IN TIME

Γ. Γεωργαντάς / Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον δημόσιο τομέα

Γράφει ο Γιώργος Γεωργαντάς *
Η  κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τον δημόσιο τομέα για την εξυπηρέτηση των κομματικών της φίλων με απώτερο σκοπό την δημιουργία των συνθηκών που θα της επιτρέψουν την παραμονή της στην εξουσία.

propoli

Από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ έως σήμερα, η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη λειτουργία του δημόσιου τομέα με στόχο τη δημιουργία εξαρτώμενων υπαλλήλων και την τοποθέτηση στελεχών της σε θέσεις ευθύνης που θα υπηρετήσουν τις πολιτικές της σκοπιμότητες.

Η προσπάθεια αυτή έχει δύο σχεδιασμούς. Από την μια την αριθμητική αύξηση του δημοσίου, την αύξηση δηλαδή του προσωπικού που εργάζεται στον δημόσιο τομέα και από την άλλη την τοποθέτηση φιλικά προσκείμενων προς αυτήν υπαλλήλων σε επιτελικές θέσεις. Στον πρώτο της σχεδιασμό η κυβέρνηση αρχικά εγκλωβίζει συμβασιούχους με διάφορες μη νόμιμες παρατάσεις των συμβάσεων τους και στη συνέχεια με νομοθετικές πρωτοβουλίες και διάφορα τεχνάσματα επιχειρεί τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου. Με αυτό τον τρόπο καταστρατηγούνται οι κείμενες διατάξεις και η διαδικασία του ΑΣΕΠ και ιδίως στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις εταιρείες του δημοσίου η κατάσταση έχει καταστεί σχεδόν ανεξέλεγκτη.

Από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δομές της διοίκησης και ο αριθμός υπαλλήλων και μετακλητών αυξάνει και το κράτος συνεχίζει να μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει αυξημένες δαπάνες μισθοδοσίας σε βάρος πάντα του Έλληνα φορολογούμενου αλλά και διόγκωση της γραφειοκρατίας. Είναι πράγματι παράδοξο σε μια δημόσια διοίκηση που τελεί υπό περιορισμούς προσλήψεων – ειδικότερα μέχρι πρόσφατα υπήρχε ο κανόνας 5:1 και 3:1 ενώ μόνο από φέτος ο κανόνας είναι 1:1 – να έχουν κατορθώσει να αυξήσουν τον αριθμό των υπαλλήλων και το μισθολογικό κόστος κατά 600 εκατομμύρια για το 2017, ενώ αναμένεται να είναι ακόμα υψηλότερο για το 2018.

Η κυβέρνηση για να αποφύγει τον προβλεπόμενο έλεγχο του αριθμού των διορισμών και να επιτύχει τις επιδιώξεις της, έχει νομοθετήσει πλήθος εξαιρέσεων από τον κανόνα αναστολής και ελέγχου προσλήψεων, όπως αυτός καθορίστηκε με την πράξη υπουργικού συμβουλίου 33/2006. Ειδικότερα, ενώ όλοι σχεδόν οι διορισμοί έπρεπε να έχουν έγκριση μιας θεσμοθετημένης υπουργικής επιτροπής, η κυβέρνηση, σε πολλές περιπτώσεις και συνήθως αναιτιολόγητα, θέσπισε εξαιρέσεις οι οποίες έχουν οδηγήσει σε άγνωστο μέχρι σήμερα αριθμό προσλήψεων. Για το ζήτημα αυτό υπέβαλα ερώτηση, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας στοιχεία από την αρμόδια υπουργό  Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να έχουν οι πολίτες πλήρη εικόνα του αριθμού, του τρόπου και της σκοπιμότητας αυτών των προσλήψεων. Η ερώτηση υποβλήθηκε 31/10/2018 και ελπίζω εντός των επόμενων ημερών η υπουργός, όπως έχει υποχρέωση, να απαντήσει.

 Παράλληλα η κυβέρνηση επιχειρεί την τοποθέτηση φίλων, συγγενών και κομματικών στελεχών σε κάθε θέση ευθύνης. Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόλμησε να παρέμβει ακόμα και στο ίδιο το ΑΣΕΠ για το σκοπό αυτό. Αποκορύφωση της προσπάθειας αυτής είναι η προκήρυξη 69 θέσεων διοικητικών και τομεακών γραμματέων για τα υπουργεία, οι οποίες ήταν τόσο φωτογραφικές που οι ίδιοι οι θεσμοί υποχρεώθηκαν να ζητήσουν από την Κυβέρνηση να επαναπροκηρύξει τις 22 από αυτές.

Όμως εξακολουθεί και υφίσταται ζήτημα καθώς 4 τουλάχιστον υπουργοί κατά βεβαίωση του ιδίου του ΑΣΕΠ ζήτησαν και έλαβαν αντίγραφα από τα στοιχεία και τα προσόντα των υποψηφίων για τις θέσεις αυτές, τόσο ιδιωτών όσο και δημοσίων υπαλλήλων, ενώ και όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί ζήτησαν και έλαβαν όλα τα ονόματα των υποψηφίων. Μετά από μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τον τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτή Καβάλας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο για το θέμα αυτό, ξεκίνησε πριν μερικές μέρες η προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας καταθέσαμε στην 22η Πταισματοδίκη Αθηνών.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αφήσει την Κυβέρνηση να χειραγωγήσει τη διαδικασία επιλογής διοικητικών και τομεακών γραμματέων και όλων των λοιπών θέσεων ευθύνης. Δεν πρόκειται επίσης να επιτρέψει την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας και την εργαλειοποίηση του ΑΣΕΠ προκειμένου να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και όπου χρειάζεται με προσφυγή στις δικαστικές αρχές θα αναδεικνύεται και θα καταγγέλλεται κάθε τέτοια προσπάθεια και θα αναζητηθούν οι ευθύνες όλων όσοι συμπράττουν στην κομματική αυτή επέλαση στη Δημόσια Διοίκηση.

*ο Γιώργος Γεωργαντάς είναι βουλευτής Κιλκίς ΝΔ και Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Loading