πετύχει.

Αλλά και εδώ, στη Θεσσαλονίκη, είναι η μέρα που ο πολίτης θα αποφασίσει ποιον θέλει να στείλει στη Βουλή. Ποιος μπορεί να υπερασπιστεί την πόλη και τα συμφέροντά της. Είμαι υποψήφια με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ – όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια στον επαγγελματικό μου βίο-  με όλες μου τις δυνάμεις για όλα αυτά.

Την Κυριακή 7 Ιουλίου, ψηφίζουμε ΝΔ και Αναστασία Τζαμπαζλή.

*Η Αναστασία Τζαμπαζλή, είναι υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Politik” την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Loading