Βίκη Νάκου / Πουκάμισο αδειανό η Μόρια

Της Βίκης Νάκου*
Βλέποντας κανείς τις εικόνες, από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό, που υπάρχει στη Μόρια μπορεί να καταλάβει και το γιατί η κατάσταση είναι οριακή, όπως και το γιατί η νέα προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δυστυχώς, είναι καταδικασμένη να μην αποδώσει θετικά αποτελέσματα.

propoli

Στοιβαγμένοι, άλλοι σε πρόχειρα κοντέινερ και άλλοι σε αυτοσχέδιες σκηνές, συνολικά 8.657 αλλοδαποί στριμώχνονται σε έναν χώρο για 3.600 άτομα. Η προσπάθεια για να αποσυμφορηθεί η Μόρια άρχισε όταν πριν λίγες ημέρες πάρθηκε η απόφαση να μεταφέρονται κάποιοι αλλοδαποί, από ευάλωτες ομάδες, στην ηπειρωτική χώρα. Τα πρώτα, όμως, αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά, καθώς, για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν μεταφέρθηκαν 100 άτομα, από τη Μυτιλήνη στο κέντρο φιλοξενίας στην Καβάλα. Την ίδια ώρα, όμως, έφταναν στο νησί 80 παράτυποι / παράνομοι μετανάστες.

Επιτελείς σχεδιασμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι δεν αποκλείεται να καταλήξει η προσπάθεια σαν «να γυρίζουμε γύρω από τον εαυτό μας» καθώς, από τη μια θα φεύγουν αλλοδαποί από τα κέντρα φιλοξενίας του νησιού για να παραμείνουν στην ενδοχώρα και από την άλλη οι ροές θα γεμίζουν και πάλι τα νησιά.

Φυσικά, δεν μπορώ παρά να ζητήσω να θυμηθούμε τις αντιδράσεις των σημερινών κυβερνώντων, για το χώρο υποδοχής στην Αμυγδαλέζα, επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά (που καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με τη Μόρια) και ν’ ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, τις τότε αλληλέγγυες δράσεις των διεθνιστικών συνιστωσών κι όχι μόνο, που  σήμερα είναι «άφωνοι» στο δράμα αυτών των ανθρώπων.

Ένα δράμα, που στις σημερινές του τραγικές καταστάσεις, αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε. Κι όμως ακόμη και τώρα σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση όποιος εναντιωθεί βαπτίζεται «ακραίος», «φασίστας» και ό,τι άλλο επισύρουν από τη φαρέτρα μιας διχαστικής λεκτικής κι όχι μόνο πολιτικής συμπεριφοράς.

Όμως ο πολιτικός χρόνος, τους πιέζει σε όλα τα μέτωπα. Ο «Βασιλιάς είναι γυμνός» και αυτό πλέον γίνεται αντιληπτό κι από τους πιο δύσπιστους.

«Όσα συμβαίνουν στη Μόρια είναι ντροπή για την πατρίδα μας. Και για την ντροπή αυτή φέρει αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της» είπε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή η Κυβέρνηση πήρε 1,6 δισ. ευρώ. Και έφτιαξε τον αθλιότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, όπως λένε πλέον τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Πουλάνε ευαισθησία στα λόγια αλλά με τις πράξεις τους προσβάλλουν τα αισθήματα αλληλεγγύης των Ελλήνων και κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ας το καταλάβουν επιτέλους: Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα γίνει «Βενεζουέλα», όσο κι αν το επιθυμούν, όσο κι αν θαυμάζουν τον Μαδούρο.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η εγγύηση, ότι η χώρα θα αποκτήσει μια αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική: Τα σύνορά μας θα φυλάσσονται αποτελεσματικά. Οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα προχωρούν γρήγορα. Όσοι δεν δικαιούνται προστασίας, θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους. Και όσοι βρίσκονται σε αυτή τη χώρα θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας. Οι κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές για το μεταναστευτικό αποδείχθηκαν «πουκάμισο αδειανό για τη Μόρια» και όχι μόνο.

*Η Βίκη Νάκου είναι ιστορικός, αναπληρώτρια γραμματέας κοινωνίας κόμματος Ν.Δ.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Loading